reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

Kurczak/Indyk z makaronem w sosie musztardowym:

- ugotowac makaron,

- kawalki kurczaka badz indyka podsmazyc na oleju/oliwie dodajac soli i pieprzu,

- duza czerwona papryke pokroic w male paseczki i dodac do upieczonego juz miesa, smazyc razem..

- dodac kukurdydze z puszki,

- dodac sos knorra ze sloika musztardowy lagodny i ciagle podsmazac.

Makaron polac sosem z patelni.
 
reklama
To może ja też zamieszczę sprawdzony przepis na ciasto z owocami posypane kruszonką. Robiłam w zeszłym tygodniu. Przepis prosty, szybko się robi, a ciasta nie da się sknocić :-)

Składniki:​

  • 4 całe jaja​
  • 1 szklanka cukru (tak jest w przepisie, ale ja dałabym teraz 0,5 szklanki bo dla mnie za słodkie było)
  • całe opakowanie cukru waniliowego​
  • 2 szklanki mąki tortowej lub pszennej​
  • 1 łyżka stołowa (płaska) proszku do pieczenia​
  • 3\4 margaryny​
  • jakieś owoce (mogą być jabłka starte na tarce o dużych oczkach wymieszane z cynamonem, brzoskwinie, truskawki, itp.). Ja zrobiłam z brzoskwiniami z puszki :)

Kruszonkę robię tak na oko:​

  • 1\4 margaryny (tego co nam zostało z ciasta), cukru tak z pół szklanki + dodaję cały cukier waniliowy oraz mąka, też tak z pół szklanki i - wszystko to gnieciemy aż zacznie odchodzić od ręki, jak za lepiące, to dodaję cukru​

Najpierw ubijamy 4 jaja, następnie dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru + całe opakowanie cukru waniliowego - wszystko to ubijamy- następnie pierwszą szklankę maki + łyżka proszku do pieczenia - jak się ładnie ujednolici, dodajemy stopniowo 3\4 margaryny oraz na sam koniec drugą szklankę mąki - ładnie ubijamy na jednolitą masę.Ciasto wylewamy na blachę (ciasto będzie gęste, nie będzie go jednak dużo, wyrasta z tego bardziej taki niewysoki placek), kładziemy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką. Ja piekę w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 C ok. 35 min - aż ciasto ładnie się zarumieni
icon_smile.gif




 
Dwukolorowe kule drożdżowe ze śliwkami

składniki:

25dag mąki zwykłej pszennej ( plus ewentualnie około 5 łyżek dodatkowo)
1 jajko
3 łyżki śmietany
5 łyżek cukru - zwykłego
szczypta soli
5 łyżek kakao
4 dag drożdży świeżych ( ja zwykle daję połowę kostki tych drożdży babuni , alba całą kosteczkę drożdży lesfere- takie w białym opakowaniu z niebieskim napisem )
9 łyżek letniego mleka
pół kg śliwek umytych wypestkowanych rozdzielonych na pół

I tak drożdże rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru - odstawiamy na chwile by zaczęły pracować ( pianka , lub bąbelki się pojawią zwykle trwa do około 10 min) potem do tych drożdży dodajemy jajko, śmietanę - bełtamy.
Mąkę wsypujemy do miski , mieszamy z resztą cukru i szczyptą soli, do tego wlewamy rozpuszczone drożdże z całą reszta i wyrabiamy , ciasto będzie lepkie , jeśli za bardzo to można spokojnie dodać z 3 łyżki mąki, po wyrobieniu powinno w miarę odchodzić od miski - jeśli nie to jeszcze ze 2 łyżki mąki można podsypać , następnie dzielimy ciasto na pół i do jednej połowy dodajemy kakao i chwile wyrabiamy żeby ładnie się połączyło, potem odstawiamy oba ciasta w cieple miejsce aż podwoi swoją objętość .
Po wyrośnięciu z ciasta lepić kule - biorą tak na oko - wielkości małej nektarynki , spłaszczam pierw na takie grubi krągły placuszek do środka wkładam połówkę śliwki i zlepiam i chwile toczę żeby taka kulka powstała , układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( lub wysmarowaną tłuszczem) na przemian ciemną i jasną kulę , jak ciasto się skończy to odstawić na kwadrans i potem hop do piekarnika rozgrzanego na 180 ( piekłam bez termoobiegu )na około 30 min ( trzeba patrzeć od czasu do czasu czy się nie rumienią za bardzo na górze).
Ciepłe posypuję cukrem pudrem - można też polukrować.
Kule same w sobie nie są słodkie ale śliwka nadaje im taki fajny smaczek słodko- kwaśny.

I nie zrażajcie się długością przepisu w sumie , ja wczoraj z bolącymi plecami dałam radę zrobić;-)

a to reszta jaka mi została bo połowę blachy już od wczoraj zjadłam:happy:
kule.jpg
 
CALZONE

ja z tej strony biorę przepis i zawsze mi wychodzi

Calzone
tylko farsz robię po swojemu bo ja z kurczakiem i kukurydzą, mozzarella i mnóstwem pieczarek i oliwek
 
Wafel przekladany
1 op. wafli tortowych ( okraglych)

1 kostka margaryny
0,5 szkl mleka
1 szkl cukru
cukier waniliowy
wszystko roztopic w garnku ,zagotowac i odstawic do wystygniecia.
Do cieplej masy ( ok 50 stop) dodac 1 lyzke kakao i 2,5 szkl mleka w proszku ( tego w niebieskim worku)
Ciepla masa przelozyc wafla.

A co do mrozonej kawy to ja kupuje gotowa w proszku w lidlu ( w polskim tez musi byc albo w realu). Na puszce pisze Eiskafee
 
Ostatnia edycja:
mam 2 puszki tuńczyka i brak pomysłu co z nim zrobić... znalazłam taki przepis chyba jutro bede próbowac :) bo opinie ma rewelacyjne..
Makaron z tuńczykiem
Autor: nusia () Data: 2005-08-18 22:47:06
Porcje: 4-6 Koszt: 8-10 zł Trudność: prosty Czas: 15-20 min. Kalorie: średnia


Składniki:
1 opakownie makaronu wstążki lub świderki, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju, 1 puszka kukurydzy (jak ktoś lubi), 2 średnie cebulki, 200 ml śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, obowiazkowo Vegeta, 20 dag żółtego sera.

Jak przyrządzić?
1. Makaron gotujemu aldente
2. Na oliwie z tuńczyka podsmażamy pokrojoną cebulkę i wyciśnięty czosnek.
3. Dodajemy tuńczyka i zalewamy całość śmietaną.
4. Dodajemy sól, pieprz, vegetę.
5. Jeśli lubisz to dodaj kukurydzę.
6. W oryginalnym przepisie połowę ugotowanego makaronu wykładamy do żarodpornego naczynia, zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem, następnie w taki sam sposób wykładamy drugą warstwę i zapiekamy 15 min. w piekarniku.
7. Moi domownicy nigdy nie mogą się doczekać dania więc nie mam czasu na zapiekanie tylko do ugotowanego makaronu, który ponownie ląduje w garnku wlewamy przygotowany sos, starty ser i całość delikatnie mieszając podgrzewamy ok 1 min.
8. Całość wykładamy na półmisek i posypujemy szczypiorkiem.
Pycha! 9.dzieci czasami jeszcze polewają danie ketchupem

Potrzebne przybory:
Garnek do makaronu, patelnia do sosu, wyciskacz do czosnku.
 
reklama
Do góry