Amelka, to może moja wersja canneloni?
Opakowanie rurek canneloni
30-40 dag mielonego mięsa( najlepsza łopatka mielona)
20 dag pieczarek , papryka czerwona
2 ząbki czosnku, mała cebula
sól, pieprz, bazylia
pomidory w puszce, sok pomidorowy lub keczup ziołowy
ser zółty do posypania
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, mięsko i resztę składników, przesmażyć.
Poczekać aż ostygnie, farszem nadziwać rurki i układać je w naczyniu żaroodpornym. Zalać pomidorami- posypać solą pieprzem i ziołami. Na sam koniec posypać serem żółtym i zapiekać w piekarniku wg instrukcji makaronu.
Smacznego
P.s. Tym samym farszem można nadziewać czerwone papryki i piec w piekarniku...miodzio:-)
Karkówka Beny:
Składniki:
ok.1 kg karkówki bez kości,
2 średnie papryki,
2 średnie cebule,
ok. 30 dag pieczarek,
2 małe słoiki keczupu z Włoclawka,
vegeta,
ok. 1/2 szkl. oleju
Wykonanie:
Pokroić mięso w plastry i przyprawić vegetą, ułożyć w żarootpornym naczyniu,wlać olej, następnie położyć cebulę, pieczarki i paprykę. Na to wylać keczup, przykryć i wstawić do piekarnika (200 stopni)na 1.5 godz.Pycha! Polecam na przyjęcia, rodzinne obiady.
Wazne! jak dla mnie to pol szklanki oleju to za duzo bo karkowka i tak puszcza sok, ja daje tak na oko oleju ale z 3 lyzki, moze 4
Schab z jabłkami w ziołach prowansalskich
Kawałek schabu bez kości w całości
1-2 jabłka kwaśne
mieszanka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku (można i więcej jak ktoś lubi)
sól
szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
kostka rosołowa,
pieprz, papryka
Schab naciąć jak na kotlety schabowe nie przecinając jednak mięsa do końca.Plastry około 0,5 - 1cm. Mięso natrzeć solą i rozgniecionym czosnkiem. Jabłko umyć pokroić w plastry około 0,5 cm.
Do powstałych kieszeni włożyć po kawałku jabłka. Mięso obsypać dużą ilością ziół z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino - odstawić na godzinę aby mięso przeszło ziołami. Dolać szklankę wody oraz 1/2 kostki rosołowej. Włożyć do piekarnika.
Podczas gotowania co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Piec około godziny. jeżeli zbyt dużo sosu wyparuje dolać wody lub wina.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem i sałatką.
Domowe 3BIT
300g herbatników typu petit
400g masy karmelowej z puszki(ale nie polecam jej moim zdaniem zepsuła mi smak ciasta polecam mleko skondensowane słodzone gotowac na małym ogniu ok 3 godzin uwazając by cały czas puszka zanurzona była w wodzie jest duzo smaczniejsza
2-3 łyzki płatków migdałowych
3 szkl mleka(osobiscie radze dodac z pół szklanki mniej mnie budyn zlał sie z ciasta)
2 budynie waniliowe
1/2 kostki masła
esencja waniliowa
3/4 szkl cukru (ale ja jej nie dodawałam )
szklanka śmietany 30%
2łyżki żelatyny
wiórki czekoladowe
WYKONANIE:
Prostokatna formę wyłoyc herbatnikami.Jezeli bedziecie uzywac gotowej masy karmelowej trzeba ja podgrzac (ale jest do d....y).Wylac na ciastka,posypac płatkami migdałowymi i przykryc warstwą herbatników.
2 szzkl mleka zagotowac do wrzacego mleka wlac budynie wymieszane z pozostałą częscia mleka.Włożyc masło i gotowac 2 minuty dodac esencje i 1/2 szkl cukru(ja go nie dodawałam)
Przestudzony krem wylac na herbatniki i przykryc klejna warstwa herbatników lekko docisnac.wstawic do lodówki.
Schłodona smietane ubic z reszta cukru (ja ubijam najpierw na sztywno smietane a póziej dodaje cukier puder lepiej sie łaczy).Zelatyne rozpuscic w łyzce zimnej wody jak zastygnie dodac 2 łyzki wrzatku i too wlac do smietany. krem rozsmarowac na ciescie posypac wiórkami czekoladowymi.
polecam naprawde smaczne jak mówiłam ja troszke uzyłam swojej weny ale mleko bedzie lepsze niz gotowa masa
smacznego
Opakowanie rurek canneloni
30-40 dag mielonego mięsa( najlepsza łopatka mielona)
20 dag pieczarek , papryka czerwona
2 ząbki czosnku, mała cebula
sól, pieprz, bazylia
pomidory w puszce, sok pomidorowy lub keczup ziołowy
ser zółty do posypania
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, mięsko i resztę składników, przesmażyć.
Poczekać aż ostygnie, farszem nadziwać rurki i układać je w naczyniu żaroodpornym. Zalać pomidorami- posypać solą pieprzem i ziołami. Na sam koniec posypać serem żółtym i zapiekać w piekarniku wg instrukcji makaronu.
Smacznego
P.s. Tym samym farszem można nadziewać czerwone papryki i piec w piekarniku...miodzio:-)
Karkówka Beny:
Składniki:
ok.1 kg karkówki bez kości,
2 średnie papryki,
2 średnie cebule,
ok. 30 dag pieczarek,
2 małe słoiki keczupu z Włoclawka,
vegeta,
ok. 1/2 szkl. oleju
Wykonanie:
Pokroić mięso w plastry i przyprawić vegetą, ułożyć w żarootpornym naczyniu,wlać olej, następnie położyć cebulę, pieczarki i paprykę. Na to wylać keczup, przykryć i wstawić do piekarnika (200 stopni)na 1.5 godz.Pycha! Polecam na przyjęcia, rodzinne obiady.
Wazne! jak dla mnie to pol szklanki oleju to za duzo bo karkowka i tak puszcza sok, ja daje tak na oko oleju ale z 3 lyzki, moze 4
Schab z jabłkami w ziołach prowansalskich
Kawałek schabu bez kości w całości
1-2 jabłka kwaśne
mieszanka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku (można i więcej jak ktoś lubi)
sól
szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
kostka rosołowa,
pieprz, papryka
Schab naciąć jak na kotlety schabowe nie przecinając jednak mięsa do końca.Plastry około 0,5 - 1cm. Mięso natrzeć solą i rozgniecionym czosnkiem. Jabłko umyć pokroić w plastry około 0,5 cm.
Do powstałych kieszeni włożyć po kawałku jabłka. Mięso obsypać dużą ilością ziół z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino - odstawić na godzinę aby mięso przeszło ziołami. Dolać szklankę wody oraz 1/2 kostki rosołowej. Włożyć do piekarnika.
Podczas gotowania co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Piec około godziny. jeżeli zbyt dużo sosu wyparuje dolać wody lub wina.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem i sałatką.
Domowe 3BIT
300g herbatników typu petit
400g masy karmelowej z puszki(ale nie polecam jej moim zdaniem zepsuła mi smak ciasta polecam mleko skondensowane słodzone gotowac na małym ogniu ok 3 godzin uwazając by cały czas puszka zanurzona była w wodzie jest duzo smaczniejsza
2-3 łyzki płatków migdałowych
3 szkl mleka(osobiscie radze dodac z pół szklanki mniej mnie budyn zlał sie z ciasta)
2 budynie waniliowe
1/2 kostki masła
esencja waniliowa
3/4 szkl cukru (ale ja jej nie dodawałam )
szklanka śmietany 30%
2łyżki żelatyny
wiórki czekoladowe
WYKONANIE:
Prostokatna formę wyłoyc herbatnikami.Jezeli bedziecie uzywac gotowej masy karmelowej trzeba ja podgrzac (ale jest do d....y).Wylac na ciastka,posypac płatkami migdałowymi i przykryc warstwą herbatników.
2 szzkl mleka zagotowac do wrzacego mleka wlac budynie wymieszane z pozostałą częscia mleka.Włożyc masło i gotowac 2 minuty dodac esencje i 1/2 szkl cukru(ja go nie dodawałam)
Przestudzony krem wylac na herbatniki i przykryc klejna warstwa herbatników lekko docisnac.wstawic do lodówki.
Schłodona smietane ubic z reszta cukru (ja ubijam najpierw na sztywno smietane a póziej dodaje cukier puder lepiej sie łaczy).Zelatyne rozpuscic w łyzce zimnej wody jak zastygnie dodac 2 łyzki wrzatku i too wlac do smietany. krem rozsmarowac na ciescie posypac wiórkami czekoladowymi.
polecam naprawde smaczne jak mówiłam ja troszke uzyłam swojej weny ale mleko bedzie lepsze niz gotowa masa
smacznego
Ostatnia edycja: