Przepis na Babkę Ziemniaczaną (tzw.KUGIEL)....od teściówki ale smaczny:
Składniki:
Ziemniaki (kg.wedle uznania)
Boczek świeży - najlepiej chudy (ilość proporcjonalna)
Cebula (ilość proporcjonalna)
Pieprz i sól.
Ziemniaki zetrzeć, jak na placki ziemniaczane, boczek świeży pokroić w kostkę, wielkość jak kto woli posolić i odstawić na jakieś 1,5-2h, cebule pokroić w kostkę (drobną), ja zcieram na tarce.
Przygotowanie:
Ziemniaki odcedzić z soku, i zalać niewielką ilością gorącej wody, nie za dużo, dodać boczek i cebule, wymieszać i doprawić pieprzem i solą do smaku.
Całość wlewamy do naczynia żaroodpornego, którego spód wyłożony jest cieniutkimi plastrami boczku, zapobiega to przywieraniu, albo do dna prodziża, i wkładamy do piekarnika na 3h, w temp. 200 st.
Na początku 200 potem zmiejszamy, ja robie to na oko.
Wierzch babki musi się zrumienić, dopiero potem zmiejszam temperaturę.
SMACZNEGO!!!!!