reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy 2011

witam!
vii- sporo by tu pisacale wiekszośc dzieci robi siusiu po:
-po spaniu ok 5-10 min
-po jedzeniu(natychmiast bądź po 10-15 min)
-po kapieli
-nagła niczym niewytłumaczona nerwowosc,marudzenie,popłakiwanie
-uporczywe nie spokojne wiercenie sie
-podciaganie kolan do brzuszka
-gwałtowne prostowanie i usztywnianie kolan
-wwyraźne natężanie się,wysiłek widoczny na twarzy
-w pozycji siedzącej:przenoszenie cięzaru z jednego posladka na drugi
-w pozycji stojącej:wypinanie posladków w tył-również połączony z rytmicznym podskakiwaniem i opieraniem sie o meble
- ściskanie kolan
-stanięcie w rozkroku i patrzenie w dół
-krzyżowanie nóg
- przykucanie
-chwilowe zastygnięcie bez ruchu
-chwilowy brak reakcji na zewnętrzne bodźce
-wstrząsanie się
-chowanie się za meble
-nagłe przerywanie zabawy i domaganie się uwagi opiekuna
-podczas noszenia dziecka w chuście: nagłe sciskanie kolan,gwałtowne prostowanie nóżek,próby wydostania się z chusty,wiercenie się,marudzenie lub popłakiwanie
-lekkie westchnieniei lekko zaczerwienione lub załzawione oczy moga oznaczac ze jest juz za późno :)

i co najważniejsze to obserwowa dziecko ale zdaje sobie sprawę, że nie wszystkie mamy mają na to czas-ochote-cierpliwośc...i łatwiej uciec do pieluszek jednorazowych nie reagując

To by było wstępnie na tyle jak więcej informacji to proponuję książke Kingi Cherek

emrii- a jest w tym wielki sen bo szybciej dziecko nauczysz samodzielnego siusiania( i zuży jak najmniej pieluch)nie dozucac więcej smieci. i co najważniejsze kontakt z dzieckiem-zadysfakcja dziecka że są rozumiane

Ostatnia edycja:
reklama
hejka
póki co dzieciaki śpią... synek w końcu wraca do przedszkola jutro - mieliśmy małe podziębienie na tapecie ale dziś u lekarza stwierdzono ze moze iśc do dzieciaków że zdrów jest :) wreszcie uda mi się chatkę ogarnąć, bo tak to latałam od jednego do drugiego jeszcze po drodze pranko, obiadek itp

co do wysadzania, to synka zaczęłam przyzwyczajać od ok 8-9 miesiąc i faktcznie dopóki nie czaczął chodzić robił co nieco na nocniczek ale jak tylko opanował sztukę chodzenia, czar prysł. Podobno między 9-12 miesiącem dziecka najlepiej nauczyć takich przyzwyczajeń jak mycie ząbków czy wysadzanie - gdzieś o tym słyszałam, ale nie powiem wam juz gdzie

spokojnej nocki

Juhu,
Madzioszka - nie chrzciłaś i teraz masz ;P szatanistka rośnie Ci pod nosem ;)

szczesliwa - u nas suszarka to było zbawienie na etapie kolek, nie wiem co bym bez niej zrobiła. A teraz Bolo też jak Filo się boi suszary. Nawet dotknąć się boi wyłączonej.

emri - babcia też Bola na nocnik sadza a ja w weekend ale on tam nie umie usiedzieć - nuda na maksa, od razu chce wstawać. Czasem jak się uda go czymś zająć to posiedzi chwilę. Babci udaje się złapać ale mi raczej rzadko. Ja to robię raczej dla przyzwyczajenia go - żeby wiedział że tak się robi i to normalne - chyba teraz łatwiej się do tego przyzwyczai niż później. Od jakiegoś czasu już wieczorem i rano myjemy mu ząbki - na początku się kręcił a teraz już sam buźkę otwiera i siedzi grzecznie czekając aż wyśpiewam całe "szczotka pasta kubek ciepła woda..." :) on jż jest taki dorosły - ja pierdziele...
Dzisiaj też tak myknęłam z pracy :) ale od przyszłego tyg kaszana na maksa - druga idzie na urlop i ja jej robotę mam przejąć :/ ciekawe kto przejmie moją :/

Jeszcze 2 dni :) Dobranoc babolki

Ostatnia edycja:
hey babole!

ja teraz dzieki oli wsiaknełam w temat pieluszek wielo. dzieki ci za rózne informacje :* a na spacerze to cie zagadam hehehe bo mam tyle pytan ;) trzeba sie otwierac na nowe rozwiazania :)
szczoteczki są takie małe dla dziecioków-my krótko mieli siliknowa nakładke pozniej taka szczoteczka bez włosia a teraz z włosiem
w rosmanie są takie zestawy szczoteczkowe :)
a mała B. to krzyk jak mój syn wczoraj-musze chrzcić szybko jak taka teoria sie pojawiła hahahaha :D
marzena u mnie pajacyk sam i kocyk :)

hejka! czy ktos w ogole zauwazyl, ze mnie nie bylo tyyyyle dni!!! :) neta nie mialam, ze sie wytlumacze

poczytalam co u was i mam pojecie teraz:)

zawalka ja tez kupowalam na takich promocyjnych portalach. a jak tam nocki po radach poloznej?

emri u nas tez Dawido jak mial ok. 4 miechy to zaczal sie czesciej budzic. teraz zaypia sam zawsze a i tak budzi sie w nocy:/ choc ostatnio jest troche lepiej.

nnita milo bylo dzis poznac:)

no i mialam pytac o dwie rzeczy. czy warto kupic te siateczke do owocow? przydaje sie? jakie macie nocniki dla dzieciakow?

lece spac, do jutra babeczki!

dzień dobry z rana:)

Beti tak zauważyłam ja;p

Emri, Katoryba dobry pomysł z tym szczotkowaniem może i moja Buszmenka coś powinna zrobić w tym kierunku;)

Sprawa wysadzania na nocnik, jest dość kontrowersyjna, myślę że to w większości zależy od dziecka, Becik się wzdryga jak już zrobi siku, nogami macha cały czas, zastyga tylko jak robi kupę, dla mnie takie rady były by całkiem nieprzydatne.

Co do krzyczenia to nie żadna szatanistka tylko wokalistka dethmetalowa rośnie:D a poważnie mój ojciec i babcia całe życie śpiewali w chórze, brat ma niesamowitego bassa zamiast głosu, wygląda na to że spuścizna muzyczna spadła na B. więc spokojnie to nie od chrzczenia czy jego braku:)

Spanie i budzenie nocne rozwiązałam pakując Brcika w dodatkowego cieplejszego pajaca i śpi bez przykrycia cała noc, czyli coś było tu na rzeczy:)

ja dziś mam wolne w robocie to sobie odpocznę:) po następne 3 dni będzie pewnie po 12-14 godzin.... Miłego laseczki!

hej babeczki:)

witam nowe mamusie:)

Beti-pytałam na zamkniętym o te siateczki, dziewczyny piszą,że to strata pieniędzy:)

mam w domku chorego Bartosza(wiecie facet chory=masakra) :) Nadusi idą 3 masa spraw do załatwienia i całe dnie bez mężucha:/ czasami mam ochotę nawiać:-) Ze spaniem już jest dużo lepiej zasypia koło 19 i czasami przesypia całą noc a czasem nie:)

my do czyszczenia mamy silikonową nakładkę na palucha ale trzeba już kupić szczoteczkę bez włosia.

miłego dnia bablole:)

reklama
witam się porannie :)
no aż nie wierzę że jestem pierwsza :p
dziecko chyba odreagowuje zmianę klimatu, albo opcja druga - tak się tam wyspała że już tutaj nie musi :/ w każdym razie pobudka dziś o 6. wiem że dla niektórych to normalka :) ale dla mnie jakoś nie, wystarczyło mi wstawanie o 7:30 ;)
zabieram się za nadrabianie zaległości :) bo coś tam czytałam ale nie wszystko :)
miłego dnia :*

e: ale mi się zamarzyło bycie pierwszą ;)

Ostatnia edycja:
Do góry