reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

przepisy kulinarne :)

Kotlety szarpane

0,5 kg piersi z kurczaka
3 jajka
3-4 łyżki mąki
3 łyżki majonezu
natka pietruszki

Pierś pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros (najlepiej na noc )
Ubić białka , dodać mięso ,żółtka ,majonez ,mąkę , natkę pietruszki . Wymieszać i smażyć.

Ja natkę zastąpiłam szczypiorkiem bo nie przepadam za pietruchą , moja koleżanka dodała trochę utartych na tartce pieczarek .

Robi sięszybko , są mieciutkie . Z jednaj piersi wyszło 19 kotlecików , coś a'la placki ziemniaczane -troche mniejsze .
 
reklama
Warzywne bułeczki.

Składniki:
Ciasto:
-40dag mąki pszennej
-25 dag chudego twarogu
-25 dag margaryny
-szczypta soli
-jajko
Nadzienie:
-60 dag pieczarek
-2 cebule
-marchewka
-2 łyżki groszku zielonego
-3 łyżki kukurydzy z puszki (ja daje na oko, według uznania)
-15 dag żółtego sera
-sól, pieprz
-olej

-jajko

Pieczarki siekamy drobno, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmarzamy na oleju pieczarki, dodajemy cebulę. Dusimy. Dodajemy marchewkę i groszek. Doprawiamy do smaku. Jak już wystygnie dodajemy ser starty na tarce i kukurydzę.
Ciasto:
Twaróg kruszymy i rozgniatamy widelcem. Dokładnie mieszamy z mąką. Margarynę roztapiamy, potem lekko schładzamy. Wlewamy do twarogu. Dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty. Na środek każdego kwadrata nakładamy łyżkę farszu i skłądamy w koperty. Wierzch smarujemy jajkiem rozmieszanym z olejem.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym 180 stopni.

Przepis mam z gazetki "przyślij przepis" POLECAM:) Kupuje któraś??
 
Ostatnia edycja:
bułeczki śniadaniowe :)
słonecznikowe 10 dkg masła, 30 dkg mąki, sól, 2 łyżeczki proszk do pieczenienia, 200 ml kwaśniej śmietany, 10 dkg ziaren słonecznika, 10 dkg zółtego sera. wszystko mieszamy, formujemy kuleczki, wierzch smarujemy śmietaną i posypujemy resztą ziaren, pieczemy ok. 3 min w 180 stopniach

kajzerki 60 dkg mąki, 3 dkg świeżych drożdży, łyżeczka cukru, szczypta soli, 200-300 ml wody, łyża oleju słonecznikowego. ciasto zarobić , uformować kulki położyć na blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką na ok 10 min w ciepłym miejscu. piec ok 20 min w 200 stopniach.

serowe 1/2 kg mąki pełnoziarnistej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżeczki soli. łyżeczka cukru,3 jaja, 40 dkg sera białego. ciasto zarobić piec około 20 min w temp. 200 stopni

angielskie 20 dkg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 75 ml mleka, jajko. ciasto zagnieść piec ok. 20 min w 200 stopniach. można dodać zamiast cukru ser żółty, trochę pieprzu, papryki - wtedy wersja na ostro :)

maślane 22 dkg mąki pszennej, 2 łyżeczki sody, szczypta soli, 2i 1/2 łyżi masła, 200 ml maślanki lub jogurtu naturalnego lub kefiru, ew. rodzynki, jajko. zagnieść ciasto i piec 20 min w 200 stopniach


bułeczki są super na śniadanie :)
 
Gofry chrupiące

Składniki
4jajka
700ml wody
3/4szkl.cukru
3/4szkl.oleju
cukier waniliowy
połtora opakowania proszku do pieczenia(18g)
mąka ok 70-80dag


Jajka ubic z cukrem i c.waniliowym,wlac wode,olej,mąke z proszkiem i wszystko dokładnie zmiksowac(mąki dac tyle by masa miała konsystencje gęstej śmietany).Upieczone gofry najlepiej wyłożyc na kratke z kuchenki albo oprzeć o cos aby wystygły.Gofry układane jeden na drugim po upieczeniu robia sie gumowe.

Jeśli chodzi o tą chrupkość to tak jak Ionka napisała głównie chodzi o to że są robione na wodzie a nie na mleku, mimo wszystko następnym razem też spróbuję pół na pół z mlekiem. Jak dla mnie to te 3/4 szkl. cukru za dużo bo są za słodkie a tym bardziej że na ogół przecież smarujemy jeszcze czymś słodkim. Wychodzą naprawdę chrupiące.

Smacznego!
 
Zupka pomidorowa z selerem naciowym, specjalnie na życzenie Marcii:-)

1kg świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skóry
4 kostki bulionu cielęcego Knorr
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 kubek kwaśnej smietany 18%
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
czarny pieprz, tymianek, cukier, oliwa z oliwek

Przygotować 2l bulionu cielęcego Knorr. Pomidory sparzyć gorącą wodą i zdjąć z nich skórę. Marchew pokroić w drobną kostkę, dodać do bulionu. Gotować 5 min. Cebulę i seler drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać rozdrobnione pomidory, sok z pomarańczy, posiekany czosnek, trochę pieprzu, tymianku i smażyć ok. 10 minut. Następnie dodać do bulionu. Zupę gotować jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku odrobiną cukru i ostrożnie dodać śmietanę. Przed podaniem można posypać natką pietruszki. Smacznego!

My ją uwielbiamy. :)
 
Ajentka - musze wyprubowac ten przepis, bo Filip uwielbia pomidorówki

Pastitio-Grecka zapiekanka
0


Skąłdniki na 4 porcje (nam zawsze różnie wychodzi)
0

0
60 dag mieszanego mielonego mięsa

0
0
40 dag makaronu

0
0
1 puszka(850ml)pomidorów w zalewie

0
0
10 dag żółtego sera

0
0
3 jajka

0
0
1 szklanka rosołu

0
0
1 szklanka mleka

0
0
1/2 szklanki białego wina

0
0
1 średnia cebula

0
0
1 pęczek natki pietruszki

0
0
3-4 ząbki czosnku

0
0
3 łyzki masła

0
0
3 łyzki maki

0
0
1 łyzka oleju

0
0
sól,pieprz,cukier

0
0
tarta gałka muszkatołowa

0
0

Etapy przygotowania


0

1.
0
Cebulę i czosnek obrać,drono pokroić(czosnek można przeciąć przez praskę).Natkę umyć,osuszyć,drobno pokroić.Na patelni mocno rozgrzać olej ,podsmazyć na nim mielone mięso tak,aby bylo chrupkie.Dodać cebulę i czosnek,smażyć razem jeszcze kilka minut.Wlać białe wino,dodać pomidory razem z zalewą,wymieszać z połową posiekanej natki,przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobina cukru.



0
2.
0
Makaron wsypać do dobrze osolonej wrzącej wody(z dodatkiem odrobiny oleju,)gotować około 10 minut.Dwa jajka rozbić,oddzielić żółtka.Sos mięsno-pomidorowy zdjąć z ognia,lekkoprzestudzić.Dodać dwa białka,szybko wymieszać widelcem tak,aby nie powstały grudki.Żółty ser zetrzeć na drobnej tarce.



0
3.
0
Tłuszcz stopić w rondlu,oprószyć mąką,zasmażyć na złoty kolor.cienkim strumieniem wlewać rosół i mleko,nie przerywając mieszania zagotować.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,odrobiną cukru oraz gałkąmuszkatołową.Dodać połowę tartego sera,wymieszać.Sos serowy odstawić z ognia,dodać całe jajko oraz dwa żółtka,dokładnie wymieszać.Makaron odcedzić i osączyć na sitku.



0
4.
0
Połowę ugotowanego makaronu przełozyć do nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy do zapiekanek,posypać połową pozostałego sera.Przykryć warstwą sosu mięsno-pomidorowego,reszta makaronu,polać sosem serowym,na koniec posypać pozostałym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika,zapiekać 40 minut w temperaturze 200 stopni C.Posypać resztą natki.
 
reklama
Jajka faszerowane:-)

Na maśle podsmażamy starte na tarce pieczarki.Doprawiamy solą i pieprzem.Na koniec dodajemy do nich żółtka z ugotowanych na twardo jajek oraz serek topiony o dowolnym smaku (jak lubię masdamer, ementaler itp). Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mamy gotowy farsz:-) Nadziewamy nim wydrążone białka z ugotowanych jajek. Można jeść na zimno, a można też obtoczyć jajka w bułce tartej i podsmażyć i podaćna ciepło:-)
Smacznego:-)
 
Do góry