reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy

moniqsan salatka the best :-)

Jadłaś?

A jak lubicie ciekawe i oryginalne smaki to polecam taką:

Cytrusowa sałata z czosnkowym dressingiem

Składniki
sałata lodowa
pomarańcza
pół granata
2 ząbki czosnku
oliwa
vegeta

kroisz sałatę, obierasz pomarańczę i kroisz na plasterki, układasz na sałacie, na to wybijasz pestki granata, polewasz dressingiem z oliwy, przeciśniętego czosnku i vegety

Brzmi może egzotycznie, ale naprawdę jest smaczna :tak:
 
reklama
Żeberka z tymiankiem

składniki:
- 1,5kg żeberek wieprzowych
- dżem pomarańczowy
- szklanka ketchupu
- 2 pomarańcze
- kilka gałązek tymianku
- cebula
- 2 ząbki czosnku

sposób przygotowania:
w garnku zeszklij cebulę i czosnek (uprzednio przeciśnięty przez praskę), dodaj dżem, ketchup i tymianek. Zagotować.
Żeberka przesmażyć na złoto, oprószyć solą, pieprzem, dodać do marynaty. Wstawić do lodówki na całą noc.
Włożyć do brytfanki, poprzetykać plasterkami pomarańczy, przykryć i piecz w nagrzanym piekarniku (160 st. ok 90 min)

moja rada:
1. dżem kupić z pomarańczy - nie ze skórek (ze skórek wyjdzie taki gorzkawy posmak..)
2. dać sporo tymianku

 
Jadłaś?

A jak lubicie ciekawe i oryginalne smaki to polecam taką:
Cytrusowa sałata z czosnkowym dressingiem

Składniki
sałata lodowa
pomarańcza
pół granata
2 ząbki czosnku
oliwa
vegeta

kroisz sałatę, obierasz pomarańczę i kroisz na plasterki, układasz na sałacie, na to wybijasz pestki granata, polewasz dressingiem z oliwy, przeciśniętego czosnku i vegety

Brzmi może egzotycznie, ale naprawdę jest smaczna :tak:


Moniq - powiem Ci, że ja znam "ubogą" wariację Twojej salatki;-):tak:
przepis przywiozłam z 1 pomałżeńskiego Sylwestra z Szklarskiej Poręby, a wyglada on tak:


Cytrusowa sałatka z czosnkowym dressingiem, wersja 2 (uboższa)

Skladniki:
1/2 kapusty pekińskiej (poszatkować)
6 mandarynek (każdy plasterek przekrojony na pół)
sos czosnkowy (2-3 ząbki czosnku, kilka łyżek jogurtu greckiego, 2-3 łyżki majonezu)
vegeta

Wszystkie skladniki przemieszać ze sobą. Odstawić na jakąś godzinę co by salatka "przeszla" smakiem ;-):tak:
 
Kolorowe roladki rybne


składniki:
- 4 filety rybne (o białym mięsie)
- 1/2 żółtej cukinii
- 1/2 zielonej cukinii
- cebula
- czerwona papryka
- żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- bazylia
- rozmaryn

sposób wykonania:
Rozmrozić filety, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć.
Zetrzeć cukinie na tarce o grubych oczkach. Poddusić na patelni do czasu aż sok zupełnie odparuje. Posolić, popieprzyć, dodać bazylię, rozmaryn.
Grubo posiekać cebulę i czosnek. Paprykę pokroić w grube i duże paski. Podsmażyć warzywa na patelni, aż papryka zrobi się miękka i szklista. Doprawić do smaku.
Na każdym filecie rybnym rozłożyć po porcji cukinii, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami.
Dno naczynia żarodpornego wyłożyć przesmażoną papryką, poukładać roladki rybne. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Zapiekać 30 min w temperaturze 180 st.

moje rady:
1. jeśli ktoś lubi pieczoną paprykę to można pokroić więcej papryk, będzie jako warzywko do obiadku.:tak:
2. delikatnie z rozmarynem ;-)

 
Barmanko - mniammm... Bardzo ciekawy ten przepisik-na bank go wykorzystam!!!:tak::-):-):-)
 
Ciasto pycha
Murzynek z masą kokosową (bądź bez)
Ciasto:
1 kostka margaryny
1,5 szkl cukru
4-5 łyżek kakao (jak bez masy to daje rozpuszczalne)
6 łyżek wody
3 jaja
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek migdałowy ( nie daje i raczej pasuje gdy nie ma masy)
0,5 szklanki mleka
bakalie jak kto lubi

Masa:
masło 1/4
mleko 1 szklanka
cukier 1/4 szklanki
wiórki kokosowe 200g

Po kolei
margarynę rozpuszczacie dodajecie cukier, kakao, wodę i gotujecie Po zagotowaniu odstawiacie do stygnięcia.
W tym czasie w drugim rondelku rozpuszczacie masło, dodajecie mleko cukier, wiórki i gotujecie po czym musi wam przestygnąć
Po ostygnięciu (ciasta oczywiście) ja odlewam 3/4 szklanki "ciasta" na polewę (choć według przepisu można zrobić dodatkowo) Potem dodaje żółtka, mąke, proszek do pieczenia, mleko - mieszam wszystko na jedną mase (dodać teraz ewentualnie olejek i bakalie) Na sam koniec dodajecie pianke wcześniej ubitą z białek i delikatnie mieszacie. Wylewacie do brytfanki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Wierzch ciasta posypujecie masą kokosową i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni pieczecie koło 45-50 minut.
Po wyjęciu oblać polewą i zostawić do ostygnięcia


Przepis na oddzielną polewe ewentualnie:
1/2 margaryny
6 kostek czekolady
1,5 łyżki kakao
3,5 łyżki wody
1/2 opakowania cukru waniliowego
3.4 szklanki cukru
Wszystko Razem zagotować
 
Ostatnia edycja:
KULEBIAK Z GRZYBAMI

na ciasto:
* 300g mąki pszennej
* 1 łyżka oleju słonecznikowego
* 1 płaska łyżeczka soli
* szczypta cukru
* 30g świeżych drożdży
* 1/2 szkl. mleka
* 1/2 szkl. wody

Do miski wsypać mąkę, w środku zrobić zagłębienie do którego pokruszyć drożdże, dać szczyptę cukru i wlać pół szkl. ciepłej wody. Zamieszać delikatnie zagarniając nieco mąki, aż utworzy się 'papka' drożdżowa. Przykryć miskę ściereczką na 5-10 minut, aż drożdże lekko 'ruszą'.
Dodać resztę składników i wymieszać ciasto. Jeśli potrzeba dodać mąki lub mleka. Wyrobić na gładkie ciasto, umieścić ponownie w natłuszczonej misce i przykryć. Odstawić na godzinę do podwojenia objętości.**

W tym czasie przygotować farsz:
* 300g pieczarek (można użyć grzybów leśnych***, które trzeba wcześniej ugotować)
* 1 większa cebula
* pieprz i sól do smaku
* 1/4 łyżeczki majeranku- ja jeszcze dodałam kminku i odrobinkę lubczyku
* 1 łyżka bułki tartej
* 1 łyżka oleju słonecznikowego

Pieczarki umyć, obrać i poszatkować. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni stopić masło, dodać olej i wrzucić pieczarki i cebulę. Poddusić do miękkości, odparowując płyn, przyprawić i ostudzić. Dodać bułkę tartą, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto lekko odgazować, rozciągając ciasto, zrobić prostokąt na długość keksówki.
Na środku ułożyć farsz grzybowy i zwinąć w rulon tworząc rodzaj rolady lub po prostu zlepic, pozostawiając farsz w środku (ja tak zrobiłam). Foremkę natłuścić i włożyć ukształtowane ciasto, zlepieniem do dołu. Przykryć i odstawić do podrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180stC. Kulebiak posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Posypać czarnuszką lub kminkiem.
Wstawić do upieczenia na 40-45 minut. Wyjąć na kratkę i ostudzić.

przepis pochodzi ze strony: smaki i aromaty...: Kulebiak z pieczarkami.
 
Błyskawiczne pączki



składniki:

- serek homogenizowany
- 3 jajka
- 1 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

sposób wykonania:
Serek wymieszać z jajkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ciasto dokładnie wyrobić.
Na rozgrzany olej nakładać łyżeczką od herbaty (przed każdym nałożeniem ciasta łyżeczkę umoczyć w zimnej wodzie).

opcjonalnie można dodać jabłka - pokrojone w drobną kostkę.


 
reklama
Do góry