powklejam kilka przepisów, bo nic tu sie nie dzieje, dziewczyny do roboty:-)
PRZECIER Z DYNI PO 5 MIESIĄCU
Składniki:
1 filiżanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni
3 łyżki wody
Niezbędne przybory kuchenne
blender
garnuszek
Sposób przyrządzenia
Miąższ dyni zalej w garnuszku trzema łyżkami wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 5 minut). Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.
Uwagi
Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj przegotowaną wodę.
Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
PRZECIER Z CZARNYCH JAGÓD PO 6 MIESIĄCU
Składniki
200g czarnych jagód
20 ml przegotowanej wody mineralnej
łyżeczka kleiku ryżowego
Niezbędne przybory kuchenne
sitko
Sposób przyrządzenia
Jagody umyj i przetrzyj przez sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte jagody i wymieszaj.
Uwagi
Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę.
Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
Od 11 miesiąca możesz podawać z jogurtem naturalnym.
PAPKA Z DYNI I JABŁKA PO 6 MIESIĄCU
Składniki
50g obranej dyni
50g słodkiego jabłka
niewielka ilość wody
Niezbędne przybory kuchenne
blender
garnuszek
Sposób przyrządzenia
Dynie i jabłko pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć dynie i jabłko, gotuj do miękkości. Przestudź i zmiksuj.
Uwagi
Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj przegotowaną wodę.
Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
PAPKA Z BROKUŁA PO 6 MIESIĄCU
Składniki
kilka różyczek brokuła
łyżeczka oliwy z oliwek
Niezbędne przybory kuchenne
bledner
miseczka
garnek do gotowania na parze
Sposób przyrządzenia
Brokuła ugotuj na parze, przełóż do miseczki dodaj oliwę i zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.
Uwagi
Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj przegotowaną wodę.
Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
MUS JABŁKOWY PO 6 MIESIĄCU
Składniki
duże słodkie jabłko
sok jabłkowy klarowny
łyżeczka kleiku ryżowego
Niezbędne przybory kuchenne
bledner
garnek
Sposób przyrządzenia
Jabłko obierz, pokrój na cząstki. W garnuszku zagotuj niewielką ilość soku. Na wrzątek wrzuć pokrojone jabłko. Gotuj aż jabłko zmięknie. Przestudź i dodaj pozostały sok oraz kleik. Wszystko razem zmiksuj.
Uwagi
Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj soku.
Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
PAPKA MARCHEWKOWA- MARCHWIANKA PO 6 MIESIĄCU
Składniki
marchewka
łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
woda
Niezbędne przybory kuchenne
bledner
garnek
Sposób przyrządzenia
Marchewkę umyj, cieniutko obierz i opłucz. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć marchewkę i gotuj do miękkości. Dodaj masło i kleik. Całość zmiksuj i jeszcze raz zagotuj. Podaj po przestudzeniu.
Uwagi
Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj przegotowaną wodę.
Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
PAPKA Z KALAFIORA PO 6 MIESIĄCU
SKŁADNIKI
2 różyczki kalafiora
łyżka mleka modyfikowanego
łyżeczka masła
10g mięsa z piersi kurczaka
woda do ugotowania mięsa
Niezbędne przybory kuchenne
garnek do gotowania na parze
blender
garnuszek
Sposób przyrządzenia
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Kalafiora ugotuj na parze ok 20min. W niewielkiej ilości wody rozprowadź mleko dodaj masło, posiekane mięsko i ugotowanego kalafiora. Całość zmiksuj.
Podaj po przestudzeniu.
Uwagi
Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę z gotowania kalafiora.
Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
PAPKA WARZYWNA Z KURCZAKIEM PO 6 MIESIĄCU
Składniki
½ marchewki
½ ziemniaka
1 różyczka brokuła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
20g surowego mięsa kurczaka z piersi
100 ml wody
szczypta natki pietruszki
dodatkowo woda do ugotowania mięsa
Niezbędne przybory kuchenne
2 garnuszki
blender
Sposób przyrządzenia
W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć mięso, ugotuj ok 10 min. Wywar wylej a mięso posiekaj.
Marchewkę i ziemniaka obierz i umyj. W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj brokuła. Dodaj oliwę, natkę i posiekane mięsko. Całość zmiksuj.
Podaj po przestudzeniu.
Uwagi
Od 8 miesiąca możesz dodać majeranek.
Jeżeli papka będzie za rzadka, możesz ja zagęścić kleikiem ryżowym.
OCZYWISCIE PRZEPISY MOZNA MODYFIKOWAĆ ZMIENIAJAC NIEKTORE SKLADNIKI NP. ZAMIAST MASŁA-OLIWA Z OLIWEK, A ZAMIAST KURCZAKA-INDYK, NO I MOZNA DELIKATNIE POSOLIĆ, CZY TEŻ DODAĆ GLUKOZY, CHOĆ TEGO NIE ZALECAJĄ, NO ALE KAZDA Z NAS ZNA SWOJE DZIECKO NAJLEPIEJ I WIE CO DLA NIEGO DOBRE-POZDRO