reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

sierpniówki gotują

Żużaczku kiedyś prosiłaś o przepis na ciasto , no to podaję
nazywa się
TRUSKAWKOWY PLACEK
1 KOSTKA MARGARYNY
1 SZKL CUKRU
4 MAŁE JAJA
2 i 1/3 SZKLANKI MĄKI
2 ŁYŻECZKI PROSZKU
8 ŁYŻEK MLEKA
SZCZYPTA SOLI
STARTA SKÓRKA Z CYTRYNY

Tłuszcz i cukier utrzeć na puszystą masę.Podczas ucierania dodawać pojedynczo jaja. Wymieszać mąkę, proszek, skórkę z cytryny oraz sól i stopniowo dodawać do ciasta. Na koniec wlać mleko , nie moze być lodowate. Później na blaszkę i piec ok 35 min w 180 stopniach . Jak ostygnie na wierzch daję jakieś owoce np truskawki i zalewam galaretką.
UWAGA:
Ciasto dla cierpliwych ,tzn trzeba dobrze utrzeć....
 
reklama
kurczak pycha na słodko
dużi filet podwójny pokrojony w kostkę
paczka mieszanki studenckiej
puszka brzoskwiń
miód
mąka ziemniaczana
ryż

troszkę wody dać do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojone filety, piec około 15 minut
dodać mieszankę studencką
pokrojone brzoskwinie
do dużego kubka wlać sok z brzoskwiń i dodać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, pożądnie rozmieszać, dodać dwie łyżki miodu i dużo curry, trochę soli, cały sos wylać do naczynia i wymieszać z kurakiem i brzoskwiniami
piec około 30 minut, jak jest za żadkie to dodać troszkę wody z rozmieszaną mąką ziemniaczaną
podawać z ryżem, najlepiej ciemnym można posypać troszkę serem
pychotka
 
cannelloni
paczka makaronu cannelloni, ja najbardziej lubie makarony lubella
około 400g mięcha mielonego wołowo-wieprzowego
jakieś 200g boczku chudego
cebula
czosnek
sos pomidorowy w kartonie
300g sera żółtego
śmietana 18% do sosów
według uznania
fasola czerwona z puszki, pieczarki, kukurydza, zielony groszek, może być mrożona sałatka warzywna hortexu (ale nie wszystko na raz bo będzie za dużo)

mięcho smażymy z cebulką, czosnkiem i boczkiem drobno pokrojonym, dodajemy pieczarki i do wyboru fasola czerwona, kukurydza, groszek lub mrożonka hortex, dodajemy sosu pomidorowego ale nie za dużo, żeby nie było żadkie, jak jest za żadkie można zagęścić mąką, doprawiamy do smaku, chili, sól pieprz, można dać świerze oregano lub bazylię, napychamy rury i ukłądamy wszustko w naczyniu żaroodpornym zamykanym,

sos
śmietanę mieszamy z przecierem pomidorowym i startym serem, garść startego sera zostawiamu

zalewamy wypchane rury sosem, tak żeby byłu pod sosem, zamykamy naczynie o do piekarnika na jakieś 40min, trzeba sprawdzić żeby makaron zmiękł, jak jest mięki otwieramy naczynie, sypiemy pozostały ser i pieczemy jeszcze z 4-5 minut

smacznego :-)
 
dam wam jeszcze przepis na zajebiste żarełko
filet z kuraka
pieczarki
śmietana do sosów rama, albo 18% łaciata
brokuły mrożnowe
masło
kopytka

fileta pokroić w kostkę i gotować, aż się ugotuje :-)
pokroić pieczarki i smażyć na maśle (koniecznie na maśle) az sie dobrze przysmażą, dodać kuraka ugotowanego i samażyć razem,
ugotować brokuły (ale nie rozgotować) dodać do kurczaka i pieczarek, wlać śmietanę i pożądnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ja dodaję kostke knorra "cebula" i "bazylia" - te mini kostki
podawać z ugotowanymi kopytkami
 
Przepis szybkie i smaczne Pierniki
tasses.gif

1 i 1/2 decylitra melasy !! (ok pół szklanki - można próbować zastąpić miodem)
2 dl cukru (ok 3/4 szklanki)
250 g masła
4łyżeczki cynamonu
4ł imbiru
2ł goździków
2ł kardamonu
1ł przyprawy do piernika
2 jajka
2ł sody
9 dl mąki (ok 3,5 szklanki)

Podgrzać melasę, cukier, masło i przyprawy. Po przestygnięciu dodać do mąki z jajami i sodą.Wyrobić ciasto.Wstawić do lodówki na ok 2h.
Piec w tem 200 stopni 7-10 minut.


 
taki bardziej przyziemny piernik, ale pyszny, łatwy i tani
Składniki:
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 3 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka kakao, rodzynki, orzechy.
Przepis:
Wszystko wymieszać, wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Piec około 1 godz. Po wystygnięciu można polać polewą czekoladową.
 
Polędwiczka po francusku
polędwiczka wieprzowa
ciasto francuskie (frosta)
żółtko
przyprawy do mięsa

Polędwiczkę oczyszczasz z błon, nacierasz przyprawami (sól pieprz, co tam lubisz). ostawiasz na 2-3 godzinki. Rozmrażasz w lodówce ciacho francuskie. Potem polędwiczkę na patelnie, przysmażasz na odrobinie oliwy na złoto.
Dwa platy ciasta frosty układasz na desce tak, żeby delikatnie zachodziły na siebie (zlepiesz je odrobina wody). Wykładasz na ciacho przestudzoną polędwiczkę. Zawijasz szczelnie ciachem, końce cista zwilzasz woda i dociskasz. Wierzch smarujesz roztrzepanym żółtkiem. Pieczesz 40 min. w temp. 190stopni (az cisato będzie ładnie przyrumienione)

Kaczka ze sliwkami
kaczka
2 łyzki miodu
3/4 szklanki powideł sliwkowych
3/4 szklanki bulionu
sok z połowy cytryny
olej
pieprz sól

Kaczke dzielisz na porcje, nacierasz sola pieprzem, miodem i sokiem z cytryny. Odstawiasz na dobe do lodówki. Obsmażasz porcje na patelni, przekładasz do brytfanny.
Powidła rozprowadzasz w goracym bulionie i wlewasz do mięsa. brytfannę zamykasz i wstawiasz do nagrzanego piekarnika. Piec polewając od czasu do czasu sosem z pieczeni.
 
Śledzie po grodzieńsku. Stary, przedwojenny przespis. W naszej rodzinie od "zawsze"
Podaję oryginalne, spore proporcje.

1kg solonych, wymoczonych sledzi
3 duże kwasne jabłka
2 kromki zwykłego, czerstwego chleba (namoczyć w wodzie i odcisnąć)
2 duże lub 3 małe cebule
oliwa
sól
pieprz
Śledzie, jabłka, chleb i połowę ilosci cebuli przepuszczamy przez maszynke do mielenia. Pozostała cebule szklimy na niewielkiej ilosci oliwy. Śledzie doprawiamy do smaku. jak sa za mało kwasne, mozna dodac sok z cytryny.
Śledzie układamy na półmiskach w kształt rybek. Polewamy cebulką.

Śledzie po wileńsku (bede robiła w tym roku po raz pierwszy, bo mnnie zaintrygował ten przepis)

2 solone sledzie
1/2kg tłustego białego sera
3/4 szklanki mleka
3/4 gestej, kwaśnej smietany (22%)
2 łyzki majonezu
łyzka ketchupu
posiekana natka pietruszki
szczypta cukru
sól
pieprz
dwie łyzki masła

Śledzie wymoczyć, odfiletować, zaleć mlekiem na godzinę. masło utrzeć z sola cukrem i pieprze. Dodawac smietane i ser cały czas ucierając. Filety osuszyć, drobno pokroic , połączyć z masa serową. Formować jajka. Jeden koniec moczyć w posiekanej natce pietruszki. Majonez zmieszac z ketchupem i dekorowac jajka.
 
reklama
gotowanie na wesoło...:-p:tak:;-):-)


Najlepsze na świecie Ciasto Owocowe
Składniki:
- 1 kostka masła.
- 2 szklanki cukru.
- 1 łyżeczka soli.
- 4 jajka.
- 1 szklanka suszonych owoców.
- 1 szklanka orzechów.
- Sok cytrynowy.
- Proszek do pieczenia.
- 3-4 szklanki dobrej whisky.

*Sposób przygotowania*
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź, czy whisky jest dobrej jakości. Dobra. prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne.
Sprawdź, czy na pewno whisky jest taka jak trzeba. By być tego pewnym, nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz operację.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej. W międzyszasie zprawdź, czy wisky jest na pewno taka jak czeba. Najlepjej sklaneczke. Otfórz drugo butelkie jeżli czeba.
Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź wiski, żepy pootem gosie nie mufili, sze jest trujnoca.
Wszuś do miszki szyską sól jaką masz w domu, czy so tam masz, szysko jedno so. F sumje fsale nie ma snaszenia so fszusisz!
Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehamy i sukrem, fszystko jedno, i frzudź monki ile tam masz domu.
Osmaruj piesyk maseem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij zwiszki. Sprawś jakośś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spaś.
 
Do góry