reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

ogórki kiszone do słoika
na 1L wody dwie łyżki soli kamiennej- gotujemy
do słoika dajemy czosnek chrzan koper (lub przyprawę do kiszenia ogórków) no i oczywiście ogórki które wcześniej myjemy obcinamy końce i nakłuwamy nożem, no i zalewamy gorącą bądź ochłodzoną wodą z solą (moja mama mówi że orącą lepiej) zakręcamy i gotowe:-):-)
aha te ogóry muszą być ciasno upchane w tym słoju:-):-)

małosolne do beczki
na 1 L wody 1 łyżka soli kamiennej- gotujemy
na dno beczki(czy tam dużego słoja etc) dajemy chrzan(jak chcemy nie musi być) czosnek i koper następnie ogóry (umyte końce obcinane no i po nakłuwane) dociskamy wszystko czymś (ja mam taką deskę i kamień) no i zalewamy gorąca bądź zimną wodą z solą:-):-)

mój mąż uwielbia pikle ale nie znam przepisu jak będę robić to podam:-):-)
 
reklama
Pozwole sobie wkleic tu przepis z internetu na moje ukochane żeberka;


- 1 kg żeberek,
- sól,
- pieprz,
- olej.

Sos:
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- pół słoiczka przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki octu,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- majeranek.

Jak przyrządzić?
Żeberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny) smacznego!


Ja rezygnuje z octu bo jakos do mnie nie przemawia. Dodaje sok z połówki cytrynyi odrobine wody
 
Ogórki z Butelki :D:D:D:DD:d


u nas w regionie sa butelki do mleka plastki Mlekovity ... mleko.jpg i one maja szeroki otwór wiec śr. ogóry wejda... i ...

na dol koper... chrzanu kawalek ciut gorczycy i zalewam zalewa <na 1l 1 łyzka soli kuchennej zagotowac odstudzic > zimna zalewa musi byc ,.. zakrecam i odstawiam :D

przepis tesciówki .... 1 raz robilam wiec zobacze co z tego bedzie
 
Dziewczyny dajcie jakies przepisy na ogoraski :-)
hihi a jakie chcesz? do słoików butelki czy małosolne ;-) ???

do słoików bralam przepis z neta wiec nei wiem czy dobre w smaku beda ;P małosolne robie w garnku ;P bo nie mam beczułki ...
na dno koper <swiezy ;P> ciut chrzany 3 zabki czosnku pokrojonego na pol ukladam ogoreczki zalewam goraca zalewa <na 1l 1 lyzka soli kuchennej> nakrywam talerzykiem a na wierzch szklana z woda aby wsyztskie ogorki byly zamoczone w zalewie ... jak z rana zrobisz to na drugi dzien pychotka :)
 
a oto moj przepis na ogoreczki:

ogorki ciemne i male, koper, laska chrzanu, 4,5 zabkow czonsku (pokroic w plastry), kilka ziaren pieprzu, ziele ang (nie za duzo), liscie laurowe (2 na dole i 2 na gorze)

ukladac warstwami - koper,liscie, chrzan, czosnek, pieprz, ziele ang, ogoraski, i na nowo, wszystko zalac ciepla woda z sola (na 1 litr 1 lyzka soli, na koncu dwie lyzki soli), fajne dodac jeszcze chilli:)
 
Jakies do sloikow, moga byc tez jakies salatki. Nie wiem wogole co z tymi ogorasami zrobic, nigdy wczesniej nie robilam, a na zime jakies zapasy by sie przydaly.
 
reklama
Do góry