zupa tajska
tak naprawde kazdy robi ja troche inaczej i dodaje inne rzeczy
tak troche jak z rosolem, ze u kazdego smakuje inaczej
ja robie tak
1,5l bulionu ( ja lubie zwykly warzywny)
puszka mleczka kokosowego
dwie male piersi z kurczaka
swiezy imbir ok 7cm
2 duze zabki czosnku
zielona pasta curry
trawa cytrynowa ( najlepsza swieza ale trudno ja dostac wiec taka zmielona w sloiku)
ostra papryczka chilli badz red chilli paste ok lyzeczki czubatej
swieza kolendra
do bulionu wlac mleczko kokosowe, dodac podsmazonego wczesniej na patelni z pokrojonym drobno imbirem i czosnkiem kurczaka ( kurczaka tniemy w cienkie paski)
ok 2 lyzeczki zielonej pasty curry, 2 lyzeczki trawy cytrynowej, posiekana papryczka czili badz pasta red chilli wg uznania i stopnia ostrosci ( ja daje ok lyzke pasty)
kilka krysztalkow brazowego cukru albo zwyklego brazowego cukru ( ja daje ok lyzeczki)
jeszcze troche swiezego imbiru
na koniec wrzucam makaron sojowy i dodaje troche swiezej posiekanej kolendry
czasami jeszcze ok 2 lyzek sosu rybnego ( tez do kupienia w buteleczce)
et voila
pyszne i robi sie z 10 min
tak naprawde jest wiele szkol z ta zupa i kazdy moze dodac swoje skladnkiki ( krewetki, limonka, szalotka etc, zielona pasta curry ma w sobie wiekszosc skladnikow ktore nadaja smak)
wszystkie skladniki mozna kupic w zwyklym kerfurze
zawsze hit wszystkich spotkan towarzyskich
ostatnio tez mam wczowke na swiezy mlody szpinak tzw baby spinach, mozna kupic w torebce tez w wiekszosci sklepow
jest pyyyyszny i zdrowy
ja polewam go ostatnim odkryciem z kerfura wlasnie
sosem balsamico z modeny z owocami lesnymi
taki ciemny gesty sos, stoja w tym dziale z kuchniami swiata albo w zdrowym zarciu ( w kerfurze)
do tego awokado i czerwona cebula i absolut gotowy :-)