..aenye
Mama grudniowa'06
to ja wkleje na przeboj ostatnich dni:
ZUPA CZOSNKOWA
gotujesz duzo bulionu (ja gotuje normalny rosol na wolowinie i kurczaku i odlewam czesc dla glonow). wlewasz do garnka sam bulionik, pieknie zlocisty i klarowny ;-)
podsmazasz na patelni 2-3 cebule (zalezy od ilosci i upodobania), 3 zabki czosnku (to samo), dodajesz soli, curry (obowiazkowo! gdzies z 1 lyzka) i troche ostrej papryki (jak lubisz na ostro ;-) )
posmazone, troche podduszone (zeby cebula byla lekko twarda) wrzucasz do wrzacego rosolu.
robisz ciacho na lane kluchy i wlewasz do zupy, roztrzepujac, zeby byly minimini.
i juz :-) jest PYCHA!!!
i LAZANKI - super danie na swieta bn (nie wiem, czy juz nie wklejalam), kazdy sie zajada o kazdej porze roku :-)
gotujesz makaron typu lazanki, podgotowujesz kapuste (niemloda).
ze 2 posolone cebule podsmazasz na patelni, dusisz.
kroisz kapuste dosc drobno i wrzucasz do cebuli - uwaga, musi byc wielka patelnia (edit - ja robie w woku)
na oddzielnej patelni podsmazasz drobniutko skrojone pieczarki. na koniec wszystko trzeba wymieszac w tej patelni, podsmazajac wedle upodobania (ja lubie przypalone z deka ;-) ) i mocno popieprzyc :-)
finis ;-)
ZUPA CZOSNKOWA
gotujesz duzo bulionu (ja gotuje normalny rosol na wolowinie i kurczaku i odlewam czesc dla glonow). wlewasz do garnka sam bulionik, pieknie zlocisty i klarowny ;-)
podsmazasz na patelni 2-3 cebule (zalezy od ilosci i upodobania), 3 zabki czosnku (to samo), dodajesz soli, curry (obowiazkowo! gdzies z 1 lyzka) i troche ostrej papryki (jak lubisz na ostro ;-) )
posmazone, troche podduszone (zeby cebula byla lekko twarda) wrzucasz do wrzacego rosolu.
robisz ciacho na lane kluchy i wlewasz do zupy, roztrzepujac, zeby byly minimini.
i juz :-) jest PYCHA!!!
i LAZANKI - super danie na swieta bn (nie wiem, czy juz nie wklejalam), kazdy sie zajada o kazdej porze roku :-)
gotujesz makaron typu lazanki, podgotowujesz kapuste (niemloda).
ze 2 posolone cebule podsmazasz na patelni, dusisz.
kroisz kapuste dosc drobno i wrzucasz do cebuli - uwaga, musi byc wielka patelnia (edit - ja robie w woku)
na oddzielnej patelni podsmazasz drobniutko skrojone pieczarki. na koniec wszystko trzeba wymieszac w tej patelni, podsmazajac wedle upodobania (ja lubie przypalone z deka ;-) ) i mocno popieprzyc :-)
finis ;-)
Ostatnia edycja: