reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

JABŁECZNIK KONKURSOWY!


Składniki:
1 budyń śmietankowy
20 dag mąki
25 dag cukru
1 jajko
19 dag margaryny
2 kg jabłek
sok z 1 cytr
1 łyżka mąki ziemn
1 łyżka miodu
60 g płatków migd
2 łyżki mleka
10 dag rodzynków

Ciasto: Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 0,5 godz. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem formując brzegi.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Zagęścić Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto.

Polewa: Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połączyć, zagotować. Gorącą polewę wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut w temp. 180-200°C. Kroić schłodzone.
Czas oczekiwania: 45-50 minut
Czas chłodzenia: około 3 godz
imageszar.jpg

http://www.trzebnica.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_trze2&lad=a&id_dzi=0&id_dok=747&id_men=30&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0
Mój ten okrągły;)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Zupa gulaszowa

Czas 45 minut
Porcji 4
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł

Składniki:
40 dag wołowiny na gulasz
1 duża cebula
1 duża marchewka, kawałek selera
1 pietruszka
3 spore ziemniaki
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 puszka pomidorów bez skóry
sól,pieprz, ostra papryka w proszku
olej

Sposób wykonania:
Mięso myjemy kroimy w kostkę, cebulę pokrojoną w kostkę szklimy w
garnku na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso i wyciskamy czosnek.
Chwilkę smażymy na silnym ogniu, po czym wlewamy półtora litra wody,
wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem,
dusimy około 40 minut.
Pozostałe warzywa (ziemniaki i papryki) obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy po
upływie 40 minut wraz z rozgniecion ymi widelcem pomidorami, gotujemy dodatkowo 20
minut.
Przyprawiamy wg gustu, koniecznie dodajemy paprykę w proszku, najlepiej zupę przyprawić
na ostro .

Źródło : Zupa gulaszowa - sprawdzony przepis
 
Zupa meksykańska

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (ja używam mięsa z indyka)
2-3 duże cebule
4-6 ząbków czosnku (jak kto lubi ja lubię dużo)
1 papryka czerwona (można dodać również zieloną)
1 puszka kukurydzy
1-2 puszki fasoli białej
1-2 puszki fasoli czerwonej
1-2 puszki pomidorów bez skórek lub przecier pomidorowy (ja używam podravki)
przyprawy (sól, pieprz, papryka chili [może być w całości], papryka słodka, bazylia, oregano)

Wykonanie:
Zawartość puszek wraz z tzw. wodą wlać do dość niedużego garnka. Następnie dolać do garnka wodę tak aby całość była rzadka. Przyprawić łyżeczką soli oraz pieprzu i gotować na wolnym ogniu. W międzyczasie podsmażyć mięso mielone doprawione solą, pieprzem, papryką chili, papryką słodką, bazylią i oregano. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebule a po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażać do momentu gdy cebula wraz z papryką będą miękkie. Następnie całość dodać do garnka i wcisnąć jednocześnie 4-6 ząbków czosnku. Doprawić solą, pieprzem,chili, papryką słodką, bazylia. Dolać wody tak aby całość była rzadką zupką i zagotować. Po zagotowaniu podać w miseczkach wraz z … Smacznego!

Źródło : Zupa Meksykańska >>Przepis i zdjęcia krok po kroku
 
Zeberka w sosie barbecue.

1,5 kg zeberek,
1.5 szkl coca coli,
1.5 szkl ketchupu pikantnego,
1 torebka sosu barbecue winiary. (sos płynny).

Wymieszać wszystko razem w gesiarce albo garnku aby się połączyły składniki, włożyć mięso aby było zanuzone i na gaz. Jak się zagotuje, wstawić na mały palnik i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa do 2 godzin nawet. Od czasu do czasu mieszając. Podawać z ryżem z warzywami, lub ziemniaczkani zapiekanymi. Pycha.

Zamiast zeberek może być karczek, schab, od szynki, wieprzowe. Co kto lubi:-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:


Tatar ze śledzia po węgiersku wg. Magdy Gessler

Przepis na tatara ze śledzia po węgiersku .A wiec. Moje ukochane sledzie w oleju w paszkach 250 gr linzer, paprika pieczona czerwona dwie sztuki,( bron cie ... Przed uzywaniem marynowanej), 1 biala cebula ,4 jaja na twardo,,2 ogorki dobrze ukiszone ,4podgrzybki marynowane, lyzka kaparow,lyzka pasty polskiej pomidorowej pudliszki, odrobina imbiru, swiezo mielony pieprz czarny,1 lyzka miodu lipowego,starczy!

Wszystko kroimy w kostke cm.... Miod, musztarda rosyjiska, pasta pomidorowa, imbir.. Z nich tworzymy gesty SOS : dodajemy do niego pokrojone ingrediencje.. Mieszamy delikatnie, dodajemy pieprz swiezo mielony, paprika wegieska ostra najlepiej prawdzwa wegerska mala lyzeczke do kawy.! Zostawic poza lodowka godz, po to aby skladniki przeszly wzajemnym aromatem... Po czym odstawiamy go do lodowki na godz min..... O to moj przepis na sledzia tatara po wegiersku
 
reklama
Na prośbę Aleksii: ;-)

Czerwona kapusta duszona

Zobacz załącznik 401722

Składniki:
- główka czerwonej kapusty (ok. 1,5 kg)
- 1-2 cebule
- 1 szklanka soku z jabłek ( ewentualnie 2,3 szt. jabłek słodkich startych na tarce na jak najmniejszych oczkach)
- 2 łyżki maggi
- ok.1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu
- pieprz i sól

Kapustę poszatkować, cebulę posiekać.
Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać kapustę, wlać sok z jabłek, maggi, lekko posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20-30 minut do miękkości.
Przed końcem duszenia kapustę doprawić octem lub sokiem z cytryny, pieprzem i solą wedle uznania.
 
Do góry