reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze przepisy ;-)

Pomozcie...

Przyjezdzaja do mnie jutro wazni goscie I dobrzy znajomi. Potrzebuje pomyslu na dobry obiad i cos do jedzenia. Beda u nas Od ok 12-17 wiec nie chce zeby z glody przymierali ;)))
 
reklama
Lysa, ja polecam polędwiczki wieprzowe, jeśli lubicie wieprzowinę :) wrzucałam przepis tutaj: https://www.babyboom.pl/forum/dziec.../nasze-przepisy-50548/index3.html#post7375211, do nich możesz zrobić np. pieczone ziemniaki posypane ziołami prowansalskimi i ostatnio u nas hitem są pomidory sparzone i obrane ze skórki, pokrokoje w poprzek na dość grube plastry, tak 1/2-1cm szerokości, poukładane na płaskim, dużym talerzu, na każdy plaster trochę majonezu wymieszanego wcześniej z wyciśniętymi ząbkami czosnku (ilość wg uznania) i na wierzch posypać startym żółtym serem. Wiadomo, że wiosna, to i pewnie jakaś wiosenna sałatka lekka by się nadała, pokombinuj, jakaś sałata, pomidory, kolorowe papryki, ogórek, trochę szczypiorku, oliwy, sól, pieprz.
Deseru Ci nie podpowiem, ale dziewczyny wrzucały tu fajne przepisy, jakieś muffiny, lekkie galartkowy biszkopcik z owocami, lody? :)
Bawcie się dobrze :)
 
                                                     P1080739.JPG zdjecie nie moje:p robilam na niedziele i szybko zostalo zjedzone:DD

CIASTO KUBUSIOWE

biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
czubata łyżeczka proszku do piecze
Białka ubijamy z cukrem, na pianę, dodajemy żółtka, miksujemy aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści.Na końcu dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w 180st C, ok 20-25 minut.

Warstwa Kubuś

1 sok kubuś (duża butelka 900 ml)smak dowolny
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
 1 galaretka pomarańczowa

Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, tyle że mleko zastępujemy sokiem.Oba budynie rozrabiamy dokładnie(by nie było grudek) w szklance soku, wlewamy to, do gotującego się pozostałego soku,nieustannie mieszamy, gdy budyń będzie gęsty ściągamy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy,by ta się rozpuściła.
Ciepłą(nie gorącą!) masę wykładamy na wystudzony biszkopt.

Warstwa "pianka"
2 śmietany kremowe 30% ( każda po 330 ml )
 opakowanie galaretki pomarańczowej
starta czekolada mleczna na wierzch

W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tęgnąć wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki.
Tą warstwę wykładamy na zimną warstwę kubusiową.Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę Ciasto  przechowujemy je w lodówce.
 

Załączniki

  • P1080739.JPG
    P1080739.JPG
    41,2 KB · Wyświetleń: 82
Ciasto marchewkowe:

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
4 duże marchewki
1/2 szkl. oleju
4 jajka
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
cukier puder do posypania



Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli wymieszać w misce. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.


Mikserem utrzeć jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Na końcu powoli wlewać olej i wymieszać. Dodać startą marchewkę. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką.



Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika. Piec około 45 minut. Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie można je oprószyć cukrem pudrem.
 
Wrzucam przepis na placuszki jaglane z tego bloga:
Zdrowa Kuchnia Sowy: lipiec 2013

Bartek zjadł dziś 2,5 placka, więc chyba są dobre;-)

Składniki na ok. 4 szt/1 porcję:

* 1/4 szklanki kaszy jaglanej
* łyżka mąki owsianej lub innej (żytniej razowej, gryczanej, pszennej)

* jajko
* szczypta soli
* olej do smażenia

Gotujemy kaszę jak na opakowaniu. Potem razem z jajkiem , mąką i szczyptą soli miksujemy . Masa będzie gęsta i klejąca. Smażymy na brązowo z obu stron. Placuszki są bardzo puszyste. Na wierzch można dać owoce, dżem, serek homo...co kto lubi;)

DSC00791-002.JPG



 
reklama
Milva ja robię wg przepisu mojej koleżanki i tak:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
około 1/4 szklanki cukru (akurat cukier wg uznania)
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
 
Do góry