reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze przepisy =)

reklama
Z serii szybkie i dobre:

LASAGNE z mięsem mielonym
Składniki


1. Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5-2 szkl. mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

2. Nadzienie mięsne:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, magi)
  • 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka obranych pomidorów w zalewie - najlepiej w kawałkach

Dodatkowo:
  • ok 30 dkg żółtego sera
  • makaron lasagne - ok 14-15 płatów


Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym ogniu. Proszę uważać, żeby masło się za bardzo nie nagrzało, bo się nam "spali". Na masło wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy łyżką lub trzepaczką. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany - ważne żeby nie było grudek. Szybko się zagotuje i zdejmujemy go z ognia.
Mięsko i sos: Na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną cebulę, podsmażam i dodajemy mięso, kiedy mięsko jest już ładnie podsmażone, przeciskamy czosnek i dodajemy przyprawy. Chwilę dusimy. Dodajemy pomidory z puszki, razem z zalewą, jak się zagotuje wszystko, dodajemy przecier pomidorowy - tyle ile uważamy. Ma być smaczne dla nas:) Chwilę razem gotujemy. Można zagęścić mąką - jeżeli uważamy , że sos jest zbyt wodnisty.


Zawsze gotuję makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju przez 3 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Dlatego najlepiej wrzucać do garnka po 4 szt. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały. Ja wkładam jedną warstwę już na swoje naczynie żaroodporne. Wtedy zaczynam robić:) a kolejne płaty w tym czasie się obgotują ;)

I układamy w naczyniu żaroodpornym - ja używam tego podstawowego w kształcie prostokąta. Można je wysmarować nieco masłem, ale nie koniecznie. Układamy na dno makaron, na makaron sos beszamelowy, sos z mięskiem i ser żółty ( starty lub w plasterkach) . I znowu makaron, beszamel, sos z mięskiem i ser.. i jeszcze jedna warstwa i kończymy na serku :)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 15-20 min - jak zobaczymy, że ser się pięknie zarumienił - gotowe:)
Dobrze, że został kawałek chociaż, bo się wszyscy rzucili ;) Tak wygląda już na zimno - bo musiałam pierwsze zjeść;p zanim zrobiłam zdjęcie :-) IMAG1212-001.jpg

Smacznego!
 

Załączniki

  • IMAG1212-001.jpg
    IMAG1212-001.jpg
    29,1 KB · Wyświetleń: 124
Sałatka z pierożkami tortellini

Składniki



  • -Pierożki tortelini najlepiej z mięsem, 250g
  • -pomidory, 2 szt duże
  • -ogórki świeże, 2 szklarniowe
  • -por biała część, 1 szt
  • -czosnek, 4 ząbki
  • -koperek, kilka gałązek
  • -majonez
  • -jogurt naturalny
  • -sól,pieprz
salatka.jpg
Przygotowanie

  1. Pierożki gotujemy i studzimy, pora kroimy i sparzamy,pomidora kroimy w kostkę i ogórka też.Wszystkie składniki mieszamy dodajemy czosnek pokrojony w drobniuteńką kosteczkę,koperek,kilka łyżek majonezu i jogurtu naturalnego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem


Ciasto kruche z wiśniami i budyniową pianką


ciasto:
2.5 szkl. mąki pszennej
250 g masła zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części: 60% i 40% zawinąć w folię, zamrozić.
Na spód zetrzeć 60% ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni 20 minut.


Piana:
5 białek
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego (16g)
2 op. budyniu waniliowego bez cukru (2x40g)
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
500 g. malin lub wiśni
cukier puder do posypania


Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy, ubijając na wysokich obrotach. Powoli wsypać proszek budyniowy. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.


Spód, piana, ułożyć owoce gęsto (wepchnąć w pianę). Starte ciasto (40%) piec 190 stopni ok. 30- 40 minut. Oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego
 

Załączniki

  • salatka.jpg
    salatka.jpg
    43,6 KB · Wyświetleń: 148
3 bit z dżemem lub powidłami


Składniki:


  • Duże opakowanie herbatników – 450g
  • 2 puszki masy kajmakowej lub 1 duża puszka ok 900g
  • 1 masło – mix maślany
  • 2x budyń waniliowy
  • 800ml mleka do budyniu
  • 2x fix do bitej śmietany ( w proszku )
  • Śmietana kremówka 30% mocno schłodzona – ok.500ml
  • Dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe ( ważne, żeby było kwaskowate )
  • Czekolada mleczna
  • Cukier wanilinowy – łyżeczka

Proporcje podane na dużą blachę – ok 35x40cm

Przygotowanie

Masa budyniowa:

Zagotować ok 600ml mleka, w szklance rozmieszać 2 budynie z pozostałym mlekiem – czyli ok 200ml ( zgodnie z przepisem na opakowaniu – jeżeli trzeba, dodajemy cukier - może być nieco mniej niż sugerują, ale przede wszystkim mniej mleka – czyli razem 800ml a nie 1l ). Budyń odkładamy do ostygnięcia – najlepiej włożyć garnek do zimnej wody. Czasami przemieszać.

Masa kajmakowa:

W tym czasie ubijamy mikserem kajmak i po chwili dodajemy ok 50g masła dalej ubijamy, aż się ładnie połączą składniki na gładką masę. Masło nada ładny jasny kolor i sprawi, że masa nie będzie taka lepka i słodka.

Śmietana:

Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem – po ok 3 minutach dodajemy powoli fixy do bitej śmietany i niecałą łyżeczkę cukru wanilinowego. Będzie sztywna i zachowa swój kształt i smak. Nie rozpłynie się ;-)

C.d. masy budyniowej

Jeżeli budyń już wystygł- ubijamy go z masłem. Masło rozbijamy mikserem i dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach – dzięki temu masa będzie puszysta i bez grudek.

Układanie :

Na blaszce układamy: Herbatniki – czasami trzeba je pokroić, bo inaczej blacha nie będzie cała pokryta, na herbatniki masę kajmakową, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, dżem lub powidła, bitą śmietanę i na koniec ścieramy na tarce – na grubych oczkach czekoladę.
Wstawiamy do lodówki – najlepiej na minimum 8 h wtedy ciastka nasiąkną a masa będzie sztywna i będzie pięknie wyglądać i smakować :-)

 
Jagodzianki
2013-05-27 22.44.50.jpg
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (zalecam trochę więcej)
- 5 dag drożdże
- sól (pół płaskiej łyżeczki)
- 2 jajka, 1 żółtko (białko używam do posmarowania bułeczek)
- pół kostki margaryny
- 5 łyżek cukru (ja dałam 8)
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego (ja dałam całą torebkę:-p)

Margarynę roztopić. Rozdrabniamy drożdże i dodajemy cukier, powstaje rozczyn. Dodaję mąkę i sól, wlewam mleko, dodaję jajka i żółtko, margarynę i cukier wanilinowy. Wszystko zagniatamy. Ciasto nie może się kleić, w razie potrzeby dosypywać mąkę. Ja trochę przesadziłam z mlekiem i prawie 1kg mąki zużyłam :-p Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ma 1h. Ja nagrzałam sobie piekarnik i trzymałam 40 min.
Po wyrośnięciu, odrywam sobie ćwierć ciasta i robię wałek tak jak na kopytka. Wałek dziele sobie nożem na równe kawałki i ręką rozgniatam na placuszki. Na środek dajemy nadzienie (u mnie zabrakło jagód, więc dałam wiśnie) i zlepiając cisto kulam je rękami. W ten sposób wyrobić całe ciasto.
Bułeczki układamy na blaszkę zawsze zlepieniem w dół, górę smaruję rozbełtanym białkiem, żeby bułeczki ładnie się błyszczały. Blaszkę smaruję margaryną. Bułki wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200*C i piekę ok. 15 min. Jeśli macie termoobieg to obserwujcie bułeczki bo mogą się przypalić. Czasami wystarczy tylko 12 min.
Moja mama daje też dżemy lub marmoladę.
 

Załączniki

  • 2013-05-27 22.44.50.jpg
    2013-05-27 22.44.50.jpg
    26,7 KB · Wyświetleń: 154
Napój z natki pietruszki :)
Pęczek natki pietruszki obieramy z twardych łodyg. Miksujemy listki z kilkoma łyżkami wody.
Obieramy pomarańczę ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zmiksowanych listków.
Dosypujemy ze 2 czubate łyżki cukru pudru lub ja wlałam syropo-miód z mojego mniszka lekarskiego.
Miksujemy.
Dolewamy litr wody, dokladamy kostki lodu, dosypujemy troche kwasku cytrynowego/soku z cytryny i cukru według gustu :) Pycha :)
 
reklama
Dziewczyny podaję przepis na przepyszny KREM BROKUŁOWO-SZPINAKOWY

Składniki (3-4 porcje w mniejszych miseczkach):

• 1 łyżka oliwy z oliwek
• kawałeczek pora
• 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
• 800ml bulionu z jarzyn
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 250 g różyczek brokuła
• 250 g szpinaku
• 2 łyżki mascarpone
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego pora i podsmażyć na małym ogniu przez minutę, dodać ziemniaki, oprószyć solą, przykryć i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
Wlać bulion i zwiększyć ogień, zagotować. Wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać brokuły, szpinak, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać mascarpone i zmiksować na gładki krem.
 
Do góry