reklama
stefanka
CENTRUM DOWODZENIA NICZYM
- Dołączył(a)
- 5 Lipiec 2007
- Postów
- 4 625
dziekuje wam bardzo za ten watek
oto moja potrawa ( tylko prosze sie nie nabijac )
MAKARON TAGIATELE Z SOSEM TUNCZYKOWYM
1 opakowanie makaronu tagiatele
2 puszki tunczyka w oleju (osobiscie odsaczam przed dodaniem)
szklanka slodkiej smietanki
1 cebula
pietruszka
makaron gotujemu
sos:
smazymy cebulke na oleju do zeszklenia
dodajemy smietanke
dodajemy tunczyka
na koniec duuuzzzoo pietruszki pieprz i sol
sos gotujemy az zgestnieje
I JUZ GOTOWE- POLECAM PYSZNE
oto moja potrawa ( tylko prosze sie nie nabijac )
MAKARON TAGIATELE Z SOSEM TUNCZYKOWYM
1 opakowanie makaronu tagiatele
2 puszki tunczyka w oleju (osobiscie odsaczam przed dodaniem)
szklanka slodkiej smietanki
1 cebula
pietruszka
makaron gotujemu
sos:
smazymy cebulke na oleju do zeszklenia
dodajemy smietanke
dodajemy tunczyka
na koniec duuuzzzoo pietruszki pieprz i sol
sos gotujemy az zgestnieje
I JUZ GOTOWE- POLECAM PYSZNE
Ataata
Grudniowa Mama '07
Oki to ja przenosze tu tą Koperkową (żeby było w jednym miejscu)
ZUPA KOPERKOWA
Wrzucić do garnka z wodą:
- ze 2-3 garście włoszczyzny mrożonej pokrojonej w paseczki (ja daje Hortex), no albo świerze jarzynki...
- ze 2 skrzydełka,
- kostka rosołowa lub 2 (ja daje Knorr kurczakową)
- przyprawy (sól, pieprz, wegeta, maggie)
Pogotować z 10 minut, potem dodać posiekany świerzy koperek i gotować jeszcze ze 3 minutki, potem dolać śmietanki 18% i jeszcze ze 2 minutki. I Gotowe.
No i oczywiście makaron, ryż lub lane kluski do tego, -ja polecam ryż;-)
.
A tu moja zmyślanka nawet niewiem jak ją nazwać...
SMAŻONE M. MIELONE Z RYŻEM I JAJECZNICĄ (porcja na 2 os.)
- mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) ok. 250gr
- 2 woreczki ryżu,
- ze 3 jajka,
- cebula,
- przyprawy (sól, pieprz, wegeta, przyprawa do kurczaka z rożna!)
Cebule pokroić w drobną kostke i zeszklić na oleju lub maśle, dodać mięso mielone i podsmażyć... (na dużej patelni!)
Między czasie ugotować ryż, a na drugiej patelni zrobić jajecznice, taką bardzo mocno zciętą!!!
Z patelni z mięsem odlać prawie cały tłuszcz z mielonego, powstały podczas smażenia, bo innaczej bedzie strasznie tłuste to danie, ryż nasiąknie olejem i bedzie niedobre... Wrzucić ryż do tego mięsa, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku wedle życzenia (ja daje dużo wegety i przyprawy do kurczaka). Podsmażyć jeszcze chwilke i dodać tą jajecznice. Znowu wszystko wymieszać dobrze i jeszcze chwilke smażyć, żeby sie wszystko zmieszało.
No i tyle, szybkie proste i smaczne;-)
ZUPA KOPERKOWA
Wrzucić do garnka z wodą:
- ze 2-3 garście włoszczyzny mrożonej pokrojonej w paseczki (ja daje Hortex), no albo świerze jarzynki...
- ze 2 skrzydełka,
- kostka rosołowa lub 2 (ja daje Knorr kurczakową)
- przyprawy (sól, pieprz, wegeta, maggie)
Pogotować z 10 minut, potem dodać posiekany świerzy koperek i gotować jeszcze ze 3 minutki, potem dolać śmietanki 18% i jeszcze ze 2 minutki. I Gotowe.
No i oczywiście makaron, ryż lub lane kluski do tego, -ja polecam ryż;-)
.
A tu moja zmyślanka nawet niewiem jak ją nazwać...
SMAŻONE M. MIELONE Z RYŻEM I JAJECZNICĄ (porcja na 2 os.)
- mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) ok. 250gr
- 2 woreczki ryżu,
- ze 3 jajka,
- cebula,
- przyprawy (sól, pieprz, wegeta, przyprawa do kurczaka z rożna!)
Cebule pokroić w drobną kostke i zeszklić na oleju lub maśle, dodać mięso mielone i podsmażyć... (na dużej patelni!)
Między czasie ugotować ryż, a na drugiej patelni zrobić jajecznice, taką bardzo mocno zciętą!!!
Z patelni z mięsem odlać prawie cały tłuszcz z mielonego, powstały podczas smażenia, bo innaczej bedzie strasznie tłuste to danie, ryż nasiąknie olejem i bedzie niedobre... Wrzucić ryż do tego mięsa, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku wedle życzenia (ja daje dużo wegety i przyprawy do kurczaka). Podsmażyć jeszcze chwilke i dodać tą jajecznice. Znowu wszystko wymieszać dobrze i jeszcze chwilke smażyć, żeby sie wszystko zmieszało.
No i tyle, szybkie proste i smaczne;-)
Stefanka, to nie bylo smieszne, raczej wyglada na bardzo smakowite i proste danie:-) Jeszcze wiecej takich pomyslow prosze, bo zamierzam troche poeksperymentowac na mezu
A co do tunczyka, to w sosie wlasnym, czy oleju ma byc?
A ja zaproponuje KURCZAKA Z RYZEM I CURRY
Poniewaz gotuje "na oko", to nie podam proporcji skladnkikow, ale w duzej mierze zaleza one od upodoban.
Piers z kurczaka kroje na paseczki, sole, pieprze i wrzucam do miseczki z rozmieszanym wczesniej bialkiem jajka z maka ziemniaczana. Kurczaka smaze i odstawiam
Podobnie smaze na oleju i odstawiam pokrojona w talarki mloda cukinie posypana vegeta
W glebokiej patelni z pokrywka dusze do miekkosci cebulke, do tego wsypuje ryz (najlepiej typu parboiled - moze ciut mniej smaczny ale nigdy sie nie klei), chwile podsmazam, a potem zalewam woda lub bulionem. Doprawic mozna vegeta lub sola i na ostrosc jak kto lubi, ale przede wszystkim wsypuje do tego ok lyzeczki curry. W trakcie gotowania ryz wchlania wode (mozna dolewac, jak jest za malo) i gdy ryz juz zmieknie,a woda odparuje (ale nie do konca), dodaje kurczaka i cukinie, mieszam i dusze jeszcze jakies 15 minut. I gotowe To moja ulubiona potrawa, a jak ktos lubi ryz i curry, to tez mu powinna posmakowac:-)
A co do tunczyka, to w sosie wlasnym, czy oleju ma byc?
A ja zaproponuje KURCZAKA Z RYZEM I CURRY
Poniewaz gotuje "na oko", to nie podam proporcji skladnkikow, ale w duzej mierze zaleza one od upodoban.
Piers z kurczaka kroje na paseczki, sole, pieprze i wrzucam do miseczki z rozmieszanym wczesniej bialkiem jajka z maka ziemniaczana. Kurczaka smaze i odstawiam
Podobnie smaze na oleju i odstawiam pokrojona w talarki mloda cukinie posypana vegeta
W glebokiej patelni z pokrywka dusze do miekkosci cebulke, do tego wsypuje ryz (najlepiej typu parboiled - moze ciut mniej smaczny ale nigdy sie nie klei), chwile podsmazam, a potem zalewam woda lub bulionem. Doprawic mozna vegeta lub sola i na ostrosc jak kto lubi, ale przede wszystkim wsypuje do tego ok lyzeczki curry. W trakcie gotowania ryz wchlania wode (mozna dolewac, jak jest za malo) i gdy ryz juz zmieknie,a woda odparuje (ale nie do konca), dodaje kurczaka i cukinie, mieszam i dusze jeszcze jakies 15 minut. I gotowe To moja ulubiona potrawa, a jak ktos lubi ryz i curry, to tez mu powinna posmakowac:-)
Ataata
Grudniowa Mama '07
FASOLKA PO BRETOŃSKU
- groch Jasiek: suchy 0,5kg lub mokry (moczony) 1kg
- boczek wędzony 30 dkg
- laska kiełbasy
- cebula
- ze 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, maggie, wegeta)
Groch zalać wodą, wrzucić pokrojone marchewki, sól, pieprz, papryka, wegeta i gotować.
Boczek i kiełbase pokroić w kostke i na cebuli usmażyć.
Jak groch będzie już "na wpół" ugotowany, to wrzucić do niego boczek z kiełbasą, dodać koncentrat i gotować dalej. Doprawiać do smaku, wedle życzenia i uznania.
Pod sam koniec gotowania dodać do fasolki zasmażke!!!
Zasmażka:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Zeszklić to w rondelku i zalać wodą (ma być gęstość śmietany)
Aha JASIEK jeśli jest moczony/mokry (bo taki też można kupić) to od razu do garka i gotować jak w przepisie, a jesli JASIEK jest suchy to trzeba go wcześniej moczyć całą noc!!
SMACZNEGO
- groch Jasiek: suchy 0,5kg lub mokry (moczony) 1kg
- boczek wędzony 30 dkg
- laska kiełbasy
- cebula
- ze 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, maggie, wegeta)
Groch zalać wodą, wrzucić pokrojone marchewki, sól, pieprz, papryka, wegeta i gotować.
Boczek i kiełbase pokroić w kostke i na cebuli usmażyć.
Jak groch będzie już "na wpół" ugotowany, to wrzucić do niego boczek z kiełbasą, dodać koncentrat i gotować dalej. Doprawiać do smaku, wedle życzenia i uznania.
Pod sam koniec gotowania dodać do fasolki zasmażke!!!
Zasmażka:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Zeszklić to w rondelku i zalać wodą (ma być gęstość śmietany)
Aha JASIEK jeśli jest moczony/mokry (bo taki też można kupić) to od razu do garka i gotować jak w przepisie, a jesli JASIEK jest suchy to trzeba go wcześniej moczyć całą noc!!
SMACZNEGO
stefanka ja dodaje do fasolki jeszcze mięso, i najpierw je podsmarzam na patelni, zresztą boczek i kiełobasę równiez.
kupuję tez gotową przyprawę do fasolki po bretonsku i powiem ci ze jest rewelacyjna ale cięzko ją dostać.
przecier pomidorowy tez dodaję na oko.
jesli kupuję fasole świeżą taką w woreczkach siatkowych, gotuję ja od razu, a jesli kupuje suchą moczę całą noc.
i tak jak agata napisała fasolkę mozna zamrażac. ja zawsze tak robię i jest zawsze super;-)
kupuję tez gotową przyprawę do fasolki po bretonsku i powiem ci ze jest rewelacyjna ale cięzko ją dostać.
przecier pomidorowy tez dodaję na oko.
jesli kupuję fasole świeżą taką w woreczkach siatkowych, gotuję ja od razu, a jesli kupuje suchą moczę całą noc.
i tak jak agata napisała fasolkę mozna zamrażac. ja zawsze tak robię i jest zawsze super;-)
AneczkaK
mama bambulinkow
- Dołączył(a)
- 4 Październik 2005
- Postów
- 5 069
A ja powiem wam w sekrecie ,ze od dawna robie sobie ulatwienie i kupuje fasolke w puszce.Daje cala razem z zalewa i dodaje tylko skladniki typu koncentrat, cebulka, boczek i kielbaska(jak trafie chudy boczek to daje sam boczus ale wiecej)
reklama
dotaZ
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 19 Grudzień 2006
- Postów
- 4 412
Podam Wam przepis na sernik z brzoswiniami, ten sernik zawsze wychodzi i jest bardzo łatwy:-)
Robie go zawsze na oko, więc dokładnie nie znam gramatur;-)
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny(używam Kasi)
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kg twarogu(fajny jest taki w wiadereczku juz zmielony)
1 jajko
1 duży budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru
2/3 szklani oleju
Do tego puszka brzoskwiń.
Składniki należy połączyć, brzoskwinie odsączyć, pokroić w grube plastry. Na blaszke wyłożyć ciasto (zostawić 1/5 ciasta i włożyc do lodówki), następnie masę serową i na to położyć brzoswinie.
5 białek ubić z 1/4 szklani cukru, to wylać na brzoskwinie.Na sam koniec potarkować kawałek ciasta z lodówki.
Samcznego!!!
Robie go zawsze na oko, więc dokładnie nie znam gramatur;-)
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny(używam Kasi)
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kg twarogu(fajny jest taki w wiadereczku juz zmielony)
1 jajko
1 duży budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru
2/3 szklani oleju
Do tego puszka brzoskwiń.
Składniki należy połączyć, brzoskwinie odsączyć, pokroić w grube plastry. Na blaszke wyłożyć ciasto (zostawić 1/5 ciasta i włożyc do lodówki), następnie masę serową i na to położyć brzoswinie.
5 białek ubić z 1/4 szklani cukru, to wylać na brzoskwinie.Na sam koniec potarkować kawałek ciasta z lodówki.
Samcznego!!!
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 3 tys
- Odpowiedzi
- 205
- Wyświetleń
- 68 tys
- Odpowiedzi
- 32 tys
- Wyświetleń
- 1M
Podziel się: