reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

PRZEPISY KULINARNE - TYLKO PRZEPISY !!!

Lasagne

kg pomidorow
1/2 kg miesa mielonego
kostka sera zoltego
sok pomodorowy
makaron lasagne

na blasze do ciast wsypujemy surowy makaron, nastepnie na makaron kladziemy mieso mielone odpowieddnie przyprawione, nastepnie wczesniej spazone pomidorki(pokrane w kostke).Na koncu sypiemy ser starty na tarce i zalewamy sokiem pomidorowym.Piekarnik doprowadzamy do temperatury 220 C i pieczemy kolo godz.
 
reklama
Naleśniki po prowensalsku

Bardzo smakują mojemu Pawłowi i teraz jak mam robić naleśniki to on chce własnie takie :)

Ciasto na naleśniki:

1 szkl. mleka
mąka (tyle żeby ciasto było lejące)
1 jajko
sól, pieprz
zioła prowansalskie
bazylia
olej

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy mąkę i miksujemy, dodajemy sól, pieprz, jajko, zioła, odrobine oleju. Smażymy.

Farsz:

2 parówkowe (parówki)
1 czerwona papryka
cebula (najlepiej młoda z zielonym)
2 ząbki czosnku
ser żółty
koncentrat pomidorowy
ketchup pikantny
koperek
zioła, prowansalskie
sól, pieprz
można dodać świeżego pomidora (ja robię bez)

Kiełbasę kroimy w kostkę, podobnie paprykę i cebulę, kroimy pomidora (jesli dodajemy). Część żółtego sera kroimy w wąskie paski lub ścieramy. Czosnek zgniatamy, koperek siekamy.
Na oleju podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i czosnek a potem paprykę, podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, trochę ketchupu, dużo ziół, starty ser, część koperku, doprawiamy do smaku. Jak się masa ładnie wymiesza a serek zacznie ciagnąć zdejmujemy z ognia.

Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulonik, na naleśnikach układamy plasterki żółtego sera i posypujemy koperkiem.
Nalesniki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 10-15 minut
Po wyjęciu z pieca nakładamy na talerze i polewamy ketchupem (według uznania).
Przepis na 6 sztuk (ale mi zwykle wychodzą 4-5 sztuk, zależy od patelni)

Smacznego! :)
 
No to coby odświeżyć troszke wątek podaje fajny przepisik (szumnie powiedziane) Bardzo proste,ale pyszne!!!

Jako ze nastał czas grillowania, polecam następującą "potrawe" znakomicie pasującą

Pomidorki w sosie czosnkowym


Składniki;
pomidorcy
majonez
jog naturalny
czosnek
sól, pieprz
zółty ser
Robimy sosik ;D majonez + jogurt naturalny (proporcje zależą od nas - ile potrzebujemy sosiku i czy wolimy bardziej jogurtowy czy majonezowy) + czosnek + sól + pierrz

Tymze sosikiem polewamy pomidorki pokrojone w ćwiartki (lub drobniej)!!! wszystko posypujemy startym zółtym serkiem

po prostu pyyyysznooośściiiii

 
Czas na słodkości.  :)


CIASTO BANANOWE (z przepisu Lindy McCartney)
(przepis na blaszkę podłużną)​

·100 g masła lub margaryny
·100 g cukru pudru
·2 rozbełtane jajka
·3 średnie banany (lepiej dać więcej, ok. 5)
·1 łyżeczka sody
·2 łyżeczki proszku do pieczenia
·1 łyżka kwaśnej śmietany
·2 łyżeczki esencji waniliowej
·200 g mąki
·200 g pokrojonych orzechów (włoskich, laskowych lub pekanów) – ja zawsze daję włoskie

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem, do masy dodać kolejno jajka (PO MAŁU!) ciągle dobrze ucierając. Rozgnieść banany widelcem, włożyć do masy. Dodać sodę, śmietanę i esencję waniliową. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę, proszek, a na końcu orzechy. Wlać masę do foremki dł. 15 cm (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą). Piec ok. 1h 15 min. (często ciasto gotowe jest szybciej).



CIASTO KOKOSOWE Z ANANASAMI
(przepis na dużą tortownicę)​

Biszkopt:
·5 żółtek + 5 białek
·¾ szklanki cukru
·¾ szklanki mąki
·1 łyżeczka proszku do pieczenia
·1 łyżka octu

Żółtka, proszek i ocet wymieszać. Ubić pianę i pod koniec dodać cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec dodać mąkę i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 200ºC ok. 15-20 min.

Masa:
·4 jajka
·2 woreczki wiórków kokosowych
·1 szklanka cukru
·½ szklanki cukru pudru
·1 puszka ananasów pokrojonych w kostkę
·1 budyń waniliowy lub śmietankowy
·1 kostka „Kasi”

4 białka ubić z jedną szklanką cukru, dodać wiórki, wymieszać, wyłożyć na tortownicę (wysypaną lub wyłożoną pergaminem). Piec 20 min. Ugotować budyń na soku ananasowym i wystudzić. „Kasię”, pół szklanki cukru pudru, 4 ubite żółtka, dodawać po trochu budyń, rozetrzeć, dodać ananasy, wymieszać. Na biszkopt wyłożyć kolejno krem, potem upieczone wiórki.



SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
(przepis na dużą blachę prostokątną) ​

Ciasto:
·3 szklanki mąki tortowej
·1 kostka „Kasi”
·3 łyżeczki cukru
·5 żółtek
·3 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść, podzielić na dwie części, jedną część zamrozić.

Masa:
·5 twarożków homogenizowanych waniliowych
·1 jajko
·2 budynie waniliowe (2 x na ½ litra)
·¼ szklanki cukru
·½ kostki masła

Poza tym:
·5 białek
·1 szklanka cukru
·1 puszka brzoskwiń

Twarożki, jajko, budynie (w proszku, nieugotowane), masło i cukier połączyć. Blachę nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Rozłożyć nie zamrożoną część ciasta. Na ciasto wyłożyć masę, na to położyć pokrojone w plastry brzoskwinie. Ubić białka z cukrem i wyłożyć na brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec w 180º - 200º C minimum 45 minut.



TORT RAFFAELLO
(przepis na tortownicę o Ø 21cm, na dużą tortownicę należy wziąć 1,5 składników)​

-0,5 l śmietany kremówki 36%
-1 tabliczka białej czekolady (Milka, Alpejska, Goplana)
-1 paczka wiórków kokosowych
-1 paczka migdałów w plasterkach
-1 paczka śmietanfixu

Rozpuścić czekoladę w „kąpieli wodnej”. Śmietanę ubić ze śmietanfixem, dodać rozpuszczoną czekoladę (gorącą). Odłożyć trochę śmietany do dekoracji. Do pozostałej śmietany dodać wiórki kokosowe i tą masą przekładać biszkopt, każdą warstwę śmietany posypać migdałami.

BISZKOPT

-4 jaja
-1 szklanka cukru
-¾ szklanki mąki tortowej
-½ szklanki mąki ziemniaczanej
-6 łyżek wody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem, po kolei dodawać pozostałe składniki. Na końcu ubić pianę z białek i wymieszać. Formy nie smarować tłuszczem. Piec ok. 40 min. Po upieczeniu odwrócić i poczekać do ostygnięcia. Potem przekroić i nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier + spirytus).
 
Sałatka Warstwowa a'la OLA

1 woreczek ryzu
ketchup
ok. 1 puszka kukurydzy ( ilość zalezy od wielkosci miski)
jajka ( ilość zalezy od wielkosci miski)
majonez
pomidory z cebulką ( ilość zalezy od wielkosci miski)
szynka konserwowa ( ilość zalezy od wielkosci miski)
ogórek zielony posolony ( ilość zalezy od wielkosci miski)
ser żółty
szczypiorek

Poszczególne produkty umieszczamy w misecczce (najlepiej żeby była przeźroczysta, najefektowniej wygląda) w kolejności podanaj w przepisie. Ketchup i majonez rozsmarowujemy równomiernie. Na koniec posypujemy całość dosyć grubą warstwą sera a na nią dajemy cieniutką warstwę szczypiorku. Pomidory i ogórki najlepiej jak postoją trochę a poźniej zlewamy z nich wode.
Smacznie, w miare szybko i efektownie :D.

Sałatka Curry

Pierś z kurczaka
Ananas
Papryka Konserwowa
ogórek konserwowy
Majonez
przyprawa Curry

Pierś obgotowujemy z przyprawami (kto co lubi, ważne zeby miało jakiś wyrazisty smak). Ananasa, papryke i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy z majonezem i przyprawą curry (w ilości jaką preferujemy).Ja dodatkowo dodaje odrobine soku z ananasa.
Smacznie i szybko
 
Dziewczyny, rozpoczal sie sezon grillowy, a moja siorka opatentowala fajna rzecz - gyrosa ;D ;D ;D jest pycha i bardzo prosto sie robi :)

Składniki:

piers z kurczaka - filet
pomidorki
ogorki
sosy - przepisy zaraz napisze
przyprawa gyros

Sposob przygotowania:
fileta przepolowic i odkroic poledwiczki (wyjda z tego 4 czesci). przyprawic jakims warzywkiem czy czyms takim i dobrze nasmarowac przyprawa do gyrosa. tak zrobione kawalki mieska zgrillowac. po zgrillowaniu pokroic w drobne kawalki i podawac z pokrojonymi wczesniej pomidorkami i ogorkami - do tego moga byc tez jeszcze jakies kapusty czy co tam nam sie spodoba, moja siorka robila pomidory i ogorki. I do tego sosy, my mielismy czosnkowy i hmmm.... hamburgerowy?

Sos czosnkowy:
Jogurt naturalny wymieszac z 2 lyzkami majonezu, kroic do niego czosnek, troszke posolic, popieprzyc i za 15 minut gotowe :) (za 15 minut, bo najlepiej by bylo, zeby czosnek sie przegryzl)

Sos hamburgerowy:
majonez i ketchup wymieszac pol na pol. My jeszcze dodalismy 2 lyzki jogurtu naturalnego. Gotowe :)

i to wszystko :) Miecho w kawalkach, warzywka i te sosy - jedna wielka babaraja na talerzu i jest pyyyycha ;D
 
"Sałatka Basi"

-pomidory
-feta
-koperek
-cebula suszona (przyprawa z torebki)
-sól, pieprz
-majonez

Pomidory umyć i pokroić w grubą kostkę. Fetę pokroić w kostkę - na każdego pomidora powinien przypadać 1 pasterek fety. Do tego dodać posiekany koperek i przyprawy, oraz 3 łyżki majonezu.
 
SZARLOTKA w kruchym cieście​

Ciasto:
ok. 50 dag mąki
30 dag masła lub margaryny
15 dag cukru
4 żółtka
szczypta soli

Zagnieść kruche ciasto i podzielić na 2 równe części, jedną włożyć na 30 min do lodówki a drugą do zamrażalnika.

Masa:
ok. 2 kg kwaskowatych jabłek
5 dag cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
cukier waniliowy

Obrać jabłka, połowę pokroić i przesmażyć z cukrem na marmoladę, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć do garnka z marmoladą. Dodać cynamon, cukier waniliowy, wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm i wylepić nią natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę (ja dawałam papier do pieczenia), nakłuć kilkakrotnie widelcem i piec ok. 15 min w gorącym piekarniku. Podpieczony placek wyjąć z piekarnika, przykryć równą warstwą masy jabłkowej. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażalki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto na ciasto. Szarlotkę wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45 minut.

Można podawać z bitą śmietaną i lodami według Didi :laugh:

Smacznego :)


 
pyszne kotleciki  ;D Gabrysi

baza:

2 piersi z kurczaka/lub indyka
2 zabki czosnku
2 lyzki majonezu
1 lyzka maki
1 jajko
1 lyzka startego zoltego sera
sol, pieprz, curry
to wszystko razem mieszamy i robimy tak zeby kosystencja byla dobra do smazenia zeby mozna bylo formowac takie male placuszki zeby sie kupy  ;) trzymaly. Mi za 1 razem nie wyszly kotleciki a taki misz masz i tez bylo super  ;D poprostu trzeba zrobic zeby poznac optymalna konsystencje  ;D

do tego wedlug upodobania ja daje wszytsko na raz  ;D

kilka pieczarek drobno pokrojonych, zeszkolnych na masełku
1 papryka surowa  (lub kilka paseczkow kolorowych)
3 lyzki kukurydzy z puszki
1 lyzka groszu konserwowego
natka pietruszki lub szczypiorek

i to dodajemy do bazy mieszamy i zostawiamy na 3h (wyglada to jak salatka wlasnie taka powinno miec konsystencje o!) w lodówce potem smazymy na oliwie/oleju na patelni formujac takie male kotleciki. Podajemy z frytkami lub z ryzem i surowka.

mniamusne polecam ja kocham to danie  ;D bo jest proste tylko ze duzo tych pierdulek trzeba na to  ;) :laugh:

 
reklama
jeszcze jedno wam danie zapodam  :p jesli lubicie tuńczyka  8) moja mama mi to danie robila kiedys i mi strasznie posmakowalo  ;D

Danie dla leniwych  ;D jak mi sie nie chce nic robic a mam ochote cos zjesc to wcinam wlasnie to

Spagetti z tunczykiem

makaron spagetti ugotowac al dente tyle na ile ma sie wlasnie ochote

na patelni rozgzac oliwe i na niej zrumienic 2 zabki czosnku dodac do tego tunczyka w kawalkach z puszki (radze odsaczyc z oleju bo bedzie tlusto  ;)) chwileczke poddusic nastepnie dodac makaronik i tez chwilunie podgrzac na koniec posypac parmezanem i gotowe
 
Do góry