Przepis na pizze.
Składniki:
Ciasto (jeden placek)
2 niepełne szklanki mąki
Troszkę więcej jak pół szklanki letniej wody ( ale nie ¾)
0,5 cm paseczek z kostki drożdży ( krótszej strony)
4 łyżki oleju
Szczypta soli
Pół łyżeczki cukru
Sos pomidorowy, składniki wg. Uznania.
Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy około 10 minut aż drożdże „ruszą” ( połączą się). Drożdże zalewamy wodą dobrze mieszamy i odstawiamy na około 20-30 minut (powinny się spienić).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, olej, sól następnie wlewamy wodę z drożdżami, rozmieszać łyżką i zacząć wydniatać ciasto ( jeśli ciasto jest zbyt lepkie podsypujemy mąką, lecz nie za dużo by niestraciło puszczystiści). Wyrabiamy ciasto aż przestanie siękleić. Dobrze wyrobione ciasto zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Blat posypać mąką rozwałkować okrągły placek. Nagrzać piekarnik do 220-250 stopni, blachę posmarować trochę olejem, wyłożycz placek, sos pomidorowy i składniki. Piec w piekarniku 10-15 minut (pilnować żeby ciasto niebyło za chrupkie). Jak się lekko zarumienia boki i pizza będzie się ruszać (bulgotać) to znak że jest gotowa.
Smacznego !!!