reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym :-) szybko i łatwo
Potrzebne:
kg baby potatoes
500g mięsa mielonego
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
masło
śmietana 200g
2 jajka
przyprawy ( pieprz ziołowy , bazylia, czosnek gr. , vegeta, papryka

Wykonanie:
ziemniaki obieramy i gotujemy w całości, w tym samym czasie smażymy cebulę (pól księżyce) i zmiażdżony czosnek, jak się ładnie zarumieni wrzucamy mięso mielone i smażymy, jak się podsmaży wrzucamy pomidory przyprawiamy bazylią ja dodałam jeszcze czosnku gr. bo mi mało było , smakomyk, pieprz ziołowy i smażymy dopóki sosik się nie wysmaży prawie do końca , ziemniaki kroimy w plasterki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub brytwance ( zostawiłam kilka kawałków masła na dnie) na to wylewamy mięso i układamy kolejną warstwę ziemniaków, do śmietany dodajemy jajka i przyprawiamy( vegeta,papryka, pieprz ziołowy,czosnek gr.) i tym sosikiem zalewamy zapiekankę. Do piekarnika na 40 min. 180st.
Miałam dodać żółty ser tak 5 min pod koniec pieczenia ale że miałam ludzi w domku zapomniałam i nawet przypiekłam dłużej jakieś 10 min ładnie mi się góra przyrumieniła było mniamuśne :-):-):-) nawet bez sera:tak: :tak:
 
reklama
Napisalam calego dlugiego posta i mi wcielo...:wściekła/y: Ale poniewaz chce Wam to napisac to sie powtorze..

Ostatnio ktos pisal o kuraku z pomaranczami w tylku. Postanowilam wiec napisac przepis wedlug ktorego ja robilam. Zobaczylam w TV i powiem Wam ze absolutna rewelka. POLECAM.
A oto przepisik:

MARYNATA:
- sos chilli
- miod
- sos sojowy
- galazki swiezego rozmarynu
- glowka czosnku- WAZNE!- nie obierac ze skorek, naciac tylko taki krzyzyk
- dodatkowo ok 3 zabki czosnku zetrzec.
- sok z polowy pomarancza

Kuraka nadziac czastkami pomaranczy w skorkach (najpierw spazyc) - mi zmiescily sie 2 pomarancze. Wkladamy rowniez owa glowe czosnku i kilka galazek rozmarynu. Jesli jakis zabek sie oddzieli od glowki mozna go wcisnac razem z rozmarynem pod skore kury.
Natrzec kuraka porzadnie marynata i na godzine do lodowki. Potem ok godzine w piecu.

Do tego jest super salatka:

Sos taki sam jak marynata, tylko juz bez rozmarynu i zamiast soku z pomaranczy- sok z cytryny. Koles w TV dodawal tez kolendre, ale ja nie lubie wiec nie dalam.

Do sosu dodajemy
- salate (ja uzywalam COS bo jest chrupiaca)
- papryke czerwona i zolta
- awocado
- gratat (uwazac, zeby w salatce znalazly sie tylko ziarenka- bez tych bialych farfocli bo sa gorzkie)

No i to wszytsko razem jest po prostu genialne i bardzo takie...hmmm...wystawne powiedzmy. A przeciez takie proste do wykonania...

Zalaczam fotki z etapow pracy tak dla zachety..:-)
 

Załączniki

  • marynata.jpg
    marynata.jpg
    30,5 KB · Wyświetleń: 62
  • salatka.jpg
    salatka.jpg
    31,7 KB · Wyświetleń: 52
  • kura przed.jpg
    kura przed.jpg
    36,6 KB · Wyświetleń: 57
  • kura po 1.jpg
    kura po 1.jpg
    41,9 KB · Wyświetleń: 50
misia kurczak 1 klasa, nigdy nie jadlam kury w pomaranczach, tylko kaczke, ale chyba sprobuje!!!Wyglada mniamusnie :-)

A tu krotko o moim torcie:

Upieklam bialy biszkopt z 7 jajek, w duzej, prostokatnej blaszce.Przekroilam go na pol.
Gorne rogi nalezy odciac tak, zeby nabralo to ksztalt szyi. Odciete resztki trzeba zachowac na pozniej.
Spody nasaczylam wystudzona, bardzo slodka herbata z odrobinka aromatu z rumu. Biszkopt przelozylam masa truskawkowa. Moge podac przepis jak ktos chce.
Cyce zrobilam w ten sposob: 2 miseczki(trzeba dobrac rozmiar) oblozylam folia (zeby potem latwo sie wyjelo). Ubilam troszke kremowki, zrobilam pol opakowania galaretki malinowej. Gdy galaretka wystudzila sie,zmieszalam ja z ubita kremowka(mialam jej ok 100ml). Miseczki wylozylam resztkami biszkoptu i zalalam kremem malinowym.Do lodowki na cala noc.
Krem to nic innego jak ubita kremowka z capucino i 2 lyzkami cukru pudru. Cyce wylozylam na ciasto i wszystko posmarowalam kremem capucino(przepyszny).
Biustonosz to nic innego jak resztka kremu plus barwnik czerwony. Drobne ozdoby zrobilam pisakami. Wszystko :-)
 
Napisalam calego dlugiego posta i mi wcielo...:wściekła/y: Ale poniewaz chce Wam to napisac to sie powtorze..

Ostatnio ktos pisal o kuraku z pomaranczami w tylku. Postanowilam wiec napisac przepis wedlug ktorego ja robilam. Zobaczylam w TV i powiem Wam ze absolutna rewelka. POLECAM.
A oto przepisik:

MARYNATA:
- sos chilli
- miod
- sos sojowy
- galazki swiezego rozmarynu
- glowka czosnku- WAZNE!- nie obierac ze skorek, naciac tylko taki krzyzyk
- dodatkowo ok 3 zabki czosnku zetrzec.
- sok z polowy pomarancza

Kuraka nadziac czastkami pomaranczy w skorkach (najpierw spazyc) - mi zmiescily sie 2 pomarancze. Wkladamy rowniez owa glowe czosnku i kilka galazek rozmarynu. Jesli jakis zabek sie oddzieli od glowki mozna go wcisnac razem z rozmarynem pod skore kury.
Natrzec kuraka porzadnie marynata i na godzine do lodowki. Potem ok godzine w piecu.

Do tego jest super salatka:

Sos taki sam jak marynata, tylko juz bez rozmarynu i zamiast soku z pomaranczy- sok z cytryny. Koles w TV dodawal tez kolendre, ale ja nie lubie wiec nie dalam.

Do sosu dodajemy
- salate (ja uzywalam COS bo jest chrupiaca)
- papryke czerwona i zolta
- awocado
- gratat (uwazac, zeby w salatce znalazly sie tylko ziarenka- bez tych bialych farfocli bo sa gorzkie)

No i to wszytsko razem jest po prostu genialne i bardzo takie...hmmm...wystawne powiedzmy. A przeciez takie proste do wykonania...

Zalaczam fotki z etapow pracy tak dla zachety..:-)

Wyglada przepysznie Mniam mniam mniam :)) Musze zrobic takiego :))
 
Uwielbiamy z Amanda piec ciasteczka i dzis upieklysmy bardzo pyszne, czekoladowe ciasteczka, mieciutkie, z wierzchu chrupiace, bardzo szybko sie je robi. Przepis na ok 30 ciasteczek:

-100 gram maki pszennej
- 50 gram kakao
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 100 gram cukru
- ok 50 gram miekkiego masla
- 1 duze roztrzepane jajko
- 2 lyzki soku pomaranczowego
- cukier puder do obtoczenia

Wszystkie skladniki dokladnie zagniesc w misce. Ciasto bedzie lekko klejace, ale to nic. Uformowac z tego male kuleczki(ale troszke wieksze niz winogrono).Obtoczyc grubo w cukrze pudrze. Ulozyc na blache w odstepach i piec 10 minut w 200stopniach. Smacznego.
 
Ostatnia edycja:
Ciasteczka z kleiku ryzowego :)
Składniki:


ciasto:
1 paczka kleiku ryżowego (170-180 g)
250 g margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżeczki wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku pomarańczowego

do dekoracji:
dżem lub czekolada, świeże porzeczki, kolorowa posypka


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki siekam w misce łopatką (kleik wsypuję prosto z paczki), szybko zagniatam. Toczę kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na natłuszczonej blasze, palcem wygniatam w środku każdego nieduże wgłębienie.

Piekę w temp. 180 stopni ok. 20 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu wgłębienia napełniam dżemem albo czekoladą gorzką (wcześniej w kąpieli wodnej rozpuszczam pół tabliczki z 2-3 łyżkami mleka), posypuję posypką, albo ozdabiam cukierkiem typu lentilka lub kawałeczkiem owocu (w sezonie na owoce idealne są porzeczki)
 
Ostatnia edycja:
Misia donosze ze cie pobilam - psychiatryk mnie czeka - za 10 min wyjmuje szarlotke z pieca. :tak::-D Mozemy chyba podac sobie dlonie:cool2:
 
reklama
Do góry