reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy

dziewczynki, potrzebuje latwych i szybkich (zdolnych do wykonania w zaawansowanej ciazy :-D) przepisow i pomyslow na male dania na Wielkanoc. Nigdy jeszcze Wielkanocy u siebie nie urzadzalam, a ze tesciowa bardzo nie chce, bym jeszcze podrozowala przed porodem, wybieraja sie do nas, bysmy nie siedzieli sami :confused2:
Cos tam przywioza na pewno ze soba, ale ze i tak siedze w domu, chcialabym sie wykazac czyms wiecej niz tylko salatka jazynowa :-D
 
reklama
dziewczynki, potrzebuje latwych i szybkich (zdolnych do wykonania w zaawansowanej ciazy :-D) przepisow i pomyslow na male dania na Wielkanoc. Nigdy jeszcze Wielkanocy u siebie nie urzadzalam, a ze tesciowa bardzo nie chce, bym jeszcze podrozowala przed porodem, wybieraja sie do nas, bysmy nie siedzieli sami :confused2:
Cos tam przywioza na pewno ze soba, ale ze i tak siedze w domu, chcialabym sie wykazac czyms wiecej niz tylko salatka jazynowa :-D

Carmi, kochana, ale co konkretnie potrzebujesz?? przepisik na ciasto czy na coooo?
 
Ja w zeszłym roku robilam pierwszy raz wielkanoc u siebie i powiem szczerze, że wiekszość potraw robił mój mąz bo lubi sobie popichcić. Zrobil bigos po chultajsku, schab ze sliwką i kielbasę biała zapiekana w piwie. Inne potrawy to juz tak bardziej tradycyjnie. Jak bys byla zainteresowana tym bigosem lub biala kielbasa to powiedz - wstawie przepisy :-)

A ja mam pytanko odnosnie tego Calzone. Czy ta maka to zwykla maka pszenna czy jakas specjalna musi być ( na etykiecie musi byc napisane maka pszenna chlebowa ) ? :eek:
 
Carmi, kochana, ale co konkretnie potrzebujesz?? przepisik na ciasto czy na coooo?

jak na ciasto, to cos sernikowego, badz bardzo owocowego. Moja slabostka w ciazy obok coli jest wlasnie sernik :-D
Ale myslalam tez o czyms do przygotowania na cieplo i zimno. Nie wiele, bo na 5 osob (+ coreczka :) )

Ja w zeszłym roku robilam pierwszy raz wielkanoc u siebie i powiem szczerze, że wiekszość potraw robił mój mąz bo lubi sobie popichcić. Zrobil bigos po chultajsku, schab ze sliwką i kielbasę biała zapiekana w piwie. Inne potrawy to juz tak bardziej tradycyjnie. Jak bys byla zainteresowana tym bigosem lub biala kielbasa to powiedz - wstawie przepisy :-)

Jak nie sa to czaso- i pracochlonne przepisy, to poprosze :-) Moj tez czesto cos gotuje, ale on to tak na szybko tylko lubi, jak najprosciej, bez udziwniania. Ja znowu w kuchni stac nie lubie, ale jak juz cos mam zrobic, to kombinuje i czaruje przy tych garach :-D Kielbasy bialej tu nie mamy niestety, ale przepis poprosze, to powiem tesciom by przywiezli. Zjadlabym sobie.
a co z tradycyjnych polecic mozecie? wystarcza same pomysly.
 
No cóż ja upichce żurek ( ale dodaje do niego taki tuning ; boczuś w kostke pokrojony i polędwiczki w kawałeczkach no i jajo i kiełbasie )
Jajeczka faszerowane na 2 sposoby z pieczarkami i z szczypiorkiem posypane żółtym serkiem - na zimno
Rolatki z szynki faszerowane jajami (robie taką paste jajeczną) - na zimno
No i galaretki z rybką , jajem i warzywkami( co mi wpada w ręce) na zimno do tego sos np. tatarski , jogurtowy
Sałatka z kurczakiem tez będzie( pierś z kurczaka usmarzona w małych kawałeczkach z mieszanką meksykańską , ser zółty starty , czasem dodaje ananasa, i majonez i makaron -lybie kolorowe świderki)
 
No cóż ja upichce żurek ( ale dodaje do niego taki tuning ; boczuś w kostke pokrojony i polędwiczki w kawałeczkach no i jajo i kiełbasie )
Jajeczka faszerowane na 2 sposoby z pieczarkami i z szczypiorkiem posypane żółtym serkiem - na zimno
Rolatki z szynki faszerowane jajami (robie taką paste jajeczną) - na zimno
No i galaretki z rybką , jajem i warzywkami( co mi wpada w ręce) na zimno do tego sos np. tatarski , jogurtowy
Sałatka z kurczakiem tez będzie( pierś z kurczaka usmarzona w małych kawałeczkach z mieszanką meksykańską , ser zółty starty , czasem dodaje ananasa, i majonez i makaron -lybie kolorowe świderki)


zurek wiezie tesciowa :-D
ale przepis na ta paste jajeczna poprosilabym. Sos tatarski sama robisz? to tez poprosze.

salatke ala meksykanska ja robie z szynka, i bez makaronu. Do tego sosik czosnkowy zamiast samego majonezu, mniam.

a do salatki z kurczaka dodaje z lyzke musztardy na koniec i powiem Ci, ze na moich urodzinach akurat ta najbardziej gosciom smakowala.
 
Kiełbasa pieczona w piwnym sosie

-50 dkg surowej bialej kielbasy
-1/2 l piwa
-2 cebule
-3 zabki czosnku
-2 łyzki maki
-4 łyzki masła
-sól, pieprz
-przyprawa do zup

*Piwo zagotować. Wlozyc kiełbasę, obrany zabek czosnku i jedna grubo pokrojona cebulę. Gotować 20 min na malym ogniu. Przykryć, odstawic na 30 min.
*Z maki i masła zrobić zasmażkę.Dodać do niej posiekana pozostała cebule i czosnek.Wymieszać z piwep pozostałym po gotowaniu kielbasy.Doprawić solą, pieprzem i przyprawa do zupy ( np Kamis ).
*Kiełbase nacinamy i podsmazamy na oleju. Gdy sie zarumieni przekladamy do naczynia zaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem.Zapiekamy 15 min w temp. 180 stopni.Podawac na gorąco z sosem :-)
 
Bigos staropolski zwany hultajskim

-1 kg odciśnietej z nadmiaru soku kwaszonej kapusty
-1 l rosołu lub wywaru w którym gotowala się szynka lub biala kielbasa
-50 dag posiekanej białej kapusty
-2 cebule
-2 łyzki domowego, czystego smalcu
-łyzka maki
-1/2 szklanki madery lub szklanka innego czerwonego, wytrawnego wina
-gałazka czabru
-liść laurowy
-ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego
-1,5 kg rozdrobnionego miesa ( dowolnie )
-sól
-pieprz

*posiekana biała kapuste lekko opruszamy solą,ugniatamy, zalewamy na 10 min wrzatkiem, odsaczamy na sicie
*kapuste kwaszona jesli trzeba rozdrabniamy
* siekamy cebule i na łyzce smalcu zasmazamy do zeszklenia, dodajemy do niej odsączona biala kapuste i zasmazamy 2 min często mieszając
*dodajemy kapuste kwaszoną i zasmazamy kolejne 2 min
*całość zalewamy rosołem, stawiamy na małym ogniu, dodajemy czaber i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia często mieszając
*mięso drobno pokrojone podsmazamy, po zarumienieniu opruszone maką znowu podsmazamy
*wymieszany, doprawiony bigos ( czaber usuwamy ) prużymy na niewielkim ogniu przez godzine ( nawet nieco dluzej )
*pod koniec gotowania dodajemy wino
* w razie czego jeszcze raz doprawiamy
*odstawiamy przykryty w ciepłe miejsce

W wykonaniu mojego męża jest pyszny !
 
reklama
Do góry