KURCZAK W SOSIE SZPINAKOWO-ŚMIETANOWYM:
Potrzebne
ierś z kurczaka,makaron-pene,farfalle,co kto lubi
, cebula,czosnek,vegeta,sól,pieprz,olej,śmietana najlepiej 18 lub 12, szpinak mrożony lub świeży w lato.
I robimy: Kroimy pierś kurczaka albo na duże kotlety,albo na małe kawałki (jak lubicie).Sypiemy vegetą,ale niezbyt dużo bo vegeta jest słona,tak raczej dla smaku. Wrzucamy na patelnie,na głębszy olej. Kurczak zamyka się na gorącym oleju ok 10minut więc nie musimy trzymać go długo.Ważne żeby sie nie przypalił,a vegeta będzie się palić szybciej.
Jak kurczak się upichci zdejmujemy go z patelni na talerzyk i odlewamy nadmiar tłuszczu.Na tą samą patelnię wrzucamy cebule(nie dużo,bardziej dla smaku),przyduszamy ją żeby była miękka,ale UWAGA! niech się jeszcze nię zarumieni. Potem wrzucamy szpinak i dodajemy czosnek (też do smaku tylko,ząbek,góra 2). Sól,pieprz do smaku ( z solą uważajcie bo jak dorzucicie kurczaka to on już jest słony od vegety,wiec solenie można zostawić na koniec). Smażymy szpinak z 10 minut i dolewany śmietany,mieszamy i dorzucamy kurczaka,żeby się jeszcze chwile poddusił z sosem.
Gotowe
Na talerz z makaronem lub jak ktoś chce z ryżem.
Smacznego