reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pyszności Sierpniówek - przepisy (bez komentarza)

reklama
Jeśli mowa o tiramisu - zaczęłam ostatnio przygodę z muffinkami. Bardzo polecam te w wersji właśnie tiramisu (z prawdziwym nie ma to wiele wspólnego, ale i tak są pyyyszne:)) - Babeczki tiramisu

Ja nie robię takich pięknych zdjęć, ale i tak się pochwalę (;)), że moje wyszły tak:


Znikały baaardzo szybko :)
 
Korzenne polędwiczki z indyka w sosie z czerwonego wina z nutą pomarańczową

1. polędwiczki dokładnie umyć, pokroić w plastry ok. 1.5 cm grubości, lekko rozgnieść ręką i zamarynować na dobę w marynacie korzennej Kamis

2. nastepnie zrumienić z obu stron na patelni (używając marynaty), przełożyć do gęślarki lub innego garnka do duszenia

3. na patelnię z resztką marynaty wlać 1/2 butelki czerwonego wina (wytrawnego lub pół-wytrawnego), dodać starną skórkę i sok z połowy pomarańczy

4. po odparowaniu alkoholu zlać wino do naczynia z mięsem, dodać bulionu z kostki drobiowej, aby sos nie był za kwaśny i pokrył całe mięso i dusić ok. 40 minut na małym ogniu, doprawiając pieprzem, na koniec podprowadzić odrobiną mąki i śmietany wymieszanej z sosem (! pamiętać należy, że trzeba najpierw w osobnym kubeczku dodać łyżeczkę mąki, śmietany, rozmieszać i powoli dodawać do tego gorący sos mieszając aby się nie zważyło a dopiero na koniec powolutku wlać to do reszty sosu)

5. zrobić furrorę eleganckim daniem :-p
 
Kwas buraczany - na anemię, zaparcia, odporność, trawienie, na wszystko! Bomba witamin i mikroelementów, a nie podnosi tak poziomu cukru jak sok z buraków i jest moim zdaniem o wiele smaczniejszy!
Gliniany garnek jak do ogórków małosolnych, wkładam do niego pokrojone (nawet nie muszą być obrane) buraki, mogą być w plastry, mogą byle jak, dodaję kilka ząbków czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i kromkę razowego chleba na zakwasie. Zalewam gotowaną wodą. Osobiście odrobinę solę, bo wtedy mi bardziej smakuje, ale można robić bez soli. Na około 5-7dni odstawiam w ciepłe miejsce przykrywam ściereczką. Można spróbować za kilka dni i zależy czy się lubi mocno kwaśny czy lekko już wtedy przecedzić. Nie przejmować się osadem i zawiesiną która może powstać na powierzchni.

Można pić schłodzony kwas, można na nim ugotować barszcz. Ale ja piję teraz codziennie szklankę takiego kwasu i jest boski.
 
Mazurek to temat rzeka, w tym roku ograniczam się do jednego ulubionego. Mazurek nic skomplikowanego kruche ciasto, masa i dekorowanie najfajniejsze. Przepis jest na ciasto kruche podstawowy.

Mazurek z masą kajmakowo - czekoladową
ciasto kruche: mąka ok. 300 g, cukier puder 50 g, 250 g masła, 2 łyżki wody zimnej. Jak ciasto kruche bardzo szybko zagniatamy, energicznie, wcześniej możemy poszatkować składniki na stolnicy. Wkładamy na pól h - 40 min do lodówki w foli.

Na masę kajmakową gotujemy 1 h mleko słodzone skondensowane, potem ostrożnie przelewamy do rondelka, wrzucamy 3 łyżki kakao i 3 łyżki masła, gotujemy z 10 min.

Ciasto pieczemy ok. 15 min w piekarniku, najlepiej w kwadratowej formie. Ciasta będzie na dwa średni mazurki. Jak ostygnie ciasto, wlewamy masę i dekorujemy, najlepiej suszonymi owocami: morelami, śliwkami, skórką pomarańczową, migdałami, orzechami.
 
Ostatnia edycja:
Wyjątkowy pyszny sos chrzanowy przepisu mojej ŚP babci do wędlin, jajek i ryb - z jabłkami, białym winem i bitą śmietaną

Na wstępie napiszę, że wino się gotuje, więc w ten sposób odparowuje się z niego cały alkohol, także tym się nie martwcie.

Dwa kwaśne jabłka (jak na szarlotkę) obieramy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, wlewamy około szklankę białego wina (tak żeby przykryć jabłka. Gotujemy całość przez jakieś 15-20 minut, aż jabłka będą całkowicie miękkie, właściwie zrobi się z nich mus. Studzimy, przecieramy przez sito lub miksujemy. Musi powstać gładka półpłynna masa. Do tego dodajemy filiżankę majonezu, filiżankę tartego ostrego chrzanu, sól, pieprz, sok z połówki cytryny, odrobinę cukru pudru, skórkę startą z połówki cytryny oraz na koniec ubijamy szklankę mocno schłodzonej śmietanki 30% na sztywną bitą śmietanę. Dodajemy do sosu, dość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Proporcje chrzanu, majonezu i bitej śmietany jak również soli, pieprzu i soku z cytryny, są podane orientacyjnie, tak naprawdę do kwestia dowolna, czy sos ma być bardzo łagodny, czy ostrzejszy, bardzo gęsty (stojący), czy jednak bardziej płynny. To już kwestia indywidualna. Gotowy sos powinien postać przynajmniej kilka godzin w lodówce. Nadaje się do jedzenia przez wiele dni. Nawet jak po kilku dniach trochę podejdzie wodą wystarczy zamieszać.

Bardzo polecam jego przygotowanie, bo robi ogromne wrażenie na towarzyszach stołu, jest po prostu wybitnie pyszny, a wcale nie jest bardzo pracochłonny i trudny w przygotowaniu.
 
Zobacz załącznik 463244Placuszki z jabłkami
znalazłam super banalny przepis, każdemu się uda:
ubij białko z jednego jajka, wsyp do ubitej piany jeden cukier waniliowy, wymieszaj, do tego 2,5 szklanki mąki, żółtko, 1,5 szklanki mleka, łyżeczka proszku do pieczenia i duuużooo jabłuszek:)
smacznego :)
 
Drozdzowe bez wyrabiania_ zawsze sie udaje i nie zajmuje duzo czasu;)
10dag drozdzy
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
4 szklanki maki
4jaja (rozbeblac)
3/4 szklanki oooooleju
3/4 szklanki mleka

Dodawac w kolejnosci najpierw suche potem plynne wymieszac i odstawic na minmum 2 h wylozyc na blache i z owocami piec ok 30_40 min. Smacznego;)
 
Szybkie ciasto z owocami (rabarbar, truskawki, wiśnie itp) składniki na duzą blachę;
1.5 kostki margaryny
3 jaja
4 szklanki mąki
3 łyzki wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (ja dalej 1/2 bo nie lubie tak słodkiego ciasta)
1 łyzeczka cukru waniliowego
Można dodać olejku do ciasta

Masło z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku, gdy ostygnie dodac rozbebłane jajka, mąke zmieszaną z proszkiem do pieczenie wszytsko wymieszać na gładką masę.
Wylać na blachę (wysmarowaną i posypaną bułką tartą z mąką). Położyć owoce, piec ok 30 min na 180, Na termoobiagu idzie szybciej.
Smacznego
:tak:


Kurczak po węgiersku (ostry)
Składniki (ilość dobrać do ilości osób)
Pierśi z kurczaka,
Cebule
Pomidory w puszce (w sezonie świeże)
Trochę przeceru pomidorowego
Przyprawy (pieprz, papryki, curry, sól)

Ja dodaje też sosu Słodko-ostrego TaoTao do smaku


Cebule pokroić w pół talarki obsmażyć do zeszklenia, kurczaka w kostkę dorzucić do cebuli i podsmażać, aż kurczak będzie miękki. W garnku dodać pomidory, przecier, trochę keczupu, trochę wody jak jest zbyt gęsty i podgotować, aż pomidory zmiękną dodać kurczaka z cebulą- doprawic do smaku- Najlepiej smakuje bardzo ostre z makaronem, choć mój je z ziemniakami;-)
 
reklama
Szybkie ciasto z jabłkami

Składniki:

6 średniej wielkości jabłek
1 szklanka cukru

3 łyżki oleju
3 całe jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody

1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na ok. pół godziny.
2. W tym czasie składniki z grupy drugiej dobrze wymieszać. Tak po prostu, nieważne jaka kolejność :-). Ciasto ma być takie... miękkie, nie sztywne, więc z mąką ostrożnie, sypać po trochu, tak żeby nie nasypać za dużo i ciasto nie wyszło sztywne i suche, bo nie zmieszamy go z jabłkami. Jeśli sypnie się za dużo mąki, dodać oleju i wody w takiej samej ilości (np. 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody).
3. Wymieszać ciasto z jabłkami, wyłożyć do formy na ciasto (u mnie starcza na blaszkę ok. 25/30cm), wstawić na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180oC. Obserwować, czy się za bardzo nie przypieka. Koleżanka wstawiła do dokładnie tak nagrzanego piekarnika i po 35 minutach widziała jak na cieście skórka już ciemnieje. Co piekarnik to przygoda :-).


Edit: Tak tylko napiszę, że lepiej jest jak wyjdzie to ciasto trochę za gęste (dobre jest jak się lepi do rąk), więc nie przesadzajcie z rozcieńczaniem go olejem i wodą. Chodzi o to, że jabłka zasypane cukrem puszczają sok i ten sok, przy mieszaniu ciasta z jabłkami, "rozpłynnia" masę ciasta. To tylko tak, jakby ktoś nie wiedział ;-).
 
Ostatnia edycja:
Do góry