reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pyszności Sierpniówek - przepisy (bez komentarza)

To moje też proste, więc dla takich opornych cukierniczek jak ja podaję
Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
3 -4 jabłka
Cukier utrzeć z jajkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia wymiksować, dodać olej. Blachę (ja taką okrągła) posmarować tłuszczem i posypać bułką. Ciasto przelać. położyć owoce. piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-60 minut
 
reklama
Przepis na szybki, pyszny letni deser:

Jednocześnie w dwóch garnuszkach zrobić - 0,5l budyniu waniliowego i 0,5 litra galaretki truskawkowej. W czasie kiedy obydwa składniki sobie stygną (najlepiej w zlewie z zimną wodą), układamy na dnie szklanej miski trochę biszkoptów (można zamoczyć każdy w mleku), i kroimy na kawałki truskawki i mogą być jako drugie jakieś jeszcze owoce na jakie mamy ochotę (maliny, brzoskwinie, nektarynki ect). Na biszkopty wylewamy budyń. Na niego nakładamy niewielką warstwę pokrojonych owoców. Wciskamy ręką lub łyżką żeby się trochę zanurzyły w tym budyniu. Następnie wykładamy resztę owoców i zalewamy galaretką. Następnie do lodówki do zastygnięcia i zakrzepnięcia.

A drugi przepis na pyszną, letnią sałatkę na upał:

Kroimy w kostkę około 2-3cm arbuza, na to fetę w kostkę, czarne wędzone oliwki (z pestkami), rwiemy i rozrzucamy cały pęczek natki pietruszki (nie siekamy, tylko takie duże gałązki). Lekko solimy, wyciskamy na to sok z limonki lub cytryny i odrobinę dobrej oliwy. Po godzinie w lodówce pycha.
 
Lekki tort z malinami/truskawkami
Biszkopt z 5 jaj - upiec w tortownicy, po wystudzeniu przekroic wzdluz na dwa platy

-mus jablkowy lub jakis dzem (najlepiej lekko kwaskowy)
-pol litra kremowki
-2 czubate lyzki cukru
-3 smietanfixy
-maliny/truskawki (w zimie mrozone najpierw lekko rozmrozic)
-opakowanie malutkich bez

Smietane ubic z cukrem i usztywniaczem (smietanfix).
Jeden plat biszkoptu posmarowac musem, nastepnie polowa ubitej smietany. Na to wylozyc owoce, gesto jeden przy drugim i przykryc drugi platem biszkoptu. Na wierzchu i po bokach rozsmarowac rowno reszte ubitej smietany. Bezy ukladac jedna przy drugiej na wierzchu tortu, mozna udekorowac kilkoma malinami/truskawkami. Trzymac w lodowce, bo sie rozplynie. Smacznego:-)
 
Poszłam na łatwizne bo mi sie pisać nie chce:-) Oj to drugie zdjecie slabe - jakby się nie dało rozczytać piszcie wstawie lepsze.
Ogólnie w oryginale jest marchewka itp ale przepis przetestowany i samo ziele najlepsze. Ja na słoik daje 2-3 szt ziela, po zawekowaniu zalewa może wyglądać jakby się zsiadła, ale wystarczy kilka razy pomieszać i robi się jednolita, ogoreczki są pyszne! Ja nie lubie takich rzeczy a się zajadał, a moja teściowa która jest mistrzynią kuchni ze smakiem ostatnio pół słoika zjadła :p
 

Załączniki

  • DSC01268.jpg
    DSC01268.jpg
    18,3 KB · Wyświetleń: 145
  • DSC01269.jpg
    DSC01269.jpg
    11,8 KB · Wyświetleń: 135
Ostatnio edytowane przez moderatora:
sałatka letnia najszybsza - owoce jakie masz pod ręką-ja daje:
Banan
Jabłko
winogrono
brzoskwinie obrane ze skórki itp

w sumie wszystko się nadaje
arbuz
kiwi
 
Polecam naleśniki na słodko, tylko że tym razem to nie będą naleśniki tradycyjne cieniutkie, preferuje grube naleśniki z rodzynkami kokosem i kakao do tego. pychota
 
reklama
Brownie z wiśniami

Przepis na mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Ciasto jest bardzo smaczne, mocno czekoladowe (zawiera bowiem aż 3 tabliczki czekolady) i mocno gliniaste. Dodatek wiśni sprawia, że jest dodatkowo soczyste.

Na dole przepisu znajdziecie wersję bezglutenową.
Składniki:

  • 200g masła
  • 300g czekolady gorzkiej
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150g wiśni ze słoika + 4 łyżki soku z wiśni (lub świeże wiśnie, wypestkowane. Sok można pominąć.)
Sposób przygotowania:

  1. 200g czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
  2. 100g czekolady posiekać na nieduże kawałki.
  3. Kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce.
  4. Jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, na mniejszych obrotach, dodać stopniowo roztopioną czekoladę.
  5. Wmieszać posiekaną czekoladę.
  6. Dodać wymieszane kakao z mąką i proszkiem i delikatnie wymieszać.
  7. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
  8. Na cieście rozłożyć wiśnie. Ciasto polać z góry 4 łyżkami soku z wiśni.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 min. w temperaturze 175°C.
Przepis ze strony Domowe Wypieki - Przepisy kulinarne. Torty, ciasta i ciasteczka, desery i wiele innych, którą zresztą bardzo polecam :-)
 
Do góry