• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Gaworzenie

Dzień dobry moja 7 miesięczna córka w ogóle nie gaworzy nie wypowiada sylab.. czy to.jakis powód do niepokoju? Dodam że jest radosna reaguje na to co się dzieje wokół niej tylko piszczy i krzyczy. Czasami podczas lezenia obraca energicznie główką w lewo i prawo.. czy ktoś miał ten sam problem ? Pozdrawiam

reklama
Każde dziecko rozwija się w swoim tempie ,myślę że nie masz powodu do niepokoju.Zapytaj się swojego lekarza pediatry który najlepiej rozwieje twoje wątpliwości bo zna dziecko.

Jakbym czytała o swojej córce z tym wyjątkiem, że Ada ma 9 miesięcy. Jest bardzo oszczędna w "słowach". Kilka razy w tygodniu powie tatiii, maaamaa, baba czy daa.. Zamiast tego mam dużo pisków i krzyków i różnych innych odgłosów. Fizycznie rozwija się super, siedzi i raczkuje już jakiś czas, a ostatnio wstaje i zaczyna chodzić przy meblach. Też się troszkę martwię tym brakiem gaworzenia, tym bardziej, że córeczka też nie za bardzo chce jeść pokarmy z grudkami. Dusi się i pluje. Co do machania główką, to córka też tak często robi przed spaniem. Momentami aż jej głowa odskakuje. o_O Neurolog powiedziała mi, że nie ma się czym martwić bo w ten sposób rozładowuje napięcie i łatwiej jej się zasypia.

Moja córka też nie była wylewna w tym temacie:p na wszystko wolala eeee i do teraz tak jest a za chwilę ma 11 msc, doszło nam tylko ada, niania ania, baba i tata. Na mamę dalej czekam:p ale fizycznie rozwija się bardzo ładnie, usiadła na 5msc a zaraz potem zaczęła raczkowac, od kiedy skończyła 10msc chodzi samodzielnie, jakaś równowaga w rozwoju widać musi być:)

Jakbym czytała o swojej córce z tym wyjątkiem, że Ada ma 9 miesięcy. Jest bardzo oszczędna w "słowach". Kilka razy w tygodniu powie tatiii, maaamaa, baba czy daa.. Zamiast tego mam dużo pisków i krzyków i różnych innych odgłosów. Fizycznie rozwija się super, siedzi i raczkuje już jakiś czas, a ostatnio wstaje i zaczyna chodzić przy meblach. Też się troszkę martwię tym brakiem gaworzenia, tym bardziej, że córeczka też nie za bardzo chce jeść pokarmy z grudkami. Dusi się i pluje. Co do machania główką, to córka też tak często robi przed spaniem. Momentami aż jej głowa odskakuje. o_O Neurolog powiedziała mi, że nie ma się czym martwić bo w ten sposób rozładowuje napięcie i łatwiej jej się zasypia.
Niepoki mnie to też że podczaa gdy się bawi wkładając do buzi różne zabawki wydaje dziwne odglosy w stylu "warczenia"

Niepoki mnie to też że podczaa gdy się bawi wkładając do buzi różne zabawki wydaje dziwne odglosy w stylu "warczenia"
To normalne:p moja córka też tak robila w różnych sytuacjach, teraz jak się jej powie kogo będzie straszyć to wyciaga ręce przed siebie i idzie warcząc :laugh2: a do tego mój syn też w trakcie wyglupiania się tak robi więc ona powtarza.

Ada robi tak samo. Warczy, piszczy, krzyczy, bulgocze, stęka... Cały przekrój dźwięków, najczęściej eeee i ooo. Ja najbardziej się martwię ponieważ córka już wypowiadała sylaby i łączyła je w ciągi, a teraz przestała. Staram się sobie tłumaczyć, że przeniosła zainteresowanie na rozwój motoryczny bo teraz intensywnie uczy się wstawać i chodzić.

reklama
To normalne:p moja córka też tak robila w różnych sytuacjach, teraz jak się jej powie kogo będzie straszyć to wyciaga ręce przed siebie i idzie warcząc :laugh2: a do tego mój syn też w trakcie wyglupiania się tak robi więc ona powtarza.
Ogólnie się śmieje reaguje na wszystkie dźwięki jak się pokaże jej pałacem.na jakiś przedmiot to tam patrzy.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry