reklama

Badania Połówkowe

Witam mam pytanko dotyczace badan połówkowych na NFZ czy jak mam 28 lat i zadnych przypadkow genetycznych w rodzinie czy badania połowkowe sa darmowe? Prosze o konkretna odpowiedz bo roznie słyszałam ;)

reklama
Rozwiązanie
A badania genetyczne rozszerzone o test pappa należą się na NFZ jak sa wskazania historia rodzinna; wiek; zły wynik usg w 13tc albo np przebyte w ciąży infekcje takie skierowinie tez daje lekarz prowadzacy
Kochana wady w rodzinie raczej nic nie maja sie do badania polowkowego:)
Bo badanie polowkowe to badanie pod kątem wad wrodzonych:)
A wady genetyczne mialas na usg genetycznym między 11 a 14 tyg jeśli je robilas oczywscie:)
Aczkolwiek polowkowe to najważniejsze usg według lekarzy bo Ci całego dzidziusia jeszcze dokładniej przeswietlaja wszystkie narzady czy sie dobrze rozwijaj i kilka rzeczy jeszcze z 1 trymestru z usg genetycznego :)
I z tego co wiem to jest ono na nfz jeśli lekarz ma umowe z nfz
Ale musisz znaleźć ma nfz lekarza z dobrym sprzętem bo do tego badania musi byc sprzęt wysokiej jakosci czesto nfz takiego nie posiada i i tak musisz isc prywatnie
Ja chodziłam prywatnie do kliniki ale kolezanki chodziły na nfz to mowily ze musialy iść prywatnie :)
Polowkowe najlepiej w 20 tyg zrobic;)

Ostatnia edycja:
Badanie masz bezpłatne jeśli chodzisz na NFZ, ale właśnie często lekarze wysyłają do lekarza z lepszym sprzętem i wtedy różnie, jeśli prywatnie to musisz zapłacić. Moja lekarka miała dobry sprzęt, ale i tak wysłała mnie jeszcze na konsultację, ale też na NFZ, więc nic nie płaciłam.
I wszystkie usg miałam za darmo, również po 30 tygodniu.
Moze jak napiszesz skad jesteś to ktoś Ci doradzi jakiegoś lekarza.

Mam nadz
Badanie masz bezpłatne jeśli chodzisz na NFZ, ale właśnie często lekarze wysyłają do lekarza z lepszym sprzętem i wtedy różnie, jeśli prywatnie to musisz zapłacić. Moja lekarka miała dobry sprzęt, ale i tak wysłała mnie jeszcze na konsultację, ale też na NFZ, więc nic nie płaciłam.
I wszystkie usg miałam za darmo, również po 30 tygodniu.
Moze jak napiszesz skad jesteś to ktoś Ci doradzi jakiegoś lekarza.
Moja znajoma dostala na genetyczne skierowanie na nfz a chyba prywatnie chodziła mimo ze nie ma 30 lat i wad genetycznuch w rodzinie chyba lekarz mial umowe z nfz:p

reklama
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry