motylek12345
Zaciekawiona BB
Czy dla dziecka niepełnosprawnego należy się renta?
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Dlatego jak najwięcej dokumentów z leczenia! Zasiłek pielęgnacyjny to całkiem inna sprawa, pewnie musisz co jakiś czas składać do gminy papiery na to? Nie zabiorą Małemu tego, nawet jak nie dostanie renty. A leki jakieś przyjmuje na stałe? Przydadzą się też rachunki.
,już chwilami mi sie chce płakać bo co chwile trzeba go przebierać,jest na poziomie 2 latka.Ten zasiłek dostał na 3 lata,przynajmniej z tym będę miała na jakiś czas spokój.Dzieci na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią od zdrowych. Są ciekawe świata i ludzi. Ich problem polega na tym, że nie potrafią nawiązać kontaktu z tym światem. Zamiast na przykład powtarzać za panią: „Jedzie miś na wielbłądzie”, potrafią, jak jeden z uczniów w ośrodku, powiedzieć: „Miś jedzie na żebry” – co miało znaczyć: „Jedzie miś na zebrze”, bo między słowem „wielbłąd” i „zebra” chłopiec nie widział różnicy. Zamiast „łyżka” jest „widelec”, bo tu także dzieci nie widzą różnicy. Zamiast zeszytu podają książkę – bo nie odróżniają tych słów, podobnie jak mylą im się słowa takie jak „chleb” i „bułka”. Nie mówiąc o tym, że mają olbrzymi problem z artykulacją najprostszych sylab.Moje dziecko powie tylko 1 zdanie''nie to lolo''nie rozumiem co to znaczy.Leków nie przyjmuje żadnych,od 3 dni daję mu syrop na noc żeby sie uspokoił chydrokortizon przepisany przez neurologa,bo dopóki nie zaśnie jest nie spokojny,może ten zeszyt powinnam przed komisją, zacząć prowadzić ,tylko wtedy jeszcze nie miałam spodkania z psychologiem.Teraz był chory przeziębiony ale przecież takich rachunków nie będę z apteki zbierała bo normalne dzieci też chorują.W orzeczeniu o niepełnosprawności jest taki punkt 7 w którym pisze;'"konieczność stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji"-nie wymaga a w punkcie 8 napisali że wymaga stałego wspóudzialu na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia,rehabilitacji i edukacji tylko w szkole specjalnej jego logopeda powiedziała że ten 7 punkt dotyczy trochę starszych dzieci...w uzasadnieniu pisze że nie ogranicza samodzielnej egzystencji dziecka,nie wymaga więc stałej opieki wykraczającej poza ramy opieki rodzicielskiej wynikającej z wieku dziecka.To znaczy ze mogą odrzucić moją prośbę o odwołanie się do punktu 7? gdyby był ten punkt że wymaga to by przyznali rente,a tak teraz to co robić odwołać się?co by pani na moim miejscu zrobiła?