reklama

Hipotrofia

Witam. Jestem w 31 tygodniu ciazy (30+5), do tej pory przebiegała ona ksiazkowo. Wszystkie wyniki zawsze w normie, badania prenatalne bez zarzutu. Na koncu stycznia trafilam na patologię ciąży z skurczami porodowymi i rozwarciem. Udało sie wszystko ładnie wyciszyć (wlewy magnezu + 10x atosiban), dziecku podano sterydy na płuca. Na 3 badaniach prenatalnych lekarz wykrył zbyt mały brzuszek w stosunku do reszty, przez co waga maluszka jest mniejsza. Mówił, ze nie ma sie czym martwić, jednak moja doktor stwierdziła hipotrofię i straszy mnie wcześniejszym rozwiązaniem. Czy któraś była w podobnej sytuacji? Jak to sie skończyło? Zaczynam świrowac, na zadnych z 2 badań prenatalnych nie wyszło ryzyko zahamowania wzrostu, a na 3 takie informacje.

Poniżej wymiary:

BPD: 82. 3 mm

FOD: 100.2 mm

HC: 286.7 mm

THD: 37.6 mm

AC: 238.6 mm

Kość ramienna: 50.6 mm

FL: 56.8 mm

Masa: 1380 g

Lekarz robiący badanie co chwilę podkreślał (uwzglednil to takze w wynikach z badania), że przez ułożenie maluszka, badanie jest o ogarniczonej wartości diagnostycznej. Dziecko ułożone główką bardzo do dołu, przytulone do łożyska, ktore znajduje sie na tylnej ścianie.

Reszta wszystko w normie, przepływy idealne. Dzieciątko bardzo ruchliwe. Czy jest możliwość ze dzieciątko "nadrobi" brzuszkiem?

Załączniki

• 1770881590023.gif
    1770881590023.gif
    43 bajtów · Wyświetleń: 40
  • 1770881590001.gif
    1770881590001.gif
    43 bajtów · Wyświetleń: 13
  • 1770881590040.gif
    1770881590040.gif
    43 bajtów · Wyświetleń: 14
reklama
Najważniejsze są przyrosty, a nie pojedynczy pomiar.
Moje dzieci też były nieduże. Postaram się sprawdzić, ile wynosiła ich waga wg USG w okolicach 31tc. Ale to dopiero późniejszym wieczorem, bo jestem w pracy.

Spróbuj sobie zerknąć na siatki centylowe wagi płodu i sobie zrobić wykres.

Mój w 30+2 ważył 1500g niecałe mówił ginekolog, że przyrasta dobrze i ważne żeby nie spadł poniżej 10 centyla. W 33+3 2000g już a finalnie pod koniec nadgonił i urodził się 3070g

Moim zdaniem to, że głowa jest bardzo do dołu na plus w kontekście brzucha wybitnie nie zadziała. Aczkolwiek - jeśli głowa jest niedomierzona, bobas może ogólnie ważyć więcej niż się wydaje. Dodatkowo, fakt, że jeszcze spokojnie brzuszek się wciąż zaokrągla, bo obrasta tłuszczem żeby noworodkowi było ciepło tym samym i obwód trochę się zwiększy. Ja uważam, dobrze znać opinię lekarza, mieć na nią wgląd, ale nie ma co też się umartwiać. :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry