reklama

karmienie.

• Starter tematu Starter tematu goszczaca
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
G

goszczaca

Gość
Witam. Mam 5-dniowego bobaska i chciała bym wprowadzić mleko modyfikowane. Jakie ilości przygotowuje się mleka? o co chodzi z tym np. jednodniowe dziecko -10 ml itd.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Noworodek powinien jeść ok 7 razy na dobę. Ale ile zje w dużej mierze zależy od dziecka oraz tego czy jest wyłącznie na mm. Może to być zarówno 5ml jak i 30ml.
Dziecko ważące ok 3kg powinno zjadać 30-60ml na karmienie.

Zapewne chodzi Ci o takie zestawienie (wielkość żołądka noworodka):

Rozmiar-brzuszka-maluszka-w.jpg

Nie mam pokarmu | Biumi - Indywidualna opieka położnej w Warszawie

A co do mm to na opakowaniu jest informacja ile i jak często.

Co masz na myśli mówiąc - w jaki sposób wprowadzać? - podajesz dziecku w butelce i już (pod warunkiem że maluch zaakceptuje butelkę).

Jeśli chodzi o witaminę K, to powinnaś skonsultować z lekarzem. Zakłada się, że przy karmieniu mm nie podaje się jej wogóle (nawet przy karmieniu mieszanym)

Możesz stopniowo zastępować jedno karmienie piersią mlekiem modyfikowanym (łagodniej zniosą to Twoje piersi), a jak dziecko nie będzie akceptowało smaku mm to możesz mieszać z Twoim pokarmem, stopniowo zwiększając ilość mm w porcji.

Nie wiem czy dobrze robię, ale np. karmię maluszka piersią ilość pokarmu nie jest duża, ale pije z niej zaczyna się denerwować i płakać przystawiam do drugiej i jest ta sama sytuacja, wtedy mąż robi mu mleko wypije 20 ml i jest spokoj. Dobrze robię czy coś zmienić w sposobie karmienia?

Robisz dobrze, skoro z jednej się nie najada to trzeba dać drugą, a czasem jeszcze podać mm lub odciągnięte mleko. Pytanie czy chcesz zwiększyć ilość mleczka czy przejść na mm? Jak chcesz karmic piersią tak by dziecku to wystarczało, warto go częsciej przystawiać lub/i pracować laktatorem. Gdy dziecko zje i dojada mm Ty w tym czasie stymuluj piersi laktatorem ( nawet gdy nic nie odciągniesz). Organizm dostaje sygnał, ze potrzeba więcej mleka i za max kilka dni będzie go więcej.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry