• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Pytanie o plemienia

Witam serdecznie ...
Otóż mam problem od czwartku mam podejrzenie że jestem w ciąży zrobiłam 3 testy i 3 pozytywne...Byłam u ginekologa i usg nie wykazało ciąży bo za wcześnie. Za to wykazało torbiel na prawym jajnika. Zlecone badanie beta hcg zrobione wczoraj i do dziś nie mam wyników... od czwartku też płakałam na różowo słabo tylko przy podcieraniu dziś pokazała się ciemna krew troszeczke ale jednak. Cały czas leżę dziś i od wczoraj nic nie robię nie podnoszę nic ciezkiego...proszę powiedzcie co myślicie...

reklama
To prawie jak moja historia. Dokładnie rok temu poszłam pewna siebie potwierdzić ciążę, test od razu pozytywny plus inne objawy ze strony ciała a tu u lekarza na USG patyczek w nos, bo zamiast ciąży stwierdził torbiel... To był też i 5 tydzień, więc za wcześnie na USG. Ostatecznie poronilam samoistnie w 7 tygodniu, pod koniec 6 zostałam skierowana do szpitala z powodu podejrzenia ciąży poza macicznej, bo czas leciał a na USG wciąż nie było nic widać, beta spadała. Chyba 4 lekarzy zaliczyłam wtedy z nerwów z nadzieją, że któryś zobaczy ciaze na USG. Zmieniłam też wtedy ginekologa, bo tamten coś wspomniał o wycinaniu torbieli w ciazy. Moja obecna ginekolog nie potwierdziła, że poronienie miało miejsce przez torbiel. Prawdopodobnie ciaza nie zagniezdzila się, a że dawno u ginekologa nie byłam to i nie wiadomo kiedy torbiel pojawiła się.

Zdaje sobie sprawę, że mogłam Cię teraz nastraszyc, ale jak przeczytałam o ciąży i torbieli to przypomniała mi się moja historia gdzie po 7 latach w końcu zdecydowałam się na 2 dziecko. Ale spokojnie jak wspomniałam mija rok a już na końcówce kolejnej ciąży, więc nic straconego :)

@Edaa a ja ci powiem moją pocieszającą historię.
Po terminie miesiączki zrobiłam test - pozytywny. Poszłam od razu do ginekologa (4 tydzień), bo pracowałam w szkodliwych warunkach i nie chciałam ryzykować. Ciąży jeszcze nie było widać, ale wynik beta HCG pozytywny. Za to na USG była widoczna ogromna, 8 cm torbiel jajnika. Lekarka powiedziała, że torbiel może fałszować wynik bety, ale później dowiedziałam się, że tylko czynne hormonalnie guzy jajnika fałszują te wyniki. Okazało się, że w ciąży byłam, a torbiel to przerośnięte ciałko żółte, które utrzymuje wczesną ciążę, zanim wykształci się łożysko. Takie przerośnięcie ciałka żółtego podobno jest dość częste. U mnie akurat torbiel była bardzo duża i lekarka straszyła mnie operacją w 20 tygodniu ciąży. Zmieniłam lekarza. Potwierdził, że to ciałko żółte i postanowił czekać. Oczywiście nadal groziło mi pęknięcie torbieli i zapalenie otrzewnej lub skręcenie torbieli i niedokrwienie jajnika. W tych przypadkach miałam mieć pilne CC lub operację bez porodu. Na szczęście torbiel pękła sama, a jedyne dolegliwości, jakie miałam, to lekki ból i dyskomfort podbrzusza. Wszystko skończyło się szczęśliwe, dzięki lekarzowi, który nie panikował.
Ostatecznie skończyło się CC, bo było ułożenie pośladkowe :) ale dzisiaj mam piękną, prawie 3-miesięczną córeczkę.

Trzymam kciuki za Ciebie :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry