reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniowe mamy 2026

Ja właśnie na 100 % jestem zdecydowana za krztusiec ale do rsv podchodzę dość sceptycznie przez to że to w sumie dość nowa szczepionka jeśli chodzi o ciężarne .
Tzn chyba szczepionka nie jest nowa, ale wcześniej trzeba było za nią płacić z własnej kieszeni i była dość droga. Z tego co się orientuję to nie ma wersji szczepionki rsv dla dzieci więc to jedyny sposób (chyba można podać przeciwciała dziecku po porodzie ale to koszt około 1000zl?, nie jestem pewna). No i w ciąży szczepi się tylko szczepionkami zabitymi więc myślę że ryzyko powikłań jest dużo mniejsze.
Ja szczerze mówiąc większe obawy mam co do szczepionek już po porodzie. Nie żebym była im zupełnie przeciwna ale jakieś swoje wątpliwości mam…

reklama
Dziewczyny odnośnie tej szczepionki na krztusiec - załatwiłam sobie receptę, wchodzę teraz na IKP a tam odpłatność 100% za szczepionke. Nie powinna ona być darmowa dla kobiet w ciąży?

Powinna - lekarz musiał zapomnieć zaznaczyć wystawiając receptę, że to dla ciężarnej
Kurczę niekoniecznie, bo ja też na IKP szczepienie na grypę miałam 100% płatne a realizując receptę nie płaciłam i pani farmaceutka mi tłumaczyła dlaczego, ale nie zapamiętałam. Także wydaje mi się, że możesz iść @ic5289 do apteki i zapytasz- może tak być, że i tak nie zapłacisz.

Kurczę niekoniecznie, bo ja też na IKP szczepienie na grypę miałam 100% płatne a realizując receptę nie płaciłam i pani farmaceutka mi tłumaczyła dlaczego, ale nizapamiętałam. Także wydaje mi się, że możesz iść @ic5289 do apteki i zapytasz- może tak być, że i tak nie zapłacisz.
O to ciekawe - w sumie nie wiem jak to wygląda od strony pacjentka na ikp, ale lekarz jak wystawia receptę, to tam jest do zaznaczenia, że kobieta w ciąży i wtedy jest bezpłatnie

Kurczę niekoniecznie, bo ja też na IKP szczepienie na grypę miałam 100% płatne a realizując receptę nie płaciłam i pani farmaceutka mi tłumaczyła dlaczego, ale nie zapamiętałam. Także wydaje mi się, że możesz iść @ic5289 do apteki i zapytasz- może tak być, że i tak nie zapłacisz.
Dzięki dziewczyny. W aptece chciały żebym zapłaciła 141zł za szczepionkę bo na recepcie była odpłatność 100% więc jej nie wykupiłam. Poszłam do przychodni zdrowia i okazało się że to lekarka się pomyliła i zle mnie poinformowała przez telefon! Wystawiła receptę i zadowolona. A okazuje się, że przychodnie dostają Bostrix dla kobiet w ciąży i seniorów i nie muszę nic kupować. Idę do lekarza na konsultacje przed szczepieniem i od razu do zabiegowego na szczepionkę... natomiast już rsv wystawiają receptę z kodem C.

reklama
Do góry