reklama

Usg

reklama
A co dalej jest w opisie? Jak silna to niedomykalność? Lekarz wskazał, żeby kiedyś wykonać ponownie echo serca płodu?

Niedomykalność zastawki trójdzielnej jest częsta u ludzi. Ja np. mam taką niedomykalność u siebie oraz niedomykalność mitralną i uwierz, nie mam ZD. ;)

Lekarz nie mówił jak silna jest ale powiedział że to jedyne co go zaniepokoiło i powiedział że często to występuje w przypadku dzieci z ZD a rzadko występuje u tych zdrowych .Za to kilka tygodni później byłam u niego lekarza na zwykłym USG i powiedział że to niewielka niedomykalność.Lekarz kazał się umówić na echo serca z powodu tej niedomykalności i poinformował że moge zrobić dokładniejszy testy w kierunku chorób genetycznych
Jak dla mnie podejście pierwszego lekarza to straszenie i to perfidne. 😅 Nie przejmuj się na zapas, jeśli niedomykalność jest w kategorii niedomykalności śladowej nie przesądza to o chorobach genetycznych.
Pobadać pewnie, że warto - w sensie wykonania echo serca płodu (ale takie wady też mogą się np. cofnąć ;) ).
Dokładniejsze testy w kierunku chorób wykonuje się raczej przy istotnej niedomykalności jak już, ale jeśli masz chęć dla świętego swojego spokoju to pewnie.
Ogólnie - na połówkowym oraz na badaniu III trymestru serce będzie też badane ponownie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry