reklama

Zanik miesiączki

Witam,
Mam 32 lata i od dłuższego czasu staram się z mężem o drugie dziecko. Po pierwszej ciąży stosowałam tabletki antykoncepcyjne przez prawie 5 lat. Przez 5miesiecy od odstawienia tabletek moja miesziaczka była regularnie co 34dni. Od lutego całkowicie cykl mi się rozregulował i miałam miesiączkę 2razy wywoływana luteina później przyjmowałam clostilbegyt na wywołanie owulacji ale nie przyniosło to rzadnego efektu. Badania hormonów wykazały bardzo niski poziom progesteronu. Teraz znowu czekam na spóźniający sie już okres i nie wiem sama co robic...

reklama
@Asiax86 a jaki masz poziom prolaktyny i czy nie masz pcos? Tu pomocne moze byc amh. Progesteron niski wskazuje na brak owulacji i moze byc bardziej problematyczny w ciazy niz podczas okresu. Ja po 2 poronieniu z obfitych okresow dostalam bardzo skape, w zasadzie ok 3dni plamienia i tyle. Na poczatku hormony byly ok i ginowie zlewali temat. Dopiero za ok pol roku prolaktyna zaczela wzrastac. Dostalam bromergon i zaszlam w ciaze. Tylko z uporem maniaka sama co 2mce kontrolowalam hormony

@Asiax86 wtedy trzeba bylo zrobic bete, bo moze w ciazy jestes a test moze tego nie wychwycic. Dla dobrej kontroli hormonow trzeba je zrobic we wlasciwych dniach 2-3 dzien cyklu. Tu zobaczysz tez wartosc fsh i lh. Fsh powinno byc wyzsze od lh. W przeciwnym razie moze blokowac owulacje

Jestem pod stałą obserwacja ginekologa i w ciąży napewno nie byłam... miałam monitoring cyklu żeby wychwycić owulację ale nie było w tym cyklu wogule pęcherzyków

@Asiax86 w drugiej fazie cyklu, czyli po owulacji lh musi byc wyzsze. W takim ukladzie hormony niewiele ci mowia. Zrob bete, albo poczekaj na @ i zrob jeszcze raz te badania. I poszukaj lekarza, ktory dobrze przebada cie pod katem pcos. Dlugie @ moga o tym swiadczyc. Ja zdobylam dziadostwo po antykoncepcji, ale mialam sroga, bo leczylam endometrioze. Oprocz badania hormonow wazny jest tez obraz usg narzadow. Mozliwe, ze przydalby sie monitoring by sprawdzic jak wszystko pracuje

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry