• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Liceum czy technikum?

reklama
Jak wybierasz się na studia to lepsze będzie liceum a jeśli nie to technikum. Wiem to z własnego doświadczenia ale i moich znajomych.
Uczęszczanie do technikum nie zamyka drogi na studia oczywiscie może byc problem z wybraniem kierunku ale dla chcacego nic trudnego.Moje dziecko chodzi do technikum geodezyjnego a po wybiera się na germanistykę także spokojnie.

Jeżeli dziecko wie co chce robić w życiu to może iść do technikum , mieć zawód a potem dalej w tym kierunku iść na studia. Jeżeli nie jest zdecydowane co chce robić dalej a wie że na studia i tak pójdzie to moze być LO.

Raczej technikum, teraz dobrze w zasadzie zarabiają tylko prawnicy - a i w tym zawodzie trzeba mieć koneksje i doświadczenie. LEkarze na państwówce zarabiają kiepskie pieniądze, informatykiem można być i bez studiów...

A jeśli chce się bardzo samorealizować, może to robić po pracy, lepiej moim zdaniem być dobrym i pracującym w zawodzie technologiem i po godzinach ćwiczyć grę na gitarze, niż iść do szkoły muzycznej i potem głodować.

Różnie może się potoczyć w życiu. Jeśli ktoś jest pewny, że chce iść na konkretne studia to lepiej pójść do liceum. Technika też są w porządku. Po skończeniu szkoły ma się zawód, a na studia też można pójść.

Z perspektywy czasu uważam, że pójście do liceum było strata czasu, obecnie to jest kurs przygotowujący do matury + przechowalnia przed studiami. Chciałam pójść do technikum odzieżowego, dzisiaj bardzo żałuję, bo egzamin zawodowy przydałby mi się znacznie bardziej niż dyplom ukończonych studiów.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry