Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Nie ma się co nakręcać. Każda straszyła, a mnie to smakowało i 0 skutków ubocznych. Jedyny minus to siedzenie i czekanie ponad 2 h. To było najgorsze.Dostałam dzisiaj skierowanie na test obciążenia glukozą. Poradźcie jak przetrwać badanie bo pewnie jak większość bardzo się martwię czy dam radę. Tym bardziej że stety niestety of słodyczy w ciąży raczej nie odrzuca.
Pozdrawiam serdecznie
A właśnie nie powinno ograniczać sie węglowodanów. Dieta powinna być taka jak zawsze. I minimum 8 h odstępu między ostatnim posiłkiem a badaniem.Najważniejsze to przygotować się do badania w tym sensie, żeby nie jeść węgli do 14h przed badaniem. Czyli na kolację białko i tłuszcz. 12h to w ogóle odstęp od jedzenia. W czasie badania nie wolno pić, jedynie zwilżyć usta i nie powinno się chodzić, bo to fałszuje wynik. Możesz zabrać cytrynę i za zgodą położnej dodać do roztworu. Wypić roztwór trzeba dość szybko, chyba do 5 minut i usiąść. Jeżeli lubisz słodkie, to raczej słodycz glukozy nie powinna być problemem. Może się jednak Tobie kręcić w głowie a potem możesz być senna. Przetrwać niestety trzeba. Wynik w jakimkolwiek wyniku przekroczony o 1 (czy na czczo, czy po wypiciu) oznacza cukrzycę ciążową.
Ogolmie badanie nie nalezy do najgorszych, więcej straszenia niz to warteDostałam dzisiaj skierowanie na test obciążenia glukozą. Poradźcie jak przetrwać badanie bo pewnie jak większość bardzo się martwię czy dam radę. Tym bardziej że stety niestety of słodyczy w ciąży raczej nie odrzuca.
Pozdrawiam serdecznie
Glukozę wypijam naraz, bo kilka razy już miałam ten test (3 ciąża), dietetycznie nie przygotowuj się specjalnie żeby nie zaciemnić badania. Jeśli wyjdzie cukrzyca ciążowa, to wierz mi, da się odstawić słodycze i zmienić dietę, ja mam zdiagnozowaną cukrzycę 4 tygodnie, musiałam przetrwać święta i to było najtrudniejsze, wraz z odwykiem cukrowym było okropnie. Teraz jestem obojętna na słodycze, a zresztą jakby co pamiętaj, że to dla dobra dziecka. Powodzenia i naprawdę - to nic strasznego.Dostałam dzisiaj skierowanie na test obciążenia glukozą. Poradźcie jak przetrwać badanie bo pewnie jak większość bardzo się martwię czy dam radę. Tym bardziej że stety niestety of słodyczy w ciąży raczej nie odrzuca.
Pozdrawiam serdecznie
Masz rację. Przeczytałam wytyczne PTD z 2019 i zostały one zmienione w zakresie spożywania węglowodanów przed badaniem. Ale przerwa pomiędzy badaniem a ostatnim posiłkiem to 12h.A właśnie nie powinno ograniczać sie węglowodanów. Dieta powinna być taka jak zawsze. I minimum 8 h odstępu między ostatnim posiłkiem a badaniem.