reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcowe mamy 2022

Co za ulga, że nie jestem sama. Do tej pory miałam na prawdę spory apetyt. Jadłam wszystko na co miałam ochotę, mieszałam jedzenie. A teraz od kilku dni dramat, co chwile skurcze żołądka albo jelit. Bóle podbrzusza jak na miesiączkę, bóle krzyża, promieniowanie do pachwin 🙄 .
Idealnie przed świetami 😀
Właśnie mówiłam do męża, że te święta to będzie męczarnia 🙆‍♀️🙆‍♀️

reklama
A ja zauważyłam, że np mój żołądek reagował źle na witaminy. Cały czas brałam jakieś gotowe zestawy bo to teraz super ekstra zalecają te DHA i wszędzie to jest a odkąd przestałam je brać tylko biorę pojedyncze rzeczy osobno to zniknęły zaparcia i wzdęcia. Wypróżnienia regularne a wczesniej mordowałam się z brakiem wypróżnienia nawet 4 dni. Ale to pewnie zależy od organizmu co komu przypasuje.

Hej wam, bylam dzis na wizycie u nowego lekarza. Bardzo mily i wydaje sie ogarniety lekarz. Musialam zmienic bo moj odchodzi na emeryture. Tzn bedzie jeszcze przyjmowal, ale juz tylko prywatnie 🤭 tak wiec udalo mi sie doatac do bardzo dobrego leakrza, polecanego u nas w miescie. Pierqsza wizyta z przygodami. Bo mam nadla to ostre przeziebienie i balam sie, ze mnie nie przyjma. Ale dodatkowo wczoraj o 20 sie zorientowalam, ze bez szczepień (przyjelam dopiero 1 dawke) musze przyjsc z aktualnie zrobionym testem na covid 😱
Rano ekstra stres bo o 7:40 zrobilam sobie termin na test w miescie, a na 8 miałam byc u lekarza 🙈 ale jakims cudem sie wyrobilam. Na miejscu zronili mi pierwsze w tej ciąży ktg, wszyscy mili gabibet duzy i przytulny. Oczywisciw na to wszystko musialam miec ze soba corke wiec nie bylo latwo. Z auta do punktu, do auta, do gabinetu, tu wózek tam cos jeszcze. Idzie sie zmeczyc, jeszcze z w tym stanie. Mówiłam do meza, ze ja moge sie opiekowac dziecmi i jeszcze nim, ale bez ciazowego brzucha i dolegliwosci 🤭 wracajac do wizyty. Ktg wyszlo bardzo dobrze. Wszystko wygladalo dobrze mózg, serce, kręgosłup, brzuszek, lozysko, pepowina, wody plodowe w odpowiedniej ilosci. Mlody ma juz 1575g i jakies 39cm 🥰 tyle szczescia. A i jestem w 30+0

Hej wam, bylam dzis na wizycie u nowego lekarza. Bardzo mily i wydaje sie ogarniety lekarz. Musialam zmienic bo moj odchodzi na emeryture. Tzn bedzie jeszcze przyjmowal, ale juz tylko prywatnie 🤭 tak wiec udalo mi sie doatac do bardzo dobrego leakrza, polecanego u nas w miescie. Pierqsza wizyta z przygodami. Bo mam nadla to ostre przeziebienie i balam sie, ze mnie nie przyjma. Ale dodatkowo wczoraj o 20 sie zorientowalam, ze bez szczepień (przyjelam dopiero 1 dawke) musze przyjsc z aktualnie zrobionym testem na covid 😱
Rano ekstra stres bo o 7:40 zrobilam sobie termin na test w miescie, a na 8 miałam byc u lekarza 🙈 ale jakims cudem sie wyrobilam. Na miejscu zronili mi pierwsze w tej ciąży ktg, wszyscy mili gabibet duzy i przytulny. Oczywisciw na to wszystko musialam miec ze soba corke wiec nie bylo latwo. Z auta do punktu, do auta, do gabinetu, tu wózek tam cos jeszcze. Idzie sie zmeczyc, jeszcze z w tym stanie. Mówiłam do meza, ze ja moge sie opiekowac dziecmi i jeszcze nim, ale bez ciazowego brzucha i dolegliwosci 🤭 wracajac do wizyty. Ktg wyszlo bardzo dobrze. Wszystko wygladalo dobrze mózg, serce, kręgosłup, brzuszek, lozysko, pepowina, wody plodowe w odpowiedniej ilosci. Mlody ma juz 1575g i jakies 39cm 🥰 tyle szczescia. A i jestem w 30+0
To jakoś wcześniej ktg robią. U mnie w przychodni na NFZ dopiero jakoś 37 tydzień podłączają teraz to tylko sprawdza detektorem czy jest tętno.

A co do tego czy brzuch przeszkadza itd to właśnie mi nie...czasami gdzieś pójdę na miasto to latam normalnie jak dzikus nie na pasach tylko biegiem przez ulicę :D ostatnio miałam wyrzuty sumienia bo wynosilam 17kg śpiącą córkę sama z samochodu do domu ale tak mi było szkoda jej snu w sensie, że położę ją i sama będę mogła się zdrzemnąć obok niej a nie układać 10 raz w ciągu dnia te same puzzle. Ale może jednorazowe dźwignięcie nie zaszkodzi :)

To jakoś wcześniej ktg robią. U mnie w przychodni na NFZ dopiero jakoś 37 tydzień podłączają teraz to tylko sprawdza detektorem czy jest tętno.
ja mieszkam w Noemczech. W kazdej ciazy mialam robione ktg jakos w tym okresie już. Męczące bo oprocz wizuty musze 30 minut lezec, no ale trzeba.

A co do tego czy brzuch przeszkadza itd to właśnie mi nie...czasami gdzieś pójdę na miasto to latam normalnie jak dzikus nie na pasach tylko biegiem przez ulicę :D ostatnio miałam wyrzuty sumienia bo wynosilam 17kg śpiącą córkę sama z samochodu do domu ale tak mi było szkoda jej snu w sensie, że położę ją i sama będę mogła się zdrzemnąć obok niej a nie układać 10 raz w ciągu dnia te same puzzle. Ale może jednorazowe dźwignięcie nie zaszkodzi :)
wprawdzie moja corka ma 13 kg, ale noszę ja calymi dniami 😱 nie non stop, als duzo i czesto. U mnie to 4 dziecko w ciagu 7 lat. Zwyczajnie moje miesnie sa slabsze. Boli mnie glownie spojenie łonowe no i okolice ciecia bo mialam cesarke przy pierwszym porodzie. Teraz moj najwiekszy strach to czy moja macica wytrzyma porod.

ja mieszkam w Noemczech. W kazdej ciazy mialam robione ktg jakos w tym okresie już. Męczące bo oprocz wizuty musze 30 minut lezec, no ale trzeba.

wprawdzie moja corka ma 13 kg, ale noszę ja calymi dniami 😱 nie non stop, als duzo i czesto. U mnie to 4 dziecko w ciagu 7 lat. Zwyczajnie moje miesnie sa slabsze. Boli mnie glownie spojenie łonowe no i okolice ciecia bo mialam cesarke przy pierwszym porodzie. Teraz moj najwiekszy strach to czy moja macica wytrzyma porod.
Oj tak to leżenie w ktg najgorsze jeszcze pod koniec ciąży. U nas w przychodni to mieli takie stare ktg co się poruszyłaś to się odpinało bo te dziurki w pasie wyrobione. Szpitalne np też samo ruchy wyczuwało a to w przychodni trzeba było guzikiem wciskać kiedy się dziecko rusza a przy każdym wciśnięciu muzyka grała :D
Ja z dźwiganiem staram się oszczędzać. Wiadomo, że domowe obowiązki itd wykonuje normalnie ale właśnie dziecko oduczyłam brania na ręce bo jednak ciężkawa już :)

Dziewczyny ja znów z pytaniem 🙆‍♀️ zdarza Wam się taki bardziej piekący ból górnej części brzucha? Tak wydaje mi się, że to bardziej na powierzchni niż gdzieś w środku 😬 to może być skóra? W sumie niczym się nie smaruję, w dolnej części brzucha miałam zapas tłuszczyku, a tu u góry raczej nie i myślicie że to może być dlatego?

I ten ból trwa dosłownie chwilkę, ale pojawia się co jakiś czas...

Dziewczyny ja znów z pytaniem 🙆‍♀️ zdarza Wam się taki bardziej piekący ból górnej części brzucha? Tak wydaje mi się, że to bardziej na powierzchni niż gdzieś w środku 😬 to może być skóra? W sumie niczym się nie smaruję, w dolnej części brzucha miałam zapas tłuszczyku, a tu u góry raczej nie i myślicie że to może być dlatego?

Pewnie to skóra 🙂 ja odczuwam coś na pograniczu swędzenia i pieczenia w tych miejscach gdzie skóra mi się najmocniej naciąga. Smaruje bio oil, póki co (odpukać) ani jednego rozstępu.

Dziś byłam na ostatnich badaniach prenatalnych ☺️ z małym wszystko dobrze, niestety nie udało się zrobić zdjęcia 4d bo na twarzy miał obie dłonie i jedna stopę 😅 za to na USG 2d było widać że ma dosyć spore włosy 🙈 ułożenie oczywiście główkowe jak od samego początku, już nie ma raczej opcji żeby się obrócił. Dziś dokładnie 29+2, waga 1504 g ☺️

reklama

Ja mam takie szczypanie w okolicy pępka. Czasami chyba zależy to od ułożenia i nacisku dziecka bo w pierwszej ciąży też tak miałam i byłam z tym u lekarza i nic złego w tym nie ma po prostu akurat nacisk i skóra się ciągnie. Ale ja to się bałam czy mi się jakaś przepuklina pępkowa nie robi czy coś.

Do góry