reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Debridat,zmiana mleka poraz 4 i dziecko cierpi nadal

Sama takich decyzji bym nie podejmowała a już mnie oceniłaś
Nigdzie nie napisałam, że to twoje decyzje. Tylko, że takie zmiany nie są dobre. Więc już sobie nie dopowiadaj. Daleka jestem w tej chwili od oceniania.
Jak zmieniasz mieszankę? Najlepiej dla brzuszka jest mieszać nowe mm że starym i zmieniać proporcję. Dążąc do całkowitego zastąpienia. Wtedy brzuch się może przyzwyczaić do nowego.

Gdybym ja była na twoim miejscu, to zdecydowanie skonsultowała bym się prywatnie. Jak nie z gastro to chociaż z dobrym pediatrą.

Ile podajesz espumisanu?

reklama
Hej. Mój synuś miał koli.... Płacz wieczorami non stop...zaparcia, wylądowaliśmy w środku nocy w szpitalu. Oczywiście niepotrzebnie... Dali małemu mleko Bebilon prosyneo i później pepti syneo bo uznali że to nie kolki a alergia na mleko chociaż mówiłam że na pewno nie bo był na piersi. Kolki jak miał tak miał więc zrezygnowalismy z tego mleka i dajemy Bebilon advance i probiotyk biogaia ... Oczywiście kolki minęły po 3 miesiącu jak ręką odjął, oczywiście zaraz zaczęły ząbki wychodzić....

Hej. Mój synuś miał koli.... Płacz wieczorami non stop...zaparcia, wylądowaliśmy w środku nocy w szpitalu. Oczywiście niepotrzebnie... Dali małemu mleko Bebilon prosyneo i później pepti syneo bo uznali że to nie kolki a alergia na mleko chociaż mówiłam że na pewno nie bo był na piersi. Kolki jak miał tak miał więc zrezygnowalismy z tego mleka i dajemy Bebilon advance i probiotyk biogaia ... Oczywiście kolki minęły po 3 miesiącu jak ręką odjął, oczywiście zaraz zaczęły ząbki wychodzić....
Białka mleka krowiego przenikają do mleka matki, więc jak najbardziej dziecko karmione piersią może reagować jeżeli jest na mleko uczulone gdy mama je spożywa.

U nas też jest zmiana mleka.K
Karmimy od początku mm bo ja swojego nie mam .
1 - zaczynaliśmy od Bebilon Advance
2 - zmiana na Bebiko Comfort, była bardzo duża poprawa która trwała niecały miesiąc.
3- od paru dni mamy Bebiko bez laktozy bo nagle kolki się wzmogły i wyskoczyły drobniutkie syfki na barkach, ramionach i klatce piersiowej- możliwe uczulenie na laktozę.
Nam pediatra mówiła, że dziecko potrzebuje od 1 do nawet 2tygodni aż organizm całkowicie przestawi się na nowe mleko i zacznie oddziaływać w pełni na organizm.
U takiego malucha nic jeszcze nie działa jak należy. I bywa tak, że ma te kolki na tyle duże że nic mu nie pomoże, a zanim w dietę wejdzie kolejne mleko, zanim zacznie działać w jelitkach, zanim ewentualnie pójdzie się do specjalisty, umówi termin, zanim podejmie się kolejną decyzję i zmieni na kolejne mleko
... to miną kolejne tygodnie.
I zanim się obejrzymy to miną 3 miesiące i kolki zaczną ustępować same od siebie.

Nigdzie nie napisałam, że to twoje decyzje. Tylko, że takie zmiany nie są dobre. Więc już sobie nie dopowiadaj. Daleka jestem w tej chwili od oceniania.
Jak zmieniasz mieszankę? Najlepiej dla brzuszka jest mieszać nowe mm że starym i zmieniać proporcję. Dążąc do całkowitego zastąpienia. Wtedy brzuch się może przyzwyczaić do nowego.

Gdybym ja była na twoim miejscu, to zdecydowanie skonsultowała bym się prywatnie. Jak nie z gastro to chociaż z dobrym pediatrą.

Ile podajesz espumisanu?
Espumisan 100 5 ×6 kropelek. Sorki za tamto ale już nie wyrabiam. Ja wiem ze wszystko potrzebuje czasu a tym bardziej taki mały organizm ale pediatra mówi to się tak robi miałam nadzieję że dobrze leczy. U nas z gastrologiem dziecięcym bardzo ciężko,na całą okolice jest jedna z odległymi terminami nawet prywatnie. No i tak cały czas myślę jak pomóc czy może czekać, ale serce się kraje jak taki maluszek piszczy z bólu. Ehh niewiem już nic.

Hej. Mój synuś miał koli.... Płacz wieczorami non stop...zaparcia, wylądowaliśmy w środku nocy w szpitalu. Oczywiście niepotrzebnie... Dali małemu mleko Bebilon prosyneo i później pepti syneo bo uznali że to nie kolki a alergia na mleko chociaż mówiłam że na pewno nie bo był na piersi. Kolki jak miał tak miał więc zrezygnowalismy z tego mleka i dajemy Bebilon advance i probiotyk biogaia ... Oczywiście kolki minęły po 3 miesiącu jak ręką odjął, oczywiście zaraz zaczęły

A jak to jest z tymi kolkami? Mój synuś nie placze godzinami tylko tak jak by go coś ścisło. Nagle jest pisk,placz, wierzga nóżkami,pręży się i to trwa parę minut i przechodzi. A kupy zielone ale to wiem że może być od zmiany mleka (w pn będzie 2 tyg) no i straszne wzdecia mu dokuczają.

Espumisan 100 5 ×6 kropelek. Sorki za tamto ale już nie wyrabiam. Ja wiem ze wszystko potrzebuje czasu a tym bardziej taki mały organizm ale pediatra mówi to się tak robi miałam nadzieję że dobrze leczy. U nas z gastrologiem dziecięcym bardzo ciężko,na całą okolice jest jedna z odległymi terminami nawet prywatnie. No i tak cały czas myślę jak pomóc czy może czekać, ale serce się kraje jak taki maluszek piszczy z bólu. Ehh niewiem już nic.
Ja miałam zalecone 10 kropel przed każdym karmieniem. Możesz też spróbować sab simplex, ale to trzeba szukać i sprowadzić z Niemiec (przynajmniej kiedyś był w pl niedostępny w aptekach).
Kilka może trwać kilka minut, może kilka godzin. Podobno (tak mi mówiła położna) po 6-8 tyg powinno się zacząć poprawiać. I u nas tak było. Z reguły po 3 miesiącu mijają, chociaż są dzieci, którym schodzi dłużej.
Nam pomagały masaże, ciepłe kąpiele i termofor z pestek wiśni.

U nas podobnie bylo- syn mial 10dni,to się zaczęło. Zajechaliśmy do szpitala wieczorem, tam synek był spokojny, bo zasnął w samochodzie. Akurat kupke zrobił, lekarka uznała ją za prawidłową. Po wywiadzie wyszło, że to kolki (karmiony był pierś + mm). Nie przepisała nam nic, musi minąć samo i już. Trudny czas to był. Dobrze, że dziecko nie pamięta.

A jak to jest z tymi kolkami? Mój synuś nie placze godzinami tylko tak jak by go coś ścisło. Nagle jest pisk,placz, wierzga nóżkami,pręży się i to trwa parę minut i przechodzi. A kupy zielone ale to wiem że może być od zmiany mleka (w pn będzie 2 tyg) no i straszne wzdecia mu dokuczają.
Taki objaw wygląda na niedojrzały układ pokarmowy. A na to pomoże jedynie czas, a częste zmiany mleka mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Jelita muszą nauczyć się pracy.
A gastrologa i tak bym poszukała. A do innego miasta nie możesz podjechać? Tak dla spokoju własnego sumienia?

reklama

No to u nas jednak były inne objawy

Do góry