MyszkaMiki30
Fanka BB :)
A mnie to bawi zawsze jedno. Narzekaniem na pracodawcę, taki zły, takie warunki blablabla ale pójdę mu rękę aby nie płacił z własnej kieszeni i wezmę l4 niech płacą Polaczki 
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Co to za przepisy które każdy bez problemu omija? To jest nieudolne. Karać pracodawcę który l4 proponuje bo oszczędza, lekarza który to l4 wypisuje i kobietę która na nie idzie. A na koniec ZUS który tego nie kontroluje.ale ustawodawstwo chyba już jest odpowiednie?Przepisy przewidują, że jeżeli ciężarna nie może wykonywać danej pracy, to pracodawca jest zobowiązany dostosować jej stanowisko, a jak nie jest w stanie, to zwolnić ją z obowiązku świadczenia pracy i wypłacać dalej wynagrodzenie. Co tu zmieniać?
tylko, że zwiększenie odpowiedzialności karnej może przynieść odwrotny skutek i np. lekarze mogą się bać wystawiać L4 kobietom w ciąży, które mają faktycznie dolegliwości. Jeżeli któraś wymiotuje x razy dziennie i ledwo żyje, to to są jej słowa i ciężko to udowodnić, a na upartego można napisać zaświadczenie, że ma pracować zdalnie (jeżeli się da). Bo teoretycznie może pracować w domu z łóżka, z wiaderkiem pod ręką i między jednym mailem a drugim sobie na nim wisieć.Zwiększyć odpowiedzialność karną dla kobiet na l4 i lekarzy wypisujących zwolnienia. Prowadzić kampanie społeczne w tym zakresie. Śmiało można z tym wyjść poza forum. Zadbajmy o przyszłość naszych dzieci
I w żaden sposób nie negujemy L4, gdzie kobieta ma do niego podstawy, zwłaszcza jak nie jest w stanie funkcjonować (ze względu na różne dolegliwości). I im się L4 należy.
A nie tym, co planują poodpoczywać, bo tak chcą. To niech sobie wezmą urlop wypoczynkowy czy też bezpłatny i niech odpoczywają. Bo jak sama nazwa wskazuje ma on służyć wypoczynkowi![]()
W sumie to zrobiły też szkodę same sobie bo okres chorobowego to okres nieskładkowy i będą miały mniejszą emeryturę. A wystarczyło aby pracodawca zwolnił je z obowiązku świadczenia pracy skoro warunki były szkodliwe.Widać, że kobiety, które poszły na L4 w ciąży (niekoniecznie z powodu np. ciąży zagrożonej) robią Ci tym wielką krzywdę. Może trzeba było iść na medycynę? I teraz byś mogła się wykazać i pouczać wszystkie kobiety i żadna by nie dostała od Ciebie L4![]()
@mała9595 Może trzeba było. A robią krzywdę nie tyle co mi (bo ja już swoje lata mam), ale innym kobietom, które dopiero planują mieć dzieci lub wchodzą na rynek pracyObecnie walczę o lepsze jutro dla swoich dzieci. Ale widać tutaj Waszą krótkowzroczność i popieranie rozdawnictwa publicznych pieniędzy.
Mam nadzieje ze z każda wizyta u swojego ginekologa uświadamiasz go ze wypisując L4 na ciąże niszczy przyszłość Twoich dzieci i łamie prawo. Powinnaś, serio, jeśli jesteś tak sprawie oddana.
O to jest już komplet "guru" babyboom. Skąd w Was tyle jadu i złośliwości. @Morskawoda32 ma rację zacznijcie zmieniać krajowe realia poprzez politykę i odpowiednie ustawodawstwo. Niedługo wybory. Zapiszcie się do jakiejś partii politycznej