• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Majowe mamy 2024

A ze względu na przedwczesne porody lekarz nie proponował Ci szwu?
Ja w poprzedniej ciąży miałam zagrożenie w 25tyg.udało się na szczęście założyć szew i w tej ciąży właśnie mi proponuje, że albo możemy obserwować szyjke albo w 13tyg.założyć profilaktycznie szew.

reklama
A ze względu na przedwczesne porody lekarz nie proponował Ci szwu?
Ja w poprzedniej ciąży miałam zagrożenie w 25tyg.udało się na szczęście założyć szew i w tej ciąży właśnie mi proponuje, że albo możemy obserwować szyjke albo w 13tyg.założyć profilaktycznie szew.
Proponuje do 12 tygodnia łykać duphaston, a potem przepisze globulki dopochwowe przeciwko infekcjom. Chyba sama musiałabym prosić o założenie szwu albo pessaru

Hmm a tego to już nie wiem niestety. Miałam właśnie szew ze względu na skracającą się szyjkę. W sumie to sama z ciekawości zapytam gin.czy można u mnie zastosować pessar może to byłaby mniej inwazyjna metoda.

Jedyne - nie wiem, jakie są kolejki na szew, skoro tylko kilka lekarzy na całą Litwę potrafią go zrobić. Aby założyć pessar, musiałabym pojechać do Polski, u nas tego nie praktykują.

Ogólnie to nie chciałam nikogo stresować, bo to nie jest ogólna praktyka;) szew lub pessar stosuje się tylko w wyjątkowych sytuacjach. Ja mam zalecenie profilaktycznie tylko dlatego, że poprzednia ciąża niemal zakończyła się w 25tyg. Szyjka skróciła mi się na tyle, że było blisko tego żeby rozpoczął się poród.
Co do pessara to trudno mi się wypowiadać, bo ja miałam właśnie szew. Nie chciałabym wprowadzić w błąd co do jego zastosowania:)

reklama
Hej dziewczyny! Jak radzicie sobie z bolącymi/swędzącymi piersiami i sutkami? Przez chwile myślałam, ze przywykłam, ale ostatniej nocy nie mogłam spać, musiałam się pozbyć wszystkiego z siebie, a i tak nie wiele to dało.
Czy masaż, uciskanie jest wskazane? Doraźnie na chwilę pomaga, ale przecież musiałabym robić to cały dzień...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry