Witam, miesiąc temu mialam usunięta ciążę pozamaciczna z jajowodu. Okazało się ze mam zrosty, szyli mi jajowod i jajnik poniewaz pękła torbiel. Przeprowadzono u mnie operacje poprzez otworzenie brzucha. Tak myślę zeby najpierw zrobić drożnośc jajowodow, jakieś badania konkretne i dopiero starac sie o dziecko, co myślicie?
reklama
S
sylwia114@
Gość
Drożność jajowodów w twoim przypadku to must haveWitam, miesiąc temu mialam usunięta ciążę pozamaciczna z jajowodu. Okazało się ze mam zrosty, szyli mi jajowod i jajnik poniewaz pękła torbiel. Przeprowadzono u mnie operacje poprzez otworzenie brzucha. Tak myślę zeby najpierw zrobić drożnośc jajowodow, jakieś badania konkretne i dopiero starac sie o dziecko, co myślicie?
Możesz zrobić prywatnie sono hsg koszt ok 800-1.000 zł
Można też na NFZ hsg zrobić
Jak szyki ci jajowód co jest dość dziwne bo przy ciąży pozamacicznej z reguły usuwają jajowód żeby nie było ryzyka kolejnej ciąży pozamacicznej napewno skonsultuj to ze swoim ginekologiem
Dziewczyny ja miałam w tamtym roku usunięta ciążę pozamaciczną. Miałam w lewym jajowodzie, z racji że nie mam jeszcze dzieci (to była moja pierwsza ciąża) mi również zachowawczo nie usuwali nic. Pojawił się jednak u mnie problem ponieważ od czasu usunięcia zatrzymała mi się owulacja. Od pół roku biorę metformax i duphoston od 15 dnia cyklu. A owulacji jak nie było tak nie ma. Powoli tracę już nadzieję na to że wszystko wróci do normy i będę jeszcze w ciąży. Czy może któraś z was miała podobnie i wszystko wróciło do normy?
Bibi89
Fanka BB :)
Jest duże prawdopodobieństwo że to duphaston blokuje Ci owulację. Zmieniałabym lekarza.Dziewczyny ja miałam w tamtym roku usunięta ciążę pozamaciczną. Miałam w lewym jajowodzie, z racji że nie mam jeszcze dzieci (to była moja pierwsza ciąża) mi również zachowawczo nie usuwali nic. Pojawił się jednak u mnie problem ponieważ od czasu usunięcia zatrzymała mi się owulacja. Od pół roku biorę metformax i duphoston od 15 dnia cyklu. A owulacji jak nie było tak nie ma. Powoli tracę już nadzieję na to że wszystko wróci do normy i będę jeszcze w ciąży. Czy może któraś z was miała podobnie i wszystko wróciło do normy?
Duphoston mi przepisała ponieważ progesteron mialam za niski. Doczytałam teraz że to właśnie duphoston moze blokować i mysle żeby w tym cyklu poprostu odstawić i skontrolować progesteron ok 21 dnia cyklu. Już sama nie wiem co robić. Co miesiąc kupuję po kilka opakowań testów owulacyjnych z nadzieją że pojawia się te dwie kreskiJest duże prawdopodobieństwo że to duphaston blokuje Ci owulację. Zmieniałabym lekarza.

olka11135
Dziewczyny ja miałam w tamtym roku usunięta ciążę pozamaciczną. Miałam w lewym jajowodzie, z racji że nie mam jeszcze dzieci (to była moja pierwsza ciąża) mi również zachowawczo nie usuwali nic. Pojawił się jednak u mnie problem ponieważ od czasu usunięcia zatrzymała mi się owulacja. Od pół roku biorę metformax i duphoston od 15 dnia cyklu. A owulacji jak nie było tak nie ma. Powoli tracę już nadzieję na to że wszystko wróci do normy i będę jeszcze w ciąży. Czy może któraś z was miała podobnie i wszystko wróciło do normy?
W jaki sposób te dwa leki mają wpłynąć na owulacje?
olka11135
Duphoston mi przepisała ponieważ progesteron mialam za niski. Doczytałam teraz że to właśnie duphoston moze blokować i mysle żeby w tym cyklu poprostu odstawić i skontrolować progesteron ok 21 dnia cyklu. Już sama nie wiem co robić. Co miesiąc kupuję po kilka opakowań testów owulacyjnych z nadzieją że pojawia się te dwie kreski![]()
Co to znaczy za niski? Jakie były wyniki?
W ostatnich ciąży startowałam z progiem 7ng. Przy prawidłowej ciąży sam skoczył do 20ng (może wyżej ale już nie badałam)
Co to znaczy za niski? Jakie były wyniki?
W ostatnich ciąży startowałam z progiem 7ng. Przy prawidłowej ciąży sam skoczył do 20ng (może wyżej ale już nie badałam)
Załączniki
reklama