wiele kwestii poruszasz. Sok w nocy do picia u 3 latki? Dziecko popijając w nocy nie ma dobrego snu. Odstawienie soku, to ok tydzień krzyku. Ważne, byś sie nie złamała. Mam nadzieję, że piła że szklanki, a nie z bidona, czy niedaj boże butelki ze smokiem. Niestety na robiliście sobie kłopotu, bo cukier zmieniając całą gospodarkę ciała działa uzależniające. Dlatego tak trudno go odstawić. Jednak teraz nie macie wyjścia. Uważam, że 3 latka to dziecko jest dość Kate, by tłumaczyć mu różne zależności. Poza tym można wspierać sie książeczkami. A dziś jest już ich trochę jeśli chodzi o opowieści dentystyczne i jak nieprawidłowe odżywianie wpływa na dzieci. Pamiętaj, że to ty jesteś rodzicem i w dużej mierze od ciebie zależy jakie nawyki w dziecku zostaną. To nie dziecko decyduje, czy pije nocą sok, tylko rodzic. A krzyk jest sposobem wymuszenia. Dziecko wie, że zadziała. Wiem jakie odstawienia bywają trudne. Też popełniłam wiele błędów.
Co do suszenia ząbka... Nasz dentysta ciągle mówi do dziecka i zdobywa jego zaufanie. Wiele razy po borowaniu zamykało buzię i znów trzeba było suszyć. To wcale nie jest takie skomplikowane. Dziecko sie nauczy. Dentysta już dawno powinien sie nauczyć pracy z dziećmi. Jeśli takie drobiazgi są dla niego przeszkodą, to ja bym go zmieniła. Fakt, że tam dziecko buzię otworzyło mnie nie przekonuje. Mam 2 dzieci z potężną nadwrażliwością w buzi. Dobry dentysta poradzi sobie. Córka to w ogóle nie współpracuje, a jednak i z tym radził sobie dentysta. Dlatego jestem taka chłodna w ocenie. Są przecież ośrodki, gdzie leczy sie dzieci autystyczne, a to dopiero hardkor. I nie zawsze używa sie narkozy. Powiem ci jeszcze jedna rzecz. To, że zrobisz teraz ząbka nie daje gwarancji, że on sie ostoi do wymiany. Zwłaszcza, że jest tak głęboko uszkodzony. Nam sie już zdarzyło, że zrobiony ząb trzeba było usunąć. Na szczęście mleczny. Ale jednak.
Moje dzieci przechodziły narkozę z innych powodów. Były badania, które tylko tak sie robi. Ponieważ znam skutki podawania narkozy dla mnie to ostateczność. Ale jeśli nie masz innego wyboru, to może warto rozważyć te opcję ?