reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
Ja podchodziłam kiedyś na sztucznym i jak dla mnie szkoda zdrowia .. za dużo trzeba tego brać i pózniej przez pierwszy trymestr także. Dla lekarzy jest łatwiejszy do ogarnięcia .. jeżeli masz regularne owulacje, wiesz ilu dniowe masz cykle to bym się w to wcale nie bawiła.
Naturalny jest wygodniejszy, bynajmniej dla Ciebie 😂. Średnio na sztucznym idziesz do lekarza raz a na naturalnym dwa razy (przed transferem).

Już któryś raz podchodziłam na cyklu naturalnym. A nie mieszkam w pl i wszystko sobie wyliczyłam i przylatywałam 😁
A ja podchodziłam na sztucznych mimo własnych owulacji i nie żałuję zupełnie. Pełna kontrola cyklu, bez stresu czy będzie owulacja, czy na pewno pęcherzyk pękł itp. Masz szczęście, że u Ciebie to akurat były dwie wizyty i transfer, mi się zdarzało mieć owulacje w 11dc jak i w 21dc, więc nigdy niewiadomo 🤷🏼‍♀️ Na własnych naturalnych cyklach ja np proga nigdy wybitnego nie miałam więc i tak musiałabym sporo przyjmować więc co za różnica. Jednak podchodząc do ivf trzeba się liczyć z tym, że leków będzie się przyjmować masę, tego nie przeskoczysz.

Dziewczyny, proszę o radę.
Zaczęłam myśleć, bo zgodnie z zaleceniami lekarza, jak teraz dosatnę okres mam wejść "na wszelki wypadek" na cykl sztuczny, przyjść w 10dc i jak będzie ta zmiana w macicy to histeroskopia, a transfer w sierpniu, a jak jej nie będzie to transfer w lipcu.
I się zastanawiam, czy jest sens wchodzić na ten sztuczny "na zaś". Nie lepiej zostać na naturalnym i w razie czego na takim zrobić transfer, zamiast brać leki na darmo (i tak mase się ich bierze każdą drogą podczas procedur...). Z mojego doświadczenia wynika, że ta zmiana nie wchłonie się sama, skoro nigdy żadna mi nie sniknęła samoistnie, a ta którą mam teraz też przecież była już w poprzednim cyklu.
Co myślicie? Oczywiście skonsultuję to z lekarzem, ale jestem ciekawa, jak byście Wy zrobiły.
Wchodzić na cykl sztuczny na zaś czy ryzykować transfer na cyklu naturalnym, gdzieś 2 takie się nie powiodły?
Ja bym poszła w sztuczny na zaś, nie zdecydowalabym sie na transfer na cyklu naturalnym tylko wolala cos zmienic w stosunku do poprzednich transferow ale oczywiscie twoja intuicja jest tu bardzo wazna

Ja bym poszła w sztuczny na zaś, nie zdecydowalabym sie na transfer na cyklu naturalnym tylko wolala cos zmienic w stosunku do poprzednich transferow ale oczywiscie twoja intuicja jest tu bardzo wazna
ale nie chodzi o to czy robić transfer na sztucznym, tylko czy robić cykl sztuczny, jeśli szansa, że transfer się odbędzie jest mała 😅 przecież mówię, żegdybym się po prostu przygotowywała do transferu bez żadnych niespodzianek po drodze to brałabym ten estrofem na zaś. Po prostu nie zgadza mi się w głowie branie leków na darmo - to nie są cukierki. Ale no jak trzeba to trzeba i tyle.

ale nie chodzi o to czy robić transfer na sztucznym, tylko czy robić cykl sztuczny, jeśli szansa, że transfer się odbędzie jest mała 😅 przecież mówię, żegdybym się po prostu przygotowywała do transferu bez żadnych niespodzianek po drodze to brałabym ten estrofem na zaś. Po prostu nie zgadza mi się w głowie branie leków na darmo - to nie są cukierki. Ale no jak trzeba to trzeba i tyle.
A może estrofem sprawi ze zmiana sie wchlonie, ciężko powiedzieć. Ja np po estrofemie czuje sie super, mam lepsza cere, wlosy.. 😅 ale wiadomo zgadzam sie ze to nie cukierki. Ja bym brala tez dlatego ze jestem niecierpliwa i zawsze mialabym nadzieje ze moze jednak zmiana zniknie i podejde teraz :p ale czy jest to realne po estrofemie nie mam wiedzy

Ja bym brała, już tyle leków przy ostatnim transferze brałam że jeden lek by mnie nie zbawił ale to rób wszystko w zgodzie ze soba

Dla mnie estrofem to katorga .. a z zresztą wyznaje zasadę - mniej, znaczy więcej.
Organizm na cyklu naturalnym sam dostarcza progesteron (wytwarza się ciałko żółte). Więc teoretycznie nie ma potrzeby przyjmowania syntetycznego progesteronu. Aaallleeee w klinice wszystko dają jak cukierki. Sama brałam dodatkowo progesteron ale w ilościach „śladowych” a nie jak dla konia ;)
Każdy oczywiście robi to co uważa za słuszne. Dla mnie sztuczny jest beznadziejny 🤷🏼‍♀️
No nie wiem czy przy ivf można zastosować mniej znaczy więcej…. I czy sztuczny jest beznadziejny? Przy tych tonach hormonów przy stymulacji, gdzie trwa walka o każde jajo wydaje mi się że estrofem przyjmowany przez miesiąc nie zrobi aż takiego spustoszenia w organizmie, więc bez przesady. Sama ciąża też i naturalna jest dużym obciążeniem hormonalnym gdzie estrogen jest na bardzo wysokim poziomie

reklama
A może estrofem sprawi ze zmiana sie wchlonie, ciężko powiedzieć. Ja np po estrofemie czuje sie super, mam lepsza cere, wlosy.. 😅 ale wiadomo zgadzam sie ze to nie cukierki. Ja bym brala tez dlatego ze jestem niecierpliwa i zawsze mialabym nadzieje ze moze jednak zmiana zniknie i podejde teraz :p ale czy jest to realne po estrofemie nie mam wiedzy
właśnie czytałam, że jeśli to mięśniak, to wręcz przeciwnie - estrofem może spowodować jego wzrost. No nic.
Dzięki dziewczyny z rady, pogadam jeszcze z lekarzem i podejmę decyzję :)

Do góry