reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przesypianie nocy

Jeśli córka wstaje 5-6 to usypia na drzemke okolo 13- do 14.30 max 15.00 spi. Proba polozenia jej rozpoczyna sie od 12. Na noc od 20 probujemy ja polozyc, usypia okolo 21.
Jesli corka wstanie o 7 ( czyli w nocy wowczas wstanie na mleko) to podobnie zasypia ok 13.30 do 15. Na noc usypia o 21.
Obawiam sie, ze w wersji pierwszej jest przemeczona i dlatego pojawilo sie moje pytanie czy powinnam ja przez sen dawac wode lub mleko..
A jakbyś ją wcześniej spróbowała położyć na drzemkę? Mój syn ma 2 lata a jak się obudzi przed 6 to ok 11.30 idzie zazwyczaj bez problemu spać. Czyli po ok 5 - 5.5 godzinach aktywności. Śpi 1.5 -2 godziny i zasypia ok 20.00 na noc czyli ma ok 6 lub trochę wiecej aktywności. U Was mija do drzemki 7 czy nawet 8 godzin, może to już być wtedy przemęczenie i potem dziecko ma problem z uśnięciem. Wiadomo, że każde dziecko inne ale może coś by to dało.

reklama
U mnie podobnie z tym płaczem, syn ma 2 lata i zdarzają się okresy, że pobudka w nocy jest bez płaczu ale potem znowu wraca płacz. I też nie wiem co jest tego przyczyną..
Córka ma podobie, budzi się z placzem , ma 2,5 roku. Czasem wystarczy przytulić, innym razem zaśpiewać. Też nie miała żadnej przespanej nocy. Właśnie rozmawiałam ostatnio ze znajomymi, że im dzieci też się budziły w nocy z płaczem nie wiadomo do czego. Pielgrzymki od lekarza do lekarza i nic. Po prostu był taki okres i w końcu z tego wyrastały.

Jeśli córka wstaje 5-6 to usypia na drzemke okolo 13- do 14.30 max 15.00 spi. Proba polozenia jej rozpoczyna sie od 12. Na noc od 20 probujemy ja polozyc, usypia okolo 21.
Jesli corka wstanie o 7 ( czyli w nocy wowczas wstanie na mleko) to podobnie zasypia ok 13.30 do 15. Na noc usypia o 21.
Obawiam sie, ze w wersji pierwszej jest przemeczona i dlatego pojawilo sie moje pytanie czy powinnam ja przez sen dawac wode lub mleko..
Mój syn ma 3 lata i jak wstanie przed 6, to na drzemkę zasypia zazwyczaj 10:30-11 więc u was to jest już zdecydowanie za późno. Dziecko jest już przemęczone i dlatego nie chce zasnąć. Druga sprawa - niektóre dzieci są ciężkie do usypiania. Mój syn od kilku miesięcy na drzemkę w domu raczej nie zaśnie, chyba że właśnie ok 14 a jak próbuję wcześniej to trwa to godzinę a i tak często się nie udaje. Dlatego przyznam szczerze, że ja z nim jeżdżę autem, żeby zasnął. Nie codziennie, ale często. Staram się też planować różne wypady na zakupy, do apteki, biblioteki itp tak, żeby na powrocie sobie zasnął. Jest to trochę męczące, ale jemu bez drzemki jest ciężko. W domu oczywiście twierdzi, że nie chce spać, ale w aucie czasami odlaruje w 5 minut, więc no... ;)

Dołączam się do stwierdzenia, że macie późno drzemkę. Przez to później wstaje i ma problem z nocą.
U mnie drzemka jest 12-14. W tym momencie już niezależnie o której syn wstanie, bo nawet od 4 do 12 wytrzyma. Zresztą on bez problemu wytrzyma od 7 do 20, ale jeszcze sobie te drzemki robi. Zasypiamy na noc po 21.
Jakby mi wstał z drzemki o 15, to ta 21 byłaby nierealna, nie byłby zmęczony.

Może warto jakoś inaczej usypiać?

U mnie podobnie z tym płaczem, syn ma 2 lata i zdarzają się okresy, że pobudka w nocy jest bez płaczu ale potem znowu wraca płacz. I też nie wiem co jest tego przyczyną..
Ten wiek około 2 lat to czas, kiedy pojawiają się pierwsze koszmary senne i to pomoże powodować pobudki z płaczem

Mój synek bardzo długo budził się z płaczem. Od urodzenia. Każda pobudka była z płaczem, jakby nie chciał wstawać. A później normalnie się bawił. Teraz ma 5 lat i to jakoś minęło, ale na pewno trwało dłużej niż 1,5 roku. Nie pamiętam, kiedy się skończyło.
Jakiś taki charakter chyba tych dzieci, czy co?

Moja starsza ma 4 lata, a przespane noce mogę policzyć na palcach jednej ręki. Zawsze wstaje, przychodzi do salonu, trzeba ją znowu usypiać, a przeważnie i tak przychodzi znowu. Dwulatka wstaje kilka razy w nocy, żeby sie napić z piersi.

Ten wiek około 2 lat to czas, kiedy pojawiają się pierwsze koszmary senne i to pomoże powodować pobudki z płaczem
Wiesz co? Ostatnio myślałam o tym, że jak budzi mi się mały z płaczem to może coś mu się śni:/
A wszystko możliwe bo czasem najpierw coś powie przez sen "nie nie" a za chwilę płacz jest.

reklama
Mój synek bardzo długo budził się z płaczem. Od urodzenia. Każda pobudka była z płaczem, jakby nie chciał wstawać. A później normalnie się bawił. Teraz ma 5 lat i to jakoś minęło, ale na pewno trwało dłużej niż 1,5 roku. Nie pamiętam, kiedy się skończyło.
Jakiś taki charakter chyba tych dzieci, czy co?
Być może. Mój to zawsze dużo płakał.

Do góry