A
aga4444
Gość
u nas to stanie przy cycu też działa rzadko to się zdarza ale mój sposób jest ten samwedlug mnie, jezeli z tego samego dnia i na jeden posilek, to mozesz polaczyc. nie polecam natomiast zlewania i przechowywania razem, lepiej przechowywac w osobnych pojemniczkach a zlewac do karmienia, bo przynajmniej wiesz, ktore kiedy zostalo sciagniete.
niewiem, czy ci to pomoze,ale gdy moja sie denerwuje i wrzeszczy jak daje cyca, to dosc czesto pomaga podanie jej cyca na stojaco, w znaczeniu ja stoje i sie kolysze, zataczam takie polobroty i troche ja bujam przy tym cycu, ona troche popiska, pomarudzi ale w koncu ciagnie. i najwazniejsze,zeby wlasnie zaciagnela, bo jak juz leci to zwykle przestaje marudzic.
mleka z piersi nie wolno podgrzewac w mikrofali, bo rozklada bialka, nalezy pojemnik wstawic do wiekszego z ciepla woda albo do podgrzewacza.

Ja z kolei wiem (szkoła rodzenia), że mleczko ściagnięte w temperaturze pokojowej może stać 12 h. Na początku sciągałam bardzo mało więc np. ściągnęłam 20 ml rozłączałam laktator i zakręcałam buteleczkę i do lodówki. Po jakimś czasie odkręcałam buteleczkę, podłaczałam do laktatora i kolejne mleczko leciało do poprzedniego. Jak się nazbierało były np. 3 takie tury odciągania dopiero podawałam. Teraz odciągam np. wieczorem o 21 godziny ok 50ml stawiam na stoliku nocnym i po karmieniu nocnym cycusiami podaję jeszcze to co w buteleczce. Odciągam czasami też w dzień kiedy mój syn zje jednego cycka i już kolejnego nie chce, podaję mu Pepti a sama odciągam z drugiego cyca.
A zresztą co ja się będę wymądrzać, tutaj macie wszystko:
Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią - Odciąganie pokarmu
aha i mądrze mówiłam, że mleczko w temperaturze pokojowej może stać do 12h:
Warunki przechowywania pokarmu Pokarm dla dzieci urodzonych o czasie Pokarm dla wcześniaków i dzieci chorychTemperatura pokojowa12 godz.Do 1 godz.Lodówka ( +3 do +8°C)2-5 dni
48 godz.Zamrażalnik lodówki (-10°C)2 tygodnie1 tydzieńZamrażarka (-18 do -20°C)6-12 miesięcy
ja też wymieszałam Igor miał wtedy 3 tygodnie i problemu nie było:-)O kurde, naprawde?? Ups to przepraszam, nie wiedzialam. Chociaz ja zawsze tak robie. No bo jak sciagam np po 20 ml to nie mam tylu butelek zeby osobno wszystko do lodowki wkladac. Myslalam ze nie mozna mieszac zamrozonego, a ze z lodowki to nie wiedzialam. A jak sie przechowuje w temp pokojowej, bo chyba do 12 godzin mozna, to mozna dolac swierzego, czy tez nie??
to możesz mnie wpisać jako pierwszą osobę która problemów z ukł pokarmowym nie ma a jak będę kiedyś miała to raczej przez ilość wypijanych kaw i fajki (od których mam narazie przerwę przynajmniej do skończenia karmienia) zresztą ja znam takich osób więcej moi bracia są już grubo po 40 i z żołądkiem też problemów nie mają do tej pory a karmieni cyckiem byli do 3 m-cabez!!!!
kochana ja tez byłam tak karmiona i pewnie cąłe moje pokolenie tylko jedna uwaga - ja nie znam osoby która przeszła ten syystem karmienia i teraz z czystym sumieniem moz epowiedzieć, ze w wieku lat 30 nie dokucza jej żoładek, watroba jjelita lub cokolwiek innego związanego z układem pokarmowym jjesli Tobie nie dokucza to zwramcam honor, bo jestes pierwszą!!! A moje pokolenie nie jest wiekiem starczym ale w kwiecie i siele wieku i nie powinny dokuczać nam takie rzeczy. I zapewne dlatego zostaly wprowadzone zmiany w tych zaleceniach.
Oczywiście każda mam wie co jest najlepsze dla jej dziecka tylko niech się najpierw dobrze zastanowi czy to jest na pewno najlepsze dla dziecka czy nie przypadkiem dla niej.
Ostatnio edytowane przez moderatora: