reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu ;)

reklama
mamolka, wrublik - dzieki za rady :) musze wlasnie przejechac sie do dobrego pediatry, zeby mi cos zaproponowal. Ninka tez z waga byla w dolnych centylach, ale na pewno byla grubsza niz Alicja. w sumie nie przejmuje sie tak bardzo, bo mala super sie rozwija i nie wyglada na chora. a Ninka w jej wieku byla wg starych zalecen jeszcze ciagle tylko na cycu ...

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi;-)
Gufi wiem ze matke to serce zawsze boli jak dziecko nie chce jesc.Moge ci tylko powtorzyc co mi lekarz powiedzial-"nic na sile, kazde dziecko ma swoje tempo".Sama to sobie tez probuje tlumaczyc, bo moj Jas to podobnie jak twoja Alicja-waga piorkowa:tak:Ale przeciez jedzenia na sile nie wepchasz:sorry2:

hej
mam pytanie - czy mogę dać małemu polędwiczkę? kupiłam i właśnie mi się kawałek gotuje do zupki, ale nic nie mogę znaleźć na temat tego mięska w diecie półroczniaka:eek:
do tej pory jadł filet z kurczaka.

Polędwiczka wieprzowa? Wieprzowina to chyba później. Na początek kurczak, indyk, królik, cielęcina, nawet wołowina jest chyba przed wieprzowym mięsem. Chyba :)

A ja mam pytanie o mm. Czy naprawdę trzeba je zużyć w 3 tygodnie od otwarcia, czy chodzi o to, żeby nie zawilgło? Bo mój Tato kupił nam wielką puszkę NAN, a ja używam mm tylko do kaszki na wieczór i nie ma szans tego zużyć w 3 tygodnie... Co prawda z 90 ml mleka na kolację doszliśmy w 2 tygodnie do 150, a dziś podam chyba 180, bo wczorajsze 150 to było trochę mało, no ale mimo wszystko - to tylko jeden posiłek.

Jak karmiłam piersią i mały dostawał mm w kryzysowych sytuacjach do dociągnęłam do 4 tygodni jedno opakowanie, dłużej się bałam bo właśnie nie wiedziałam co jest powodem takiego limitu czasowego.

No i młodemu nic oczywiście nie było.

Ja myślę, że przechowując w suchym miejscu i używając tylko tej miarki można spokojnie miesiąc pociągnąć. Tu raczej chodzi o zabezpieczenie producentów (jak zwykle zresztą) oraz chęć zysku - bo przecież jeżeli zostanie Ci pół paczki mleka, a minęły już 3 tyg. to kupisz następną, prawda?
Ewa - na pewno zużyjesz to w miesiąc jak nie wcześniej - u nas mm jest 3 x dziennie 150-180 i tygodniowo idzie ok 750g, więc po skomplikownych obliczeniach matematycznych wychodzi, że te 800g możesz zużyć w ok. 3 tyg ;-)

Ewa, tak jak dziewczyny napisały - z miesiąc spokojnie bym trzymała, jest w puszce, więc chyba będzie ok. Ale dłużej to pewnie nie trzymałabym tego mleka, choc powiem szczerze, że nie wiem, co tez mogłoby się stać:p może chodzi tylko o to, aby częściej kupować??

reklama
Do góry