• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Zaszlam w ciążę na zwolnieniu lekarskim

Martusia1992

Fanka BB :)
Hejka, od półtora miesiąca jestem na zwoleniu lekarskim. Dwa tygodnie dostałam w szpitalu po zabiegu łyżeczkowania a potem miesiąc od psychiatry. Dziś okazało się że jestem w 2 tyg ciąży. Czy może od razu dac pracodawcy zwolnienie i będę miała wyplacane pieniądze do końca ciąży. To wychodzi na to że będę na Zwolnieniu 10.5 miesiąca. Czy lepiej zrobić dzień przerwy między zwolnieniami ? Żeby był liczony nowy okres ?

reklama
Rozwiązanie
Chyba jest coś w tym co pisze @jasani. Na portalu infor znalazłam:
"Jeśli niezdolność do pracy została spowodowana gruźlicą (kod „D” w ZUS ZLA) albo przypada na okres ciąży (kod „B” w ZUS ZLA) i wystąpi bezpośrednio po niezdolności do pracy spowodowanej innymi przyczynami, wówczas nie powstaje prawo do nowego okresu zasiłkowego. Okresy tych nieprzerwanych niezdolności do pracy zlicza się do jednego okresu zasiłkowego. Wówczas zasiłek chorobowy przysługuje przez łączny okres do 270 dni."
Wyżej napisałaś że przez 6 miesięcy się złe czułaś i nie pracowałaś wcale a teraz napisałaś że przez pierwsze 4 miesiące jednak pracowałaś 🤔🤔🤔🤔🤔🤔

Nie napisałam, że „WCALE NIE PRACOWAŁAM”. Serio zacznij czytać ze zrozumieniem. Nie mam zamiaru dłużej z Tobą dyskutować, bo najwidoczniej ty wiesz lepiej niż ja co robiłam, jak wyglądała moja ciąża i wszystko inne o moim życiu.

Tak samo nie czytacie ze zrozumieniem tego co napisała autorka i wtrącacie swoje trzy grosze skoro ona wyraźnie napisała, że idzie na zwolnienie tylko nie wie czy wrócić na jeden dzień do pracy.

Życzę Wam miłego dnia :)

reklama
Hejka, od półtora miesiąca jestem na zwoleniu lekarskim. Dwa tygodnie dostałam w szpitalu po zabiegu łyżeczkowania a potem miesiąc od psychiatry. Dziś okazało się że jestem w 2 tyg ciąży. Czy może od razu dac pracodawcy zwolnienie i będę miała wyplacane pieniądze do końca ciąży. To wychodzi na to że będę na Zwolnieniu 10.5 miesiąca. Czy lepiej zrobić dzień przerwy między zwolnieniami ? Żeby był liczony nowy okres ?
To jest nowe l4 i inny kod choroby nie musisz nawet nie Możesz zrobić dnia przerwy. L4 ciazy normalnie liczy się od nowa az do dnia porodu. I znowu masz 100% płatne

To jest nowe l4 i inny kod choroby nie musisz nawet nie Możesz zrobić dnia przerwy. L4 ciazy normalnie liczy się od nowa az do dnia porodu. I znowu masz 100% płatne
Trochę sie doedukowałam i nie jest to prawda. Jeżeli okres zasiłkowy ma być liczony od nowa to musi byc przynajmniej jeden dzień przerwy między zwolnieniami. Jeżeli go nie będzie to okresy sumują się. Nieważne, że jest inny kod choroby.

reklama
Chyba jest coś w tym co pisze @jasani. Na portalu infor znalazłam:
"Jeśli niezdolność do pracy została spowodowana gruźlicą (kod „D” w ZUS ZLA) albo przypada na okres ciąży (kod „B” w ZUS ZLA) i wystąpi bezpośrednio po niezdolności do pracy spowodowanej innymi przyczynami, wówczas nie powstaje prawo do nowego okresu zasiłkowego. Okresy tych nieprzerwanych niezdolności do pracy zlicza się do jednego okresu zasiłkowego. Wówczas zasiłek chorobowy przysługuje przez łączny okres do 270 dni."

Rozwiązanie

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry