reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Ciaza

Potrzebuje waszej porady pomocy..
Prscuje na czarno od 4 miesięcy w sumie odkąd dowiedziałam się o ciąży, parę razy pytałem o umowę i zwlekano z tym. Teraz jestem w 5 miesiacu i dalej nikomu o tym nie powiedziałam, bo boję się jaka będzie reakcja i czy nie zostanę zwolniona. Aktualnie czekam już na umowę i lada moment mam podpisać. Jak potem oznajmić o tym że jestem w ciąży i jak będzie wtedy ewentualnie z l4 gdybym nie była w stanie już pracować?

reklama
Jeśli pracujesz na czarno to nie da się Ciebie zwolnić. Bo Ty oficjalnie nie jesteś pracownikiem.

Sytuacja słaba, nie masz odprowadzanych składek, to po 1.
Po 2, nie masz gwarancji, że teraz podpiszesz umowę bo już 4 miesiące bez niej pracujesz ... więc myśląc po "januszowemu", mogłabyś tak dalej.

Jaka to branża? Gastro?

Jeśli pracujesz na czarno to nie da się Ciebie zwolnić. Bo Ty oficjalnie nie jesteś pracownikiem.

Sytuacja słaba, nie masz odprowadzanych składek, to po 1.
Po 2, nie masz gwarancji, że teraz podpiszesz umowę bo już 4 miesiące bez niej pracujesz ... więc myśląc po "januszowemu", mogłabyś tak dalej.

Jaka to branża? Gastro?
Tak gastro

Jeśli dostaniesz umowę o pracę w połowie ciąży i zaraz przejdziesz na L4 masz gwarantowane problemy z ZUS. Kontrolaz która z dużą dozą prawdopobieństea skonczy się odmową wypłaty zasiłku. Od decyzji można się odwołać, ale to sąd i miesiące oczekiwania. Musisz zdawać sobie z tego sprawę. Zbieraj dowody na zatrudnienie. Wszystko: zdjęcia, logowania telefonu, podpisy pod rachunkami, fakturami z całego okresu zatrudnienia. Może się przydać. Najlepiej skonsultuj się z prawnikiem, który zajmuje się takimi sprawami (nie pierwszy lepszy). Zastanowiłabym się nad tym, czy warto w tej sytaucji iść w ustalenie stosunku pracy przed sądem za cały okres zatrudnienia

reklama
Do góry