reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ból pleców po zzo

darianna1

Fanka BB :)
Witam. Czy miala któraś z Was podobna sytuację albo orientuje się czy to możliwe: jestem miesiąc po porodzie, mialam podane zzo (jak się później dowiedziałam podawała je pani anestezjolog której slabo ida znieczulenia, nie umie ich podawać i nawet na cesarskim cięciu dziewczyny boli), jak się nachyle to boli mnie jeden punkt na dole pleców po lewej stronie blisko kręgosłupa. Nigdy nie mialam bólów w odcinku lędźwiowym, czy to może być powikłanie po znieczuleniu? Jeżeli tak, to przejdzie czy trzeba coś z tym działać?

reklama
Miejscowy, punktowy ból w dolnej części pleców miesiąc po podaniu znieczulenia zewnątrzoponowego (ZZO) zdarza się dość często i zwykle wynika z podrażnienia tkanek w miejscu wkłucia lub z przeciążenia więzadeł kręgosłupa; w zdecydowanej większości przypadków ustępuje samoistnie w ciągu kilku tygodni i nie prowadzi do przewlekłych problemów z kręgosłupem.
Jeśli ból nie promieniuje do nogi, nie towarzyszy mu drętwienie, osłabienie kończyn, gorączka ani zaburzenia oddawania moczu czy stolca, najpewniej nie jest to poważne powikłanie. Lekarz rodzinny lub anestezjolog najczęściej zaleci obserwację.

Jak możesz przez jakieś 3 tyg. poprowadź sobie taki dziennik z oceną bólu w skali 0–10; jeśli w ciągu tego czasu nie będzie widocznej poprawy lub ból zacznie się nasilać idź do lekarza. Mnie bolała po znieczuleniu, ale nie pamiętam niestety już, ile czasu. No i najważniejsze, jeśli Cię to niepokoi a np. masz jakieś dodatkowe symptomy (np. drętwienia) zwróć się do lekarza po pomoc

Witam. Czy miala któraś z Was podobna sytuację albo orientuje się czy to możliwe: jestem miesiąc po porodzie, mialam podane zzo (jak się później dowiedziałam podawała je pani anestezjolog której slabo ida znieczulenia, nie umie ich podawać i nawet na cesarskim cięciu dziewczyny boli), jak się nachyle to boli mnie jeden punkt na dole pleców po lewej stronie blisko kręgosłupa. Nigdy nie mialam bólów w odcinku lędźwiowym, czy to może być powikłanie po znieczuleniu? Jeżeli tak, to przejdzie czy trzeba coś z tym działać?
Miałam, przeszło ale od tamtej pory bol kręgosłupa jest co jakiś czas. Jestem 4 lata po cc

Do góry