reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Akcesoria przydatne w podróży z maluszkami. Co Ci się z sprawdziło?

reklama
Ale Ty nawet nie wiesz skąd to zdjęcie jest. Nie wygenerowało mi go AI 🤷‍♀️ skoro podważasz zdjęcie to po co o nie prosiłaś?

To, że Ty nie widziałaś nie oznacza, że się tak nie robi. Zwłaszcza, jak ktoś się obraca w środowisku, w ktorym się edukuje na ten temat.

Szczerze to mnie nie interesuje ten fotelik do 36kg. Teraz już odchodzi się od wyznaczania granicy kilogramami. Owszem, foteliki nastepne na isofix są do 18kg, bo isofix musi to utrzymać, ale przy kolejnych fotelikach liczy się już tylko wzrost. I tyłem mozna wozić do 125cm bez żadnego problemu.

Spokojnie, jeszcze wiele iest do zrobienia w temacie edukacji o bezpiecznym przewożeniu dzieci, potrzeba na to lat zanim rodzice przestaną wozić 2latki przodem.
Napisałam, że wyraziłam się nieprecyzyjnie. Chciałabym zobaczyć dziecko, a nie zdjęcie. Ja mogę dziecko włożyć do bagażnika, zrobić zdjęcie i napisać, że tak je do przedszkola wożę - też uwierzysz? 😉
A poza tym teraz jest tak dużo obrazów dobrej jakości wygenerowanych przez AI, że nie sposób ocenić ich prawdziwości bez odpowiedniej wiedzy i umiejętności. Ja takiej nie mam. Nawet jak przeczytałam 2 artykuły, to nie zorientowałam się, że zostały wygenerowane przez sztuczną inteligencję, zanim nie zobaczyłam, po czym jakiś profesor rozpoznał, że to nie człowiek pisał.

Być może ktoś tak wozi dzieci 4+ tyłem, ale jest to zdecydowana mniejszość (pierwszy raz słyszę o @olka11135, czyli raczej realna osoba, a nie ktoś gdzieś kiedyś). Już przedszkolaki, a co dopiero dzieci szkolne, o których pisałaś. A przedszkolaki to jednak maluchy, które potrafią kopać w fotel z przodu, gdy im się jazda znudzi 😉

Napisałam, że wyraziłam się nieprecyzyjnie. Chciałabym zobaczyć dziecko, a nie zdjęcie. Ja mogę dziecko włożyć do bagażnika, zrobić zdjęcie i napisać, że tak je do przedszkola wożę - też uwierzysz? 😉
A poza tym teraz jest tak dużo obrazów dobrej jakości wygenerowanych przez AI, że nie sposób ocenić ich prawdziwości bez odpowiedniej wiedzy i umiejętności. Ja takiej nie mam. Nawet jak przeczytałam 2 artykuły, to nie zorientowałam się, że zostały wygenerowane przez sztuczną inteligencję, zanim nie zobaczyłam, po czym jakiś profesor rozpoznał, że to nie człowiek pisał.

Być może ktoś tak wozi dzieci 4+ tyłem, ale jest to zdecydowana mniejszość (pierwszy raz słyszę o @olka11135, czyli raczej realna osoba, a nie ktoś gdzieś kiedyś). Już przedszkolaki, a co dopiero dzieci szkolne, o których pisałaś. A przedszkolaki to jednak maluchy, które potrafią kopać w fotel z przodu, gdy im się jazda znudzi 😉
Tobie nie uwierzę, ale miejscu, z ktorego wzięlam zdjęcie akurat wierzę :)

Po prostu to jest dla takich dzieci najbezpieczniejsze i warto o tym wiedzieć.

Tylem to tak raczej do 2-3 roku, pozniej juz normalnie imo..
A skutki wypadku przy zderzeniu czołowym (a więc najczęstszym) to dekapitacja...
Tu dziewczynka miała wyjątkowe szczęście. Wręcz cud.

Mój syn ma 2,5 i jakoś zupełnie nie wiem czemu miałby jechać przodem. W sensie nie widzę powodów, ktore miałyby mnie do czegoś takiego przekonać. Nie ma żadnych argumentów za, za to jest cala masa argumentów przeciw.

reklama
No dobrze, w internecie się wszystko znajdzie 😉 i jak napisałam, wiem, że jest na rynku fotelik do jazdy tyłem dla dzieci do 36 kg. Tylko szczerze na żywo nigdy nie widziałam, żeby ktoś woził dziecko starsze niż 4 lata tyłem do kierunku jazdy, a sądzę, że to o przeciętnym użytkowniku samochodu jest mowa.

Ktoś z tu obecnych wozi przedszkolaka tyłem?
cześć:) tak, moje starsze dziecko - przedszkolak ma 3,5roku, jeździ tyłem, w zeszłym roku zmieniałam fotelik i myślę że jeszcze długo w nim pojeździ bo po prostu nie wie, że można przodem:) nie pamiętam do kiedy może w nim jeździć ale jest chyba do 120/125cm

Do góry