• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Aktywnie w pracy

ada1996

Zaciekawiona BB
Czy ktoś miał podobny przypadek ze świadczeniem „Aktywni rodzice w pracy”?

Wniosek złożyłam w lutym. W kwietniu otrzymałam informację, że świadczenie zostało mi przyznane od lutego. Na początku maja dostałam jednak wypłatę tylko za dwa miesiące, a od tamtej pory cisza.

W PUE widzę informację o wznowionym postępowaniu wyjaśniającym. Kontaktowałam się z ZUS i otrzymałam informację, że trwa weryfikacja dotycząca złożonego wniosku, ale nie wyjaśniono mi, czego dokładnie dotyczy.

Cały czas jestem zatrudniona, podobnie jak drugi rodzic dziecka. Jednak po urlopie macierzyńskim nie wróciłam do pracy — miałam zaległy urlop wypoczynkowy. Jest to dla mnie ciężki rok, międzyczasie miałam kilka okresów L4, a także skrócony urlop macierzyński po poronieniu kolejnej ciąży. Obecnie udalo mi się znowu zajść w ciążę i również przebywam na L4 z powodu złego samopoczucia.

Czy ktoś miał podobną sytuację, że przy świadczeniu „Aktywni rodzice w pracy” ZUS prowadził dodatkowe postępowanie po przyznaniu świadczenia? Czy mogło to być związane z okresami L4 lub skróconym urlopem macierzyńskim? Czy udało się wyjaśnić sprawę i otrzymać zaległe wypłaty?

reklama
A ten skrócony macierzyński mialaś już po przyznaniu świadczenia czy przed?
Było tak: w lutym złożyłam wniosek o aktywnie w pracy, skrócony urlop macierzyński miałam od połowy lutego do połowy kwietnia, pod koniec kwietnia otrzymałam decyzję o przyznaniu świadczenia od lutego, na początku maja otrzymałam wpłatę za 2 miesiące.

Akurat już nieco wypadłam z obiegu odnośnie tych "nowych" świadczeń.

Ja się tylko zastanawiam czy w tym przypadku nie powinien być wniosek o aktywnie w domu.
Zapewne nie odprowadzasz składek od osoby zatrudnionej do opieki nad dzieckiem i stąd taka decyzja ZUS, a dziecko również nie uczęszcza do żłobka?

Akurat już nieco wypadłam z obiegu odnośnie tych "nowych" świadczeń.

Ja się tylko zastanawiam czy w tym przypadku nie powinien być wniosek o aktywnie w domu.
Zapewne nie odprowadzasz składek od osoby zatrudnionej do opieki nad dzieckiem i stąd taka decyzja ZUS, a dziecko również nie uczęszcza do żłobka?
Dziecko nie uczęszcza do żłobka. Już sama teraz nie wiem… trochę orientowałam się w temacie i czytałam na różnych forach, że osoby przebywające na urlopie macierzyńskim jak i na l4 z kodem B pobierają aktywnie w pracy, dlatego zdecydowałam że też na to złożę. A aktywnie w domu dopiero jak są na wychowawczym. Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego mimo wszystko za dwa miesiące zostało mi przyznane a na resztę nie…

No jeszcze mogą kazać zwracać z odsetkami jak okaże się nienależnie pobrane 🤷‍♀️
Bo aktywnie w pracy jest na pokrycie żłobka lub opieki - pewnie przyznali na 2 miesiące, bo czekali na rozliczenie składek za opiekunkę (bo jak wypłata jest po pierwszym, to pierwszy miesiąc jest za 0zł, a zarobek jest w drugim miesiącu - liczy się data wypłaty wynagrodzenia, więc dopiero po dwóch miesiącach wiedzą, że żadne składki nie zostały opłacone).

Może te osoby miały dziecko zapisane do żłobka, tylko do niego nie chodziło - tego nie wiem.

No jeszcze mogą kazać zwracać z odsetkami jak okaże się nienależnie pobrane 🤷‍♀️
Bo aktywnie w pracy jest na pokrycie żłobka lub opieki - pewnie przyznali na 2 miesiące, bo czekali na rozliczenie składek za opiekunkę (bo jak wypłata jest po pierwszym, to pierwszy miesiąc jest za 0zł, a zarobek jest w drugim miesiącu - liczy się data wypłaty wynagrodzenia, więc dopiero po dwóch miesiącach wiedzą, że żadne składki nie zostały opłacone).

Może te osoby miały dziecko zapisane do żłobka, tylko do niego nie chodziło - tego nie wiem.
Ja nie odprowadzam składek za opiekunkę, nie miałam dziecka w żłobku i normalnie dostawałam aktywnie w pracy. Wystarczyło wrócić do pracy 🤔 doczytywałam specjalnie, że nie muszę nigdzie zgłaszać opiekunki.

reklama
Tak jak pisalam - nie do końca znam wszystkie zasady. Być moze wystarczy, że oboje rodzice mają umowy o pracę (z tego co wiem, to zwolnienia lekarskie nie maja wplywu na przyznanie swiadczenia, a tym bardziej urlop wypoczynkowy).
A może być tak, że któryś pracodawca coś narozrabiał i źle złożył dokumenty rozliczeniowe? Albo jakaś przerwa w zatrudnieniu była?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry