reklama

AMH JAK INTERPRETOWAĆ WYNIK

Whitedovee95

Zaciekawiona BB
Hej,
Miałam robione AMH w 3 dc. Nie wiem za bardzo jak interpretować ten wynik. Mam 27 lat.
AMH mam w normie? Czy potwierdziło się PCOS?
Screenshot_20220608_124923_com.google.android.apps.docs_edit_74317026388660.jpg

reklama
Wynik jest zdecydowanie ponad normę. W przeliczeniu na jednostki ng to wychodzi ponad 8 a na pcos wskazuje wynik 6 i więcej. Ponadto jest on napisany wytluszczonym drukiem.

U mnie wygląda to tak, że w ubiegłym roku trafiłam do lekarza który stwierdził PCOS i brak owulacji. Jedyne wyniki, które miałam ponad normę to prolaktyna i testosteron. Zmieniłam lekarza po paru miesiącach nieudanych prób poczęcia nakazano zgłosić się do kliniki leczenia niepłodności. Ten lekarz natomiast stwierdził że nie wierzy ze to PCOS oraz że nie występuje u mnie owulacja, tym bardziej że na usg było widać że ta owulacja była. Dlatego stąd moje pytanie czy ten wynik potwierdza ostatecznie PCOS, bo nie ukrywam że po wizycie w klinice byłam dosyć zdezorientowana.

U mnie wygląda to tak, że w ubiegłym roku trafiłam do lekarza który stwierdził PCOS i brak owulacji. Jedyne wyniki, które miałam ponad normę to prolaktyna i testosteron. Zmieniłam lekarza po paru miesiącach nieudanych prób poczęcia nakazano zgłosić się do kliniki leczenia niepłodności. Ten lekarz natomiast stwierdził że nie wierzy ze to PCOS oraz że nie występuje u mnie owulacja, tym bardziej że na usg było widać że ta owulacja była. Dlatego stąd moje pytanie czy ten wynik potwierdza ostatecznie PCOS, bo nie ukrywam że po wizycie w klinice byłam dosyć zdezorientowana.
A jak USG? Przy pco mogą oczywiście występować owulacje.

reklama
Wszystko też zależy od sprzętu. Ale moim zdaniem masz pco. Wyniki amh plus wysoki testosteron. A jak z owłosieniem i otyłością?
Delikatne owłosienie w okolicach pępka i żuchwy. A jeśli chodzi o otyłość, BMI mam w normie. Czy pco jest bardziej łaskawe niż pcos? Czytałam że pco to torbiele, mogą być groźne dla kobiet?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry