• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Badania, obciążenie genetyczne

Dzień dobry, od dłuższego czasu zastanawiamy się z mężem nad perspektywą posiadania dziecka. Jednak w mojej rodzinie jest bardzo dużo chorób, wiele nowotworów, cukrzyc, białaczek i jeszcze 2 choroby genetyczne. Zwróciłam się ze swoimi wątpliwościami do ginekologa, który w sumie kazał się nie bać i zachodzić. Jak można się domyślić - zupełnie mnie to nie przekonało i chciałabym chociaż poznać inne opcje - czy ktoś może wie, jakie badania mogę wykonać żeby sprawdzić jakie są perspektywy, że moje dziecko będzie zdrowe?

reklama
@ekubacka12 Może po prostu zbadajcie z mężem/partnerem Wasze kariotypy?
Szczerze mówiąc - to chyba nie ma już ludzi, gdzie w rodzinie nie ma chorób. W większości są to choroby cywilizacyjne i nic na to nie da się poradzić. Dla spokojnej głowy (oprócz kariotypów) dla spokojnej głowy możesz dodatkowo zrobić:
1. pakiet tarczycowy
2. trombofilia wrodzona
3. zespół antyfosfolidowy
4. wirusowe w klasie igg i igm (toksoplazmoza, różyczka, cytomegalia, ewentualnie parwowirus)
5. cytologia
6. wymaz w kierunki chlamydia/mycoplasma/ureoplasma
Powyższe badania nie sprawią, że dziecko będzie zdrowe, ale mogą pomóc ciąży - zarówno w jej zajściu, jak i utrzymaniu.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry